Kaip praneša LNK laida KK2, Vokietija turi labai didelę problemą, dėl kurios jos gyventojai nejuokais supyko, – per porą metų šalyje kebabai pabrango dvigubai. Dabar Vokietijoje jis kainuoja 8 eurus.

Ala Turka kebabas

Kancleris Scholzas pareiškė, kad dėl to kalti išbrangę energijos produktai ir tą situaciją pavadino „donerfliacija“. „Döner“ vokiškai – kebabas. Kairioji partija Die-Linke kaip mat sugalvojo sprendimą – pritaikyt kebabų kainoms lubas: nutarė,kad lavašo suktinis negali kainuoti brangiau nei 4,90 Eur, o jaunimui ir studentams – 2,90.

„Kai pasigirsta tokie dalykai, reikia žiūrėti, ar tik nesiartina kokie nors rinkimai. Bus Europos parlamento rinkimai – tai va, prašom! – situaciją komentuoja rašytojas ir maisto apžvalgininkas Andrius Užkalnis. – Pasako dalyką, nesvarbu, koks jis kvailas ar visiškai nerealistiškas. Tai yra rinkos ekonomikos šalis – kaip tu nustatysi maksimalią kainą? Bet tas politikas jau bus išgirstas“.

Andrius Užkalnis rūkykloje, estorane „Tik pas Joną“ Nidoje

1970-aisiais dönerius į Vokietiją atvežė migrantai iš Turkijos, ir kebabai taip prigijo, kad kasmet jų šalyje parduodama beveik pusantro milijardo. Taigi, Merkel laikus ir tris eurus kainuojantį kebabą prisimenantys vokiečiai tikrai gali smarkiai piktintis.

Kebabinė

„Tas döneris yra ne šiaip sau kažkokia pramoga ar kažkoks paskanavimas. Ne, tai yra žmogaus teisių dalis. Tai yra kaip vanduo, elektra, keliai, gatvių žibintai, ir vokietis tikisi, kad kažkokiu spinduliu jis visada ras dönerį už jam priimtiną kainą“, – pastebi Užkalnis.

Bet brangsta viskas ir visur – kebabui susukti reikia elektros, reikia mokėti algas, pirkti mėsą, daržoves – visi produktai juk brangsta. O Nidoje net vanduo kainuoja kaip kebabas.

„Nuėjome prie jūros, kur veikė vienintelis baras. Aš neturėjau vandens, šuniukas buvo sukaitęs, norėjo atsigerti. Kai butelis vandens kainuoja penki eurai, tai yra įspūdinga. Žinote, tiek už vandenį nesu mokėjęs netgi Japonijoje aukštai kalnuose, kurį ten rankomis užneša“, – stebisi Andrius Užkalnis.

Beje, kebabai pabrango ir Lietuvoje. Prieš kokius penkerius metus kebabas kainavo 4–5 eurus, dabar jau – 6–7. Ir čia kalbama apie paprastą, su česnakiniu padažu, be fetos sūrio ir kitų priedų.

kebabas

Pasaulyje yra toks Big Mako indeksas – kai šalies gerovę galima apskaičiuoti pagal tai, kiek jos gyventojai iš savo algos išgali nusipirkti burgerių. LNK KK2 laida šį indeksą konvertavo į kebabų indeksą ir paskaičiavo, kiek už minimalią algą šalyje galima nusipirkti kebabų.

Paaiškėjo, kad daugiausiai dönerių per mėnesį gali įsigyti liuksemburgiečiai – 367. Jų minimali alga viršija 3500 eurų. Mažiausiai iš Europos sąjungos sau gali leisti bulgarai – vos 97 kebabus. Lietuvis už 924 eurus kas mėnesį galėtų sukirsti 154 kebabus.

Kitos Baltijos sesės kuklesnės – latviai įpirktų 117, o estai – 137 kebabus. Kaimynas lenkas kas mėnesį gali nusipirkti net 196 kebabus. O dėl kainų verkiantys vokiečiai – vieni turtingiausių. Mėnesinė alga Vokietijoje leidžia įsigyti 256 kebabus.

kebabas

„Kebabas yra toks maistas, kai – kaip ir prisivaišinus tam tikros sudėties gėrimais – kraujyje pasikeičia cukraus kiekis ir atsiranda alkio jausmas, kuris pažįstamas kiekvienam piktnaudžiaujančiam. Lietuvoje žmonės mėgsta kebabus, kuriuose būtų daug padažo, jiems patinka, kaip sako, kad būtų „nesausa“, – vertina Užkalnis.

Kai prieš 30 metų išvažiavo dirbti į Angliją, Andrius Užkalnis Lietuvoje kebabo nebuvo matęs.

„O kai po 16 metų, 2011-ais sugrįžau į Lietuvą, jis buvo jau vienas iš nacionalinių Lietuvos maistų, greta picos. O folklore atsirado daug dalykų, kai, pavyzdžiui, vaikinas siūlo damą pavaišinti, sako: „aš tau nupirksiu XL, ir su visais, nes man dėl tavęs nieko negaila“, – dalijasi Užkalnis.

Kebabų ir jų atmainų yra visokiausių – ruošiamų lavaše, pitoje, lėkštėje. Išvertus iš turkų kalbos žodis „kebap“ reiškia ant atviros liepsnos keptą mėsą. O brangiausias kebabas yra parduodamas Londone. Jo kaina – beveik 1000 eurų! Jam paruošti naudojama tik jauno ožiuko, ėriuko ir prabangiausios japoniškos wagyu jautienos mėsa. Ant daržovių pilamas 25 metus brandintas itališkas actas, kurio mažo buteliuko kaina siekia 200 eurų. Ant viršaus dedami briedžiukai ir brangūs prieskoniai.

Taigi, iš šitos pusės pažiūrėjus, tie 6 eurai gal ir nėra tiek daug už kebabą?

Žiūrėkite laidos reportažą: