Olga ir Mykola – imigrantų iš Rytų šeima, jau dvejus metus gyvenanti Kijevo priemiestyje. Jie su šeima atsikraustė arčiau sūnaus ir ieškojo buto nuomai. Paiešką apsunkino tai, kad šeima turi augintinių – dvi kates, kurių šeimininkai negalėjo atsisakyti. Bet jiems pasisekė – sūnaus draugai kaip tik išnuomojo vieno kambario butą ir leido jame apsigyventi su savo augintiniais.

„Nuomos kaina buvo gana maža, o, palyginti su dabartinėmis kainomis. Nuomotojai nuomos nekėlė, todėl už butą su visais patogumais mokame 122 eurus, o svarbiausia – gyvename su gyvūnais“, – pasakoja Olga. .

Taigi kokia situacija Ukrainos būsto nuomos rinkoje? UNIAN kalbėjosi su ekspertais, ištyrė pagrindines rinkos tendencijas ir išsiaiškino, kokios šiuo metu siūlomos butų ir namų nuomos kainos skirtinguose miestuose.

Situacija su būsto nuoma

Ekspertai atkreipia dėmesį į būsto nuomos kainų kilimą. Anot Vitalijaus Poberezkio, DIM.RIA produktų plėtros vadovo, nekilnojamojo turto rinkos tyrimai rodo, kad vieno kambario butų nuomos Kijeve kainos per metus vidutiniškai išaugo 41%. Lvivo srityje – 24%, Dniepropetrovsko srityje – 30%. Tai gana pastebimas kainų padidėjimas.

„Sensar Development“ generalinis direktorius Markas Marčenko taip pat atkreipia dėmesį į butų nuomos kainų didėjimo didmiesčiuose tendenciją, kurią lemia tai, kad dalis į užsienį emigravusių žmonių grįžta namo, be to, įsikuria nuolatiniam gyvenimui žmonės iš karo paliestų regionų.

Tuo pačiu metu, Valstybinės statistikos tarnybos duomenimis, nuo metų pradžios vidutinė vieno kambario buto nuomos kaina Ukrainoje išaugo 4,2 proc. – nuo ​​130 eurų praėjusių metų gruodį iki 150 eurų jau šių metų pradžioje.

Pagal nuomos kainas pirmauja vakarų regionai – Lvovas (243 eurai), Užkarpatė (240 eurų) ir Rivno (198 eurai). Pažymėtina, kad nuomos kainos šiuose regionuose kito netolygiai – jei Lvivo srityje nuomos kaina nuo metų pradžios šiek tiek pakilo (1,1 proc.), tai Užkarpatėje, priešingai, kaina sumažėjo 7,5 proc. ir Rivno regione šoktelėjo daugiau nei trečdaliu (35,4 proc.).

Kijevas šiame reitinge užima ketvirtą vietą – vidutinė vieno kambario buto nuomos kaina sostinėje siekia 183 eurai, ir nuo metų pradžios pabrango 3 proc. Na, o pigiausius butus dėl akivaizdžių priežasčių galima išsinuomoti pafrontės regionuose – Mikolajivskoje (70 eurų ), Sumuose (70 eurų) ir Chersone (57 eurai).

Portalo „OLX Real Estate“ analitikai pranešė, kad 2024 metų sausio–balandžio mėnesiais OLX platformoje ilgalaikės butų nuomos kategorijoje buvo paskelbti 280 176 skelbimai. Iš jų 74,9 tūkst. – Kijevo srityje. Vidutinė buto nuomos kaina Ukrainoje yra 173 eurai.