Ledai, kaip ir kiti desertai nėra draudžiami, pastebi puslapio sulieknek.lt autorė. „Kuo labiau sau draudžiame, tuo didesnis būna „nutrūkimas“ arba pokyčių atidėliojimas“, – pastebi.

Kokio dydžio ledų porciją rinktis?

Svarbu ledus valgyti ne prieš ar po, o vietoje kažko, sako V. Kurpienė.

„Kitaip tariant, jei jums yra iššūkis išlaikyti reikiamas apimtis, rekomenduoju šiuos žingsnius:

  • Žinoti, kiek kcal per dieną jums, pagal jūsų asmeninę situaciją, reikia suvartoti. Pasiskaičiuoti galite čia: kalorijų skaičiuoklė.

  • Paskirstykite gautą kalorijų kiekį pagrindiniams valgymams ir užkandžiams (jei tokie yra). Taip bus aiškiau, kiek maždaug jums rekomenduojama suvalgyti vienu kartu, ir padės suprasti su desertais suvartojamą kcal kiekį bei atlikti protingus sprendimus.

  • Atkreipkite dėmesį į ledų porcijos kaloringumą: t. y., ne tik 100-o gramų, bet jūsų valgomos porcijos, nes ji gali sverti mažiau nei 100 g, o gali siekti net ir 250 g. Kalorijų kiekis 100 g gali skirtis, bet aš asmeniškai mėgstu plombyrą, tai renkuosi mažesnę porciją, o ne mažiau kaloringus ledus. Jūsų sprendimas gali būti kitoks. Svarbu, kad jums tiktų.

  • Sužinoję porcijos kaloringumą, įsivertinkite, kurį valgymą pakeis ledai. Jei valgysite kaip įprastai ir plius ledus, ir tai nutiks dažnai, vos po kelių mėnesių gali būti didelis iššūkis įsisprausti į rudeninius rūbus. Taigi, prieš valgydami ledus, priimkite sprendimą – praleisti užkandį ar… vakarienę“, – pataria dietistė.

Varškės ledai

Pasak V. Kurpienės, ledai gali būti:

  • „lengvas“ desertas, pavyzdžiui, kai porcija – 80–100 kcal

arba

  • pagrindinis valgymas, kai ledų porcijos kaloringumas sudaro 360–600 kcal.

Ledų porcijos parduotuvėje kaloringumas siekia nuo 60 iki 350 kcal. Na, o jei valgote kavinėje didelę porciją su pagardais (sirupu, grietinėle), tai gali siekti ir 600 kcal ar net daugiau. Kai įsigyjate dėžutę ledų ir porcijas išdalinate namuose, gerai pagalvokite, kiek ledų dedatės į desertinį indelį, o gal valgote tiesiai iš dėžutės? Pasiskaičiuoti lengva.

  • Primenu, kad cukrų pasisavinimo greitį sumažins prieš ledus suvalgyta daržovė. Skamba keistai, bet veikia gerai. Toks būdas padidins sotumo jausmą ir jis truks ilgiau, be to, sumažins alkio (gliukozės lygio) duobę po deserto suvartojimo.

Ledai

Kitaip tariant, pasak dietistės, kaltė ir graužatis dar niekam nepadėjo, tik pakenkė: „Geriau yra susivokti situacijoje, nustoti sau drausti, bet protingai pasirinkti. Pavyzdžiui, ar ledai tikrai tokie skanūs, kad verta atsisakyti dėl jų vakarienės? Jei taip, ir tai darysite kartais, gal verta? Tai galite nuspręsti tik jūs!“