Medaus dar nesuko

Bitininkas, „Brolių medaus“ prekinio ženklo direktorius Ignas Jackevičius tikino, kad šiemet pavasaris prasidėjo 2–3 savaitėmis anksčiau.

„Dėl to iš pradžių atrodė viskas gražu ir gerai – bitės stiprėjo, o vėliau, deja, atvėso orai. Sniegas žalos nepadarė, nenušaldė žiedų, kaip yra buvę ankstesniais metais, tačiau nėra pakankamai šilumos – lyja arba pučia vėjas. Dabar jau daug kas pražydėjo, liko rapsai, pienės irgi jau tampa pūkais“, – sakė jis.

Anot bitininko, pavasarinio medunešio sėkmė paaiškės po savaitės ar dviejų.

„Tikimės, kad orai dar kiek atšils, pasieks 22 laipsnius. Tuomet bitės dar spės prinešti daugiau medaus. Na, o tuomet už savaitės ar dviejų baigsis pavasarinis žydėjimas. Mes suksime pirmąjį medų gegužės pabaigoje – maždaug apie 25 dieną. Šiemet tokie metai, kad buvo atšilimas, bitės aktyvėjo, o tada atšalo orai ir jos nebegali paimti nektaro arba augalai negali jo išskirti“, – tikino I. Jackevičius.

Praėjęs pavasaris – geresnis

Lyginant šiuos ir praėjusius metus, praėjęs pavasarinis medunešis buvo labai geras – gausus.

„Šiemet tikiuosi, kad bus bent ganėtinai geras. Bitininkas irgi turi stengtis – išlaikyti produktyvias bičių šeimas, jog jos galėtų prinešti kuo daugiau medaus. Kol kas medaus kaina 8–9 eurai už kilogramą“, – teigė bičiulis.

„Praeitą penktadienį, nors orai buvo prasti, vakare nuvykau prie bičių ir nustebau – stiprios šeimos jau prisinešė daug medaus. Kuo stipresnė šeima, tuo didesnė pavasarinio medunešio sėkmė. Pavasaris kasmet būna permainingas. Pavasaris – iššūkis bitininkams“, – atviravo I. Jackevičius.

Bitės turi prisinešusios medaus

Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas Vaidas Arbutavičius, turintis apie 300 avilių, teigia, kad per šiltas dienas bitės skubėjo nuo žiedų į avilius skraidyti nešdamos žiedadulkes ir nektarą, o atvėsus žiedai užsivėrė, ir bitės liko aviliuose.

„Sušilę orai paskatino dėti perus, atsinešti pirmojo medaus. Paskui stojęs šalčio laikotarpis pristabdė tiek jas, tiek augalų žydėjimą. Paskui vėl šilumos buvo, daug kas sužydėjo. Bitės turi prisinešusios medaus, bet tik kiek joms sau reikia, kad išgyventų, sulauktų vasaros, o ne bitininkui. Dar reiks palaukti“, – teigė bitininkas.