„Receptų yra daugybė: su ruginiais miltais, sūresnių, saldesnių, o mes su sese raugiam kaip mama išmokė“, – sako Violeta.
Sodininkė pasakoja, kad raugti galima visus rudeninius obuolius, vis dėlto geriausiai tam tinka antaniniai obuoliai.
„Jie yra mažiau saldūs, su rūgštele, labai tinkami rauginti“, – sako moteris. Tokius obuolius ji pati su šeima valgo per Kalėdas, prie paukštienos patiekalų.
„Atrenkam gražesnius ir panašaus dydžio obuolius, kad jie vienodai rūgtų. Jie turėtų būti nepernokę, bet jau geltoni. Geriausia juos raugti medinėje statinėje, bet kadangi šiais laikais tokių nelabai kas turi, tinka ir emaliuotas indas. Aš raugiu tokiame kibire.
Tada sluoksniuojam: obelų, serbentų, vyšnių lapus ir obuolius. Sluoksnis lapų, tada obuolių ir t.t. Susluoksniuojam ir darome sūrimą. Į 10 litrų vandens dedame 400 gramų cukraus ir 3 šaukštus druskos. Atrodo, sūrimas turėtų būti saldokas, bet žinokit obuoliai išrūgsta ir nebūna saldūs, lieka maloni rūgštelė. Tikrai labai skanūs išeina“, – pasakoja Violeta.