Nauji laikai – nauji reikalavimai

„Tas pastatas pastatytas 2001 metais, ir eksploatuojamas jau 23 metai. Jis jau techniškai ir morališkai pavargęs, reikia atnaujinti. Pasikvietėme jį projektavusį architektą, Nacionalinės premijos laureatą Audrių Ambrasą ir su juo ieškojome geriausio sprendimo, kaip jį atnaujinti.

Kartu priėjome prie sprendimo, kad geriausia būtų jį iš viso nugriauti ir pastatyti naują“, – komentavo nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas A. Avulis.

Pasak verslininko, per ketvirtį amžiaus – nuo tada, kai pradėtas projektuoti šis stikliniu fasadu išsiskiriantis statinys, – daug kas pasikeitė. Pavyzdžiui, tuomet statyta į aukštį, dabar gi jau svarstoma keisti kryptį į plotį.

„Dabar rinkoje yra šiek tiek didesnių biurų poreikis, o šiame pastate vieno aukšto plotas yra 350 kv. metrų. Kai jį kūrėme, mums norėjosi pastatyti aukštesnį pastatą, tuo metu 16 aukštų pastatas atrodė gana didelis, jį vilniečiai netgi vadino pirmuoju Vilniuje dangoraižiu“, – teigia A. Avulis.

Arvydas Avulis teigia, kad Geležinio Vilko 18A esantis verslo centro pastatas nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų

Anot jo, norinčioms išsinuomoti didesnį biurą bendrovėms nėra patrauklu patalpas turėti per kelis aukštus, todėl tikimasi, kad planuojamas naujas pastatas labiau atitiks jų poreikius.

„Kitas dalykas yra techniniai inžineriniai sprendimai, kurie per ketvirtį amžiaus jau atgyveno, dabar yra kitos technologijos, jos ženkliai ekonomiškesnės, „žaliųjų pastatų“, žaliojo kurso Europos Sąjungoje reikalavimai“, – komentuoja „Hanner“ valdybos pirmininkas.

Tad esą norint atliepti visus šiuos lūkesčius ir išeina, kad atnaujinimas yra „beveik tas pats, kas nugriauti ir pastatyti naują“.

Pirmasis apie tai praėjusią savaitę paskelbė portalas 15min.

Žvėryno panorama gali pasikeisti po metų

A. Avulio teigimu, jeigu viskas vyks pagal planą, po metų ketinama imtis pastato.

„Esame dar absoliučiai pradinėje stadijoje. Šią savaitę, trečiadienį, pristatysime Regioninei architektų tarybai vertinimui projektinius sprendinius. Dar turime atlikti detalaus plano pakeitimą ir, aišku, tada parengti projektą, pristatyti jį visuomenei“, – teigia pašnekovas.

„Jeigu mums gerai seksis, norėtume, kad kitų metų vasarą, – jeigu gausime statybos leidimą, – iš karto griausime ir statysime naują“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie naujo pastato architektūrą, verslininkas sako, kad jis bus žemesnis, bet platesnis. Dabartinio pastato aukštis – 56 metrai, plotas yra 5400 kv. metrų.

„Dabar aukšto plotas 350 kv. metrų, orientuojamės, kad naujame pastate bus apie 1000 kv. metrų, bet jis bus žemesnis. Ir autoriaus idėja buvo, kad jį reikia pritaikyti prie aplinkos, tai yra, priderinti prie tų pastatų, kurie yra greta, ten yra „Danske bankas“, yra „Teltonikos“ pastatas.

Statybų akimirka 2001-aisiais:

Ant pastato keliama metalinė konstrukcija, atliksianti žaibolaidžio ir dekoratyvinę funkciją

Jie maždaug 5–6 aukštų, tai mūsų naujasis pastatas irgi bus panašiai, kol kas projektuojame 5 aukštų. Žiūrėsime, kaip jį čia įvertins ir kokias pastabas gausime“, – sakė A. Avulis.

Technologijų bendrovė „Teltonika“ nuomojosi patalpas būtent dabartiniame Geležinio vilko g. 18A stovinčiame verslo centre, bet neseniai persikėlė į naujas patalpas.

„Teltonika“ pasistatė pastatą ir šių metų pradžioje persikėlė į savo pastatą. Mes dabar nuomojame su trumpalaikėmis sutartimis“, – komentuoja „Hanner“ valdybos pirmininkas A. Avulis.

Pasak jo, jeigu per metus bus gautas statybos leidimas, tuomet ir prasidės naujos statybos. Apie jų kainą kalbėti dar anksti.

„Dar per daug anksti, net neturime pritarimo sprendiniams. Kai turime projektą, tada galime tiksliau kalbėti, kiek kainuos“, – sakė verslininkas.

Pastatas ir šalia esantis sklypas priklauso „Hanner“ bendrovei „Prime Location Property Fund“.