Sveikatai palankūs riebalai ir vitamino E šaltinis
Salotų užpilams paruošti galima naudoti saulėgrąžų aliejų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šį aliejų daugiausia sudaro nesotieji riebalai (daugiausia mononesotieji ir polinesotieji), kurie ženkliai palankesni širdies sveikatai nei gyvūniniai riebalai: saikingai vartojant jie nedidina MTL (blogojo) cholesterolio koncentracijos, kaip vyksta valgant sočiaisiais ar transriebalais turtingą maistą.
„Be sveikatai palankių riebalų, saulėgrąžų aliejuje yra vitamino E – antioksidanto, padedančio apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šis vitaminas taip pat svarbus imuninei funkcijai, odos sveikatai ir sveikam regėjimui. Viename valgomajame aliejaus šaukšte yra apie 28 % rekomenduojamos vitamino E paros normos“, – teigia gydytoja dietologė.
Svarbu pažymėti, kad kaip ir visi aliejai, jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra apie 120 kalorijų, todėl per didelis jo vartojimas gali prisidėti prie svorio augimo, jei jis nėra suderintas su bendru kalorijų suvartojimu ir fiziniu aktyvumu.
Saulėgrąžų aliejaus kokybės kriterijai – trys
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pranešime žiniasklaidai sako, kad renkantis aukštos kokybės, nors ir pigesnį saulėgrąžų aliejų, reikia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip jo apdorojimo būdas, pakuotė ir ženklinimas.
„Pirmiausia rinkitės saulėgrąžų aliejų, pagamintą naudojant šalto spaudimo ar spaudimo iš išspaudų metodą: tokiu būdu naudojama minimali šiluma ir mechaninis spaudimas, todėl aliejus išsaugo natūralų skonį, daugiau savo pirminių savybių, palyginti su aliejumi, pagamintu naudojant cheminius ekstrahavimo procesus, todėl produktas yra kokybiškesnis“, – teigia ekspertė.
Ji taip pat siūlo atkreipti dėmesį į saulėgrąžų aliejaus pakuotę: vertėtų rinktis supakuotą į tamsius, nepermatomus butelius ar indus, kurie apsaugo nuo šviesos poveikio. „Šviesa gali pabloginti aliejaus kokybę skatindama oksidaciją, dėl kurios jis genda bei praranda skonį. Be to, ieškokite sandarių butelių, kad į juos nepatektų oro, nes oro poveikis taip pat gali pagreitinti aliejaus gedimą. Neverta pro akis praleisti ir etiketės: joje turėtų būti nurodyta, jog aliejus yra „100 % grynas“ arba „100 % natūralus“, be jokių priedų ar konservantų.“
Kviečiame išmėginti šiuos 5 pigius, bet gardžius salotų užpilus.
Klasikinis balzaminis salotų užpilas
Užpilui reikės:
60 ml saulėgrąžų aliejaus;
30 ml balzaminio acto;
5 g Dižono garstyčių;
1 mažos česnako skiltelės, susmulkintos;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Nedideliame dubenėlyje suplakite balzaminį actą, Dižono garstyčias, smulkintą česnaką, druską ir pipirus.
Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas taps vientisas ir kreminis.
Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius.
Patiekite iš karto užpylę ant mėgstamų salotų arba laikykite šaldytuve sandariame inde iki vienos savaitės.
Skanaus!