Nauda gali būti didesnė nei skaičiuojama

Praėjusią savaitę paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skiriama po vieną „Michelin“ žvaigždę. Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms, o „Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“ restoranui. „Michelin“ gide atsidūrė ir penki viešbučiai, įsikūrę Vilniuje.

Lietuvai šis projektas atsieis 1,5 mln. eurų per trejus metus, bet ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė skaičiuoja, kad „Michelin“ atėjimas į Lietuvą jau kitąmet užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų. Ar iš tiesų „Michelin“ neša tokią didžių naudą ekonomikai, ar gali tai stumtelti kainas į viršų visuose restoranuose?

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė „Delfi“ TV laidoje „Piniginiai reikalai“ tvirtino, kad „Michelin“ atėjimas į šalį išties atsiperka ir generuoja papildomas lėšas į biudžetą.

„Tie įvardyti skaičiai yra tokie, atsižvelgiant į kitų šalių praktiką. Mes jau turime kaimynus – ir latvius, ir estus, kurie yra gavę šiek tiek mažiau „Michelin“ žvaigždučių. Tai tie Lietuvos paskaičiavimai yra prie kuklesnių planų, kai mes galvojome, kad gal bus koks 18 restoranų, patekusių į „Michelin“ gidą, ir gal viena ar dvi žvaigždės.

Dabar manau, kad rezultatas, kalbant apie naudą, galėtų būti ir didesnis. Tai, be abejo, skaičiuojama pagal kitas pasaulio šalis analogiško ar panašaus dydžio kaip mūsų, ir žinant, kad dabar mūsų turizmo situacija nėra palanki dėl karo Ukrainoje, dėl mūsų kaimynų rusų ir baltarusių. Manyčiau, kad čia laiku suteikimas „Michelin“ nominacijų, nes mes pasauliui realiai parodome, kad pas mus yra saugu, kad tokie pasauliniai ženklai ir toliau dirba savo darbą. Marketingine prasme mums tai yra neįkainojamas dalykas“, – tvirtino E. Šiškauskienė.

Kainas pakels ne dėl noro pasipelnyti

Nenuostabu, kad „Michelin“ įvertintuose restoranuose kainos nėra mažos. Tačiau Lietuva kol kas išsiskiria tuo, kad kainos tokiuose restoranuose yra mažiausios tarp visų Baltijos šalių. Pavyzdžiui, Estijoje degustacinė vakarienė „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane vienam žmogui kainuoja apie 180 eurų, Latvijoje – ir apie 200 eurų, o Lietuvoje kol kas kainuoja iki 100 eurų. Plačiau apie kainų palyginimą Baltijos šalyse galite skaityti čia.

Ar tai laikina ir netrukus tos kainos šoks į viršų?