Pomidorams paraudonuoti reikia tinkamų sąlygų.

1. Temperatūra

Oro sąlygos paprastai yra dažniausia priežastis, kodėl pomidorai nesubręsta. Kai temperatūra per aukšta, augalai negamina likopeno ir karotino – dviejų pigmentų, lemiančių prinokusių pomidorų spalvą.

Esant aukštai temperatūrai ilgesnį laiką, nokimo procesas gali sustoti ir galiausiai galite gauti gelsvai žalius arba oranžinius pomidorus.

Kai oras per karštas, nelabai ką galite padaryti, tik laukti, kol temperatūra vėl nukris. Galite vėdinti šiltnamį, jei pomidorai auga būtent ten. Tada nokimo procesas atsinaujins.

2. Azoto kiekis

Pomidorai gali nesubręsti dėl per didelio kiekio trąšų dirvoje ir per dažno tręšimo. Visų pirma, naudojant daug azoto turintį produktą, augalai nukreipia energiją lapams auginti, o ne vaisiams nokinti.

Kad išvengtumėte šios problemos, augalams pradėjus megzti vaisius, sumažinkite tręšimą. Paprastai per sezoną pomidorų augalus reikia tręšti tik du ar tris kartus.

Auginami pomidorai

3. Pomidorų veislė

Kartais gali atrodyti, kad pomidorų vaisiai noksta per ilgai, bet tai gali būti visiškai natūralus tos pomidorų rūšies nokimo greitis. Vyšniniai pomidorai paprastai visiškai sunoksta per mažiau dienų nei didesnieji pomidorai.

4. Per daug vaisių

Jei temperatūra nėra per karšta ir augalai nėra per daug tręšiami, tačiau pomidorai vis tiek nesubręsta, gali būti, kad vienu metu vystosi per daug vaisių.

Kad ir kaip būtų sunku, pašalinkite maždaug ketvirtadalį visų vaisių. Tai padės augalui sutelkti savo ribotą energiją ir išteklius likusiems vaisiams nokinti.

Kaip sunokinti greičiau

Norintiems, kad pomidorai sunoktų greičiau, yra kelios gudrybės, kurių galima imtis. Tai ypač naudinga rudenį, kai nuimamas derlius.

1. Panaudokite bananą

Nurinktus pomidorus laikykite sandėliuke ar rūsyje. Jiems sunokti saulės šviesa nebūtina. Įdėkite juos į popierinį maišelį su bananu (ar obuoliu), kad pagreitintumėte nokimo procesą. Šie vaisiai išskiria daug etileno dujų, kurios padės nokimo procesą paspartinti.

Pomidorai

2. Kabinkite aukštyn kojomis

Mažus augalus su pomidorais galite išrauti ir tuomet visą augalą pakabinti patalpoje aukštyn kojomis. Patariama pašalinti dalį perteklinės lapijos.

3. Perneškite visą vazoną

Visą augalą vazone taip pat galite perkelti į vidų ir pastatyti saulėtoje vietoje, kol baigs nokti paskutiniai vaisiai.

4. Naudokite laikraštį ar popierių

Jei turite didelę pomidorų partiją, sudėkite juos į kartoninę dėžutę ar net stalčių vienu sluoksniu, o tarp jų paklokite laikraštį. Taip pat galite suvynioti pomidorus į laikraštį atskirai, nors tokiu būdu tikrinti, ar pomidorai prinokę, gali būti sunkiau.

5. Sulaikykite etileno dujas

Šias dujas išskiria subrendę pomidorai ir jos skatina nokimą. Jei norite pagreitinti nokimą, leiskite dujoms kauptis aplink pomidorus. Tai padaryti padės pomidorų laikymas uždaroje vietoje: stalčiuje, popieriniame maišelyje ir pan. Jei norite sulėtinti nokimą, leiskite orui judėti, kad etilenas išsisklaidytų.

Parengta pagal:

https://www.bhg.com/;

https://foodgardening.mequoda.com/;

thehouseandhomestead.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją