„Pernai su anūke nuvažiavome į parduotuvę ir nusipirkome du egzotinius vaisius. Vienas jų buvo dygliuotasis (raguotasis – red. past.) melionas, o kito net nepamenu.

Liko sėklyčių, palaikėm iki pavasario, galvoju – sukišiu į žemę. Ir išdygo dvi sėklytės. Auginau, auginau, nežinojau, kas bus.

Ant palangės jis man užaugo tiek, kad įkibo į užuolaidą, visą langą apsivijo. Kovo mėnesį išvežiau jį į šiltnamį pasodinti. Iš pradžių buvo nieko, bet paskui kaip pradėjo derėti, nebežinojau, kaip susitvarkyti. Ir gnaibiau, ir rišau.

Raguotasis melionas

Kol supykau, viską išskabiau ir lauk kelias šakas išleidau, tai jūs matytumėt, kas ten darosi – jis man pusė daržo užima“, – juokėsi moteris ir pridūrė, kad dėl raguotos išvaizdos vadina augalą „ragožiu“.

Anot jos, tiek pats augalas, tiek vaisiai labiau primena agurkus nei melioną.

„Anksčiau nesu tokio auginusi, buvo įdomu pažiūrėti, kas bus. Iš pradžių kelis vaisius pamatėm, o vėliau žiūrim – jau gal 10 kabo. Kai pirkom parduotuvėje, jis gal 10 cm ilgio buvo, o šitie pas mane išaugo jau per visą delną. Gal jam tiko žemė“, – svarstė pašnekovė.

Ji sako, kad raguotasis melionas šiltnamį pavertė tikromis džiunglėmis: „O kiek dar jo iškarpiau, jei būčiau leidusi, būtų pilnas šiltnamis. Jau ir pomidorą, ir paprikas okupavo. Visiškai auga kaip agurkas: žydi, ūsus turi, tik lapai daug aštresni.“

Raguotasis melionas

Elena sako, kad sunokęs vaisius turi būti geltonai oranžinis. Kol kas tokių ji dar nerado.

Kada tiksliai laukti jų prinokusių, moteris nežino, tad eksperimentuoja toliau. Vieną vaisių jau nuskynė, davė anūkei nokinti namuose. „Pamatysim, ar šiltnamyje greičiau prinoks, ar ant palangės“, – sako ji.

„O skonio, pasakysiu, iš pirktinio nieko gero – toks peraugęs agurkas. Sėklos didelės, viduje tokia rūgštelė vandeninga, daug sėklyčių“, – tikina Elena.

Vis dėlto moteris tikisi, kad jos auginti vaisiai, kadangi yra gerokai didesni ir puikiai dera, bus ir kiek kitokio, gal net geresnio skonio.

Kaip teigia Visuotinė lietuvių enciklopedija, melionai yra agurko genties pogentis.

Melionų išvesta daug veislių, kurių vaisiai skiriasi paviršiaus struktūra, dydžiu, minkštimo kvapu ir spalva.

Dažniausiai dėl saldžių ir kvapių valgomų vaisių auginamas sėjamasis melionas.

Rečiau dėl vaisių auginami antilinis melionas, šeriuotasis melionas, karpytalapis melionas, agrastinis melionas, raguotasis melionas.