Artėjantis ruduo labai palankus atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Jei vasarą visur važiuojame, keliaujame, mėgaujamės skaniomis vakarienėmis su draugų kompanija (dažniausiai – ypač gardžiais kepiniais ant griliaus), rudenį daugiau laiko praleidžiame namuose, mūsų rutina tampa aiškesnė. Tai puiki proga pradėti maitintis sveikai ir atidžiau reguliuoti savo meniu.
Dietos privalumai
Ši suomiška dieta garantuoja efektyvų sulieknėjimą, nes įprastinę mitybą išstumiate palaipsniui. Po dietos kilogramai negrįš akimirksniu – užsitvirtins rezultatai ilgam laikui. Jei reikės, po 1–2 metų dietą vėl pakartokite. Patariame pasitarti su savo šeimos gydytoju ar dietologu, jei nuspręsite laikytis šios ar kitos dietos.
Apie dietą
Jums reikės visiškai atsisakyti patiekalų, kuriuose yra gyvulinės kilmės riebalų ir cukraus.
Taip pat būtina sumažinti ir suvartojamos druskos kiekį.
Galima vartoti daržoves, perlines kruopas, grikius, avižas, liesą mėsą, žuvį, neriebų pieną, varškę ir vaisius. Nepamirškite gerti daug skysčių – ne mažiau nei po 2 litrus per parą.
Siūlomą meniu reikėtų padalinti į 4–5 dalis. Suomiškos dietos laikymosi laikotarpiu valgoma sriuba, kuriai reikia: 500 svogūnų, 300 g salierų, 250 g morkų, 250 g kopūstų, 200 g porų, 200 g žiedinių kopūstų, česnako galvutės, stiklinės pomidorų sulčių, bazilikų ir juodųjų pipirų. Tai tobulas patiekalas žiemą, kai norime kažko šilto ir maloniai užpildančio skrandį.
Daržovės nuplaunamos ir smulkiai supjaustomos, užpilamos vandeniu ir išverdamos, po to susmulkinamos, įpilama pomidorų sulčių, įberiama prieskonių ir verdama dar 10 minučių. Dietos laikytis galima tiek, kiek norite – ji gana neblogai subalansuota. Minimali trukmė – dvi savaitės. Po jų turėtumėte būti 5–7 kilogramais lieknesnės.
Dietos meniu
Pusryčiai: 150 g sriubos, 50 avižinės košės su pienu, 200 g bet kokių vaisių sulčių.
Priešpiečiai: 150 g sriubos, 100 g šviežių vaisių.
Pietūs: 200 žuvies sultinio, 50 g virtos vištienos krūtinėlės, 200 g šviežių daržovių salotų.
Vakarienė: 150 g sriubos, 100 g vištienos krūtinėlės (keptos ar virtos), 50 g grikių košės, 200 g šviežių daržovių salotų, 200 ml pieno.