Tinka ir mažiems, ir dideliems
Pasak K. Požienės, vištienos patiekalų įvairovė yra didžiulė. Iš šios mėsos ir jos gaminių galima paruošti tiek paprastą, kūdikiams tinkantį maistą, tiek išrankiausio skonio gurmanus sužavėsiančius šedevrus su prašmatniais garnyrais. Todėl kulinarė sako, kad vištieną renkasi gamindama ir kasdienius patiekalus, ir šventines vaišes, kurias noriai skanauja net ir patys mažiausieji.
Pasak jos, daugelis vištieną itin mėgsta, nes ji ne tik nesudėtingai ir greitai paruošiama, bet ir turtinga maistinėmis medžiagomis. Pašnekovė pažymi, kad bene svarbiausia taisyklė gaminant vištieną – jos neperkepti, jog mėsa nebūtų per sausa ir netaptų sunkiai kramtoma bei sprangi.
Pasiteiravus, kokius patiekalus iš vištienos ar jos gaminių vaikai mėgsta labiausiai, tinklaraštininkė sako iš patirties pastebėjusi, kad mažiausieji renkasi įvairius vištienos maltinukus su daržovėmis, sūriu ar kruopomis. Taip pat gardžiuojasi tortilijomis su vištienos krūtinėlės ar blauzdelių mėsa. Kiek vyresniems vaikams ir paaugliams puikiai tinka vištienos kepsniai, traškios vištienos blauzdelės, apvoliotos smulkintuose kukurūzų dribsniuose, ant grilio kepti vištienos sparneliai ar iešmeliai.
„Mūsų šeima taip pat labai mėgsta vištieną. Ji dominuoja ruošiamuose mėsos patiekaluose. Mėgstamiausi iš jų – Kijevo kotletai, vištienos kepsniai su mozarella sūriu ir daržovėmis, kiniška saldžiarūgštė traški vištiena, lipnūs vištienos sparneliai, „Hawaii“ pica su vištiena ir ananasais“, – pasakoja K. Požienė.
Pasak jos, dar vienas įvairaus amžiaus vaikų mėgstamas patiekalas – nesudėtingai paruošiama Hot-Dog pica su „Vilniaus paukštyno“ „Tigriuko“ dešrelėmis.
Picos tešlai prireiks:
- 600 gramų kvietinių miltų
- 7 gramų sausų mielių
- 250 mililitrų šilto vandens
- 4 valgomųjų šaukštų jogurto
- 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1,5 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 valgomojo šaukto cukraus
- Picos padažui prireiks:
- 1 skardinės pomidorų savose sultyse
- 1 svogūno
- 1 česnako skiltelės
- 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
- 1 valgomojo šaukšto Provanso žolelių arba dosnios saujos šviežių prieskoninių žolelių (baziliko, raudonėlio, čiobrelio)
Taip pat picai prireiks:
- 7–8 virtų „Vilniaus paukštyno“ „Tigriuko“ dešrelių
- 150 gramų tarkuoto sūrio
- 3–4 marinuotų agurkėlių
- Saujos kepintų džiovintų svogūnų
- 1 kiaušinio tešlos aptepimui
1. Į dubenį supilkite vandenį, įberkite mieles ir cukrų. Viską išmaišykite ir šiek tiek palaukite, kol mielės suaktyvės. Tada į mišinį sudėkite likusius tešlai skirtus produktus. Užminkę tešlą, dubenį uždenkite ir palikite valandai, kad tešla pakiltų.
2. Pasak K. Požienės, kol laukiate, galite pasigaminti picos padažą. Svogūną ir česnaką supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Supilkite pomidorus, įdėkite cukraus bei prieskonių ir ant labai silpnos ugnies padažą kaitinkite apie 10 minučių, kol jis pradės tirštėti.
3. Pakilusią tešlą iškočiokite į apskritimą. Ant kraštų ratu sudėkite „Tigriuko“ dešreles, jas uždenkite tešla ir kiekvieną dešrelę peiliu padalinkite į 3 arba 4 vienodas dalis. Kiekvieną gautą gabalėlį pasukite 90 laipsnių.
4. Picos vidurį aptepkite pasigamintu pomidorų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu bei apdėliokite likusiomis pjaustytomis dešrelėmis ir marinuotais agurkėliais.
5. Picos kraštus aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite ją orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių.
6. Kulinarijos tinklaraštininkė rekomenduoja prieš patiekiant, apibarstyti picą kepintais džiovintais svogūnais ir šviežių bazilikų lapeliais.
Proga išbandyti naujus skonius
Prakalbus apie tai, koks šalia vištienos patiekiamas garnyras ne tik yra sveikas, bet ir mėgstamas vaikų, K. Požienė rekomenduoja rinktis įvairias kruopas ir daržoves. Ypač vištiena dera su maistingomis, lengvai virškinamomis ir mikroelementų bei naudingų maistinių medžiagų prisotintomis kruopomis. Tam puikiai tinka grikiai, ryžiai ar perlinės kruopos.
Garnyrą kulinarė rekomenduoja patiekti sumaišytą su žaliais žirneliais, morkomis ir paprikomis. Pasak jos, taip kruopos atrodo spalvingesnės, patrauklesnės ir dar labiau žadina vaikų apetitą. Galima rinktis šviežias ar troškintas daržoves. Jei daržoves troškinate, svarbu, kad jos nebūtų pervirtos, išliktų traškios ir ryškios.
„Mūsų šeima taip pat labai mėgsta brokolių arba žiedinių kopūstų ryžius. Juos gamindama daržoves susmulkinu iki trupinių ir šiek tiek patroškinu su žiupsneliu kario. Tai puikus garnyras vakarienei prie vištienos“, – patirtimi dalijasi maisto gamybos ekspertė.
Pasak jos, prie įvairaus garnyro labai dera ir mažųjų itin gardžiai ragaujamas Vištienos dešrelių guliašas.
Guliašui prireiks:
- 2 pakuočių (arba 500 gramų) virtų „Vilniaus paukštyno“ pieniškų dešrelių
- 1 svogūno
- 1 česnako skiltelės
- 1 raudonosios paprikos
- 100 gramų rūkytos šoninės
- 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos
- 300 mililitrų vištienos sultinio
- 1 skardinės (arba 400 gramų) pomidorų savose sultyse
- 100 gramų riebios grietinės
- 1 arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
- 1 valgomojo šaukšto smulkintų petražolių
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio pipirų
1. Pirmiausia K. Požienė pataria keptuvėje apkepti smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką iki tol, kol jie gražiai pagels.
2. Tada į keptuvę sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę ir pakepinkite dar 2 minutes. Vėliau sudėkite supjaustytas dešreles ir nedideliais kubeliais supjaustytą papriką bei viską pakaitinkite keletą minučių.
3. Į mišinį įdėkite pomidorų pastą, viską gerai išmaišykite ir šiek tiek paskrudinkite.
4. Į gautą masę supilkite sultinį, pomidorus, taip pat sudėkite prieskonius. Viską gerai išmaišę, patiekalą ant silpnos kaitros troškinkite apie 15 minučių.
5. Baigdami troškinti, į patiekalą įdėkite grietinės ir dar kartą viską gerai išmaišykite.
6. Garnyrą kulinarė rekomenduoja rinktis pagal skonį. Labiausiai guliašą tinka patiekti su makaronais, ryžiais arba bulvių koše.
Mėgstamiausia vaikų mėsa
Dalindamasi patarimais apie tai, kas padeda sužadinti vaikų apetitą, K. Požienė primena, kad mažieji mėgsta paprastą ir aiškų, tačiau patraukliai atrodantį ir patogiai valgomą maistą. „Manau, jog vištiena yra mėgstamiausia vaikų mėsa. Jie nemėgsta labai egzotiškų ir gurmaniškų patiekalų. Vaikams patinka tai, ką lėkštėje atpažįsta. Todėl estetiškas maisto pateikimas taip pat labai svarbus, nes visi pirmiausia patiekalą įvertiname akimis, o tik paskui ragaujame“, – mintimis dalijasi pašnekovė.
Jos teigimu, vaikai mėgsta ryškų ir spalvotą maistą, todėl paįvairinti mėsos patiekalus kuo puikiausiai tinka įvairiaspalvės daržovės – pomidorai, agurkai, morkos, paprikos ir daugybė kitų maistingų ingredientų. Žaismingiau vištienos maltinukai ar kepsneliai atrodo ir juos apvoliojus sezamo sėklose ar smulkintuose kukurūzuose.
K. Požienė taip pat pastebi, kad suvilioti valgyti gardžius produktus, pavyzdžiui, vištienos dešreles, kartais gali netgi spalvingos jų pakuotės. „Raginu mamas leisti vaikams patiems išsirinkti pirkinių krepšelį ir visiems kartu kažką skanaus pasigaminti. Nebijokite eksperimentuoti virtuvėje, nes tik taip gimsta geriausi deriniai ir skoniai“, – šypsosi kulinarė.
Žinoma tinklaraštininkė priduria, kad tiek jos vaikai, tiek jų draugai labiausiai mėgsta patiekalus, kuriuos galima valgyti tiesiog rankomis be įrankių. Todėl puikus sprendimas – vištieną ir daržoves supjaustyti ar suverti ant iešmelių. Jos teigimu, ypač vaikams patinka spalvingi Sumuštinių iešmeliai. Juos tėveliai gali paruošti išvykoms į gamtą, šventėms, o atėjus naujiems mokslo metams šis užkandis puikiai tinka mokyklinėms priešpiečių dėžutėms.
Sumuštiniams prireiks:
- Virtų „Vilniaus paukštyno“ „Tigriuko“ dešrelių
- Keleto riekelių duonos skrudinimui
- Tepamo varškės sūrelio
- Sūrio
- Keleto vyšninių pomidoriukų
- Agurko
- Paprikos
- Medinių iešmelių
1. Pirmiausia duonos riekes aptepkite varškės sūreliu.
2. Duonos riekes suvožkite ir supjaustykite nedideliais kvadratėliais.
3. Dešreles, sūrį ir daržoves supjaustykite vieno kąsnio dydžio gabalėliais.
4. Visus turimus ingredientus suverkite ant medinių iešmelių.