Dovydas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) pasidalijo sukčių klastote, kurioje šie vaidina atstovus iš „Pigu.lt“ ir žada 489,32 euro dovaną.

Tačiau prieš ją atsiimant prašo nuskenuoti QR kodą išmaniuoju telefonu, paskui – įvesti savo vardą ir pavardę, kad dovana galėtų būti tinkamai „apdorota“, tuomet reikėtų užpildyti trumpą anketą, idant šis apsimetėlis pardavėjas galėtų ne tik tobulėti pats, bet dar ir užtikrinti, jog Dovydas gaus savo dovaną.

Ir ketvirta: prašoma patvirtinti savo duomenis ir norą gauti dovaną.

„Patvirtinkite ir patvirtinkite savo duomenis, kad užbaigtumėte procesą ir gautumėte € 489,32 dovaną“, – negrabiai rašo sukčiai.

Jie perspėja ir pataria: pasiūlymo laikas ribotas, o jeigu susidurta su problemomis skenuojant QR kodą – vertėtų pabandyti dar kartą.

Dovydas sako, kad jam toks tekstas pasirodė keistas.

Vartotojo gautas laiškas

„Pats tekstas keistokas, prašoma asmens duomenų – pigu.lt juos ir taip turi. Konstatuoja, kad aš laimėjau prizą, nors lyg ir neturi jokių mano duomenų“, – portalui komentuoja vyras.

Jis atkreipia dėmesį, kad nuorodos į programėles suklastotame pranešime neveikia. Dovydas sako, kad pats nuo šios schemos nenukentėjo.

Prekybos centras internete „Pigu.lt“ pažymėjo „Delfi“, kad elektroniniai sukčiai kartas nuo karto bando pasinaudoti žinomų įmonių pavadinimais, tad ne išimtis – ir ši fiktyvi „akcija“. Atstovai davė keletą patarimų, kaip elgtis su potencialiai melagingais siūlymais.

„Gautuose pranešimuose patikrinkite siuntėjo nurodytą kontaktinę informaciją (tel. nr., el. paštas, nuorodos į svetaines). Rekomenduojame nespausti įtartinuose pranešimuose esančių nuorodų ir QR kodų. Jei paspaudėte, įsitikinkite, kad nuoroda veda į „Pigu.lt“ puslapį“, – sakoma komentare.

Pinigų iliustracijos

Ten patariama ypač atidžiai tikrinti pašto adresą, iš kurio gautas pasiūlymas: oficialūs laiškai turi baigtis „.pigu.lt“ (išimtis – šio prekybininko apklausų partneris – „Synopticom“).

„Atkreipiame dėmesį, kad gautame pranešime esanti tikroji nuoroda gali būti užmaskuota. Tikrąją nuorodą galite pamatyti atsargiai užvedę ant nuorodos pelės žymeklį, bet jos nespausdami“, – sako atstovai.

Jeigu kyla abejonių gauto pranešimo ar pasiūlymo, siūloma kreiptis į parduotuvės klientų aptarnavimo centrą.

Kaip „Delfi“ jau skelbė, QR kodų naudojimas aferistų laiškuose yra viena iš naujesnių tendencijų, apie jas TV laidoje „Verslo tema“ kalbėjo ekspertai. Plačiau apie tai galima skaityti ČIA.