Tačiau laikai keičiasi: bandelę su kefyru pakeitė žuvies piršteliai ir kiti pusgaminiai, vietoje stipendijos studentai laukia tėvų paramos, o anekdotai liko, nes nepašmaikštavus sunku jaustis oriai, kai prasimaitinimui turi vos kelis litus per dieną.
Žuvies geriausiu atveju - pusė masės
Apie tai, kad sušaldžius maistą jį galima saugoti ilgą laiką, žmonija žino jau nuo gilios senovės, tačiau iki 1923-ųjų, kuomet buvo pagamintas pirmasis buitinis šaldytuvas, tokiu būdu išsaugoti produktus galėjo nebent tolimos šiaurės gyventojai. Tad tikroji šaldyto maisto „revoliucija“ prasidėjo, kuomet buvo sukurtos pramoninio šaldymo technologijos. Būtent šių technologijų populiarintojas, patentų savininkas ir investuotojas Clarencas Birdseye'us 1956 m. pristatė žuvies pirštelius.
Pati pirštelių gamybos technologija nėra sudėtinga. Žuvies faršas (arba kapota žuvis), krakmolas, augaliniai riebalai, kartais - sojos baltymai, na ir įvairūs maisto priedai spalvai ir skoniui suteikti ar sustiprinti, konsistencijai išsaugoti. Ir visą tai įvilkta į tešlą. Dažniausiai piršteliams gaminti naudojama menkės filė, tačiau gali būti ir menkesnės vertės žuvys. Be to, neverta pamiršti, kad žuvies piršteliuose žuvis sudaro viso labo pusę, o kartais net ir mažiau gaminio masės.
Kad nepagrįstos iliuzijos dėl šio produkto išnyktų, primenu, kad vidutinė menkės filė kaina Lietuvoje siekia apie 15 litų už kilogramą. Taigi, jei gamintojas rašo, kad jo gaminyje yra didelė procentinė dalis žuvies, o gaminio kaina yra žema, tuomet arba jis naudoja menkavertę žuvį, arba įžūliai meluoja. Pasvarstykite patys, kiek gali būti tikros žuvies piršteliuose, kainuojančiuose 7 litus už kilogramą?
Miltai, riebalai - kiek vietos lieka žuviai?
Tačiau prisiminkime, kad žuvų piršteliai yra kelių sudedamųjų dalių gaminys, todėl žuvies trūkumą galima kompensuoti naudojant daugiau miltų. Galiausiai kad būtų sugrąžintas žuvies skonis, o tiksliau, sustiprintas žuvies likučių skonis, naudojamas garsusis mononatrio glutamatas ( E-621), kuris šiuo atveju tikrai naudojamas pagal paskirtį. Juk būtent prastesnės kokybės mėsai ir žuviai bei jos produktams pagardinti jis ir buvo sukurtas. Ir kai žuvies gaminyje žuvies telieka penktadalis, tai ir nelieka nieko kito, kaip tik ieškoti būdų padėčiai pataisyti.
Nors augaliniai riebalai yra neatsiejama žuvies pirštelių sudėties dalis, tačiau ne visi gamintojai varginasi nurodyti vis tik su kokias riebalais turime reikalą. Štai vieni sąžiningai rašo „rapsų aliejus“ ( tiesa, nežinia, ar genetiškai modifikuotų), kiti palieka mums spėlioti, ar ne palmių riebalai pasislėpė pirštelių sudėtyje. Be abejo, palmių riebalas (būtent riebalas, o ne aliejus) nėra nuodas, tačiau nuolatinis jo vartojimas sveikatos jums tikrai nepridės.
Taupome nebent laiką
Labai džiaugiuosi, kad bent jau tipiniame prekybos centre aptikti žuvų piršteliai greičiausiai buvo be konservantų ar dažiklių, na o E-503 indeksu pažymėta tešlos kildinimo medžiaga yra cheminis mielių ir sodos derinio pakaitalas.
Taigi brangūs studentai ir kiti savo ar ne savo valia tapę studentiško raciono gerbėjais – žuvies pirštelius valgyti tikrai galima. Tik štai juos valgydami jus sutaupysite nebent laiką, skirtą maisto ruošimui.
Mano rastų optimalios sudėties (50 proc. žuvies) pirštelių kaina tikrai nebuvo mažesnė nei 15,50 Lt už kilogramą (menkės kaina), taigi kyla natūralus klausimas, kur čia sutaupome?