Visi žinome, kad per Kūčias nevalia valgyti mėsiškų patiekalų, tad kol paruošti kepsniai šaldytuve laukia Kalėdų, ant stalo įprastai puikuojasi įvairiausia žuvis.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė sako, kad kasmet prieš didžiąsias žiemos šventes šviežios žuvies skyrius sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio – tarp gausaus asortimento dairomasi ne tik populiariųjų žuvų, bet ir gurmaniškų jūros gėrybių šventiniam stalui, tačiau lašiša jau tapusi kone mėgstamiausiu produktu žuvies skyriuje.

Klientus čia vilioja ne tik aukštos kokybės šviežia produkcija, bet ir patrauklios kainos.

„Gausiam švenčių stalui visai nebūtina išleisti daug – rūpinamės, kad „Iki“ pirkėjai sutaupytų įvairiems aukštos kokybės produktams. Kas savaitę „Iki“ skelbia nuolaidas tūkstančiams prekių, o prieš Kalėdas ypač patrauklių akcijų – itin daug. Ant lietuvių Kalėdinio stalo vis dažniau atsiduria ne tik karpiai, bet ir lašiša ar krevetės, todėl stengiamės pasiūlyti nuolaidas įvairioms žuvims bei jūros gėrybėms, kad ieškant gerų kainų, netektų daryti kompromisų kokybei, o šventinis stalas būtų įvairus bei turtingas skirtingais skoniais“, – sako G. Kitovė ir primena, kad visus geriausius pasiūlymus galite rasti kassavaitiniame „Iki“ kainų leidinyje.

Kodėl lašiša – vienas geriausių pasirinkimų

Vieną neabejotiną lašišos privalumą tikrai įvertins visi žuvies mėgėjai – tai malonumas mėgautis nenarstant smulkių ašakų, kurios būdingos daugumai žuvų. Be abejonės, yra ir kitų šios žuvies išskirtinumų – joje gausu organizmui naudingų omega-3 riebalų rūgščių, paruošti paprasta, o ir naujus skonius kurti visai nesudėtinga, pasirenkant skirtingus prieskonius ar garnyrus.

Svarbiausia – lašišos neperkepti, mat tinkamai iškepta, ši žuvis tiesiog tirpsta burnoje. Kepant lašišą orkaitėje, patartina laikytis taisyklės 4-5 min. vienam centimetrui storumo. Kadangi dauguma lašišos išpjovų būna apie 3 cm per storiausią vietą, vidutinis kepimo laikas turėtų būti maždaug 12–15 minučių. Jei kepate visą lašišą, prireiks maždaug 40–60 min., priklausomai nuo žuvies dydžio.

Paprasta ir neįtikėtinai skanu – lašiša su medaus glazūra

Reikės (4 porcijoms):

· Lašišos filė 4 gabaliukų po 150 g.

· Aliejaus 2 v. š.

· Sojų padažo 2 v. š.

· Medaus 2 v. š.

· Česnako 1 sutrintos skiltelės

· Ryžių acto (tinka ir kitoks) 1 a. š.

· Maltos aitriosios paprikos žiupsnelio

· Citrinos sulčių šlakelio

Lašišos filė dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Likusius ingredientus sumaišykite dubenėlyje (jei nemėgstate aštrumo, aitriosios paprikos galite nedėti) ir patepkite lašišą per visą filė ilgį. Glazūra turėtų būti pakankamai tirštos konsistencijos – nedidelę jos dalį pasilikite. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 13 minučių. Ištraukę lašišos filė, dar kartą patepkite ją likusia glazūra.

Patiekite su pasirinktu garnyru, pavyzdžiui, orkaitėje keptomis ir kietuoju sūriu pagardintomis daržovėmis, švelniai svieste pakepintais šviežiais smidrais ar kuskusu, pagardintu alyvuogių aliejumi ir griežinėliais pjaustytomis alyvuogėmis.