8-10 porcijų reikės:
Tešlai:
• 200 gramų miltų
• 1 valgomojo šaukšto cukraus
• 100 gramų sviesto
• 1 kiaušinio
• 1 valgomojo šaukšto grietinės
• Žiupsnelio druskos
Įdarui:
• 6 kriaušių
• 12 arbatinių šaukštelių juodųjų serbentų džemo
• 200 gramų varškės
• 2 kiaušinių
• 350 gramų grietinės
• 3 valgomųjų šaukštų miltų
• 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
• 3 valgomųjų šaukštų cukraus
• Žiupsnelio cinamono
Gaminimas:
1. Kiaušinį ištrinkite su cukrumi, druska ir grietine. Supilkite išlydytą sviestą, suberkite miltus. Suminkykite tešlą ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Po to ją iškočiokite ir ja išklokite kepimo skardą – padarykite tešlos „pakraštėlius“.
2. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite pusiau, išpjaukite šerdį – į jos vietą pridėkite juodųjų serbentų džemo.
3. Tuomet kriaušių puseles su džemo įdaru užpildu į apačią suguldykite ant tešlos. Kriaušių odelę truputį įpjaukite.
4. Varškę išmaišykite su grietine ir citrinos sultimis. Kiaušinius ištrinkite su cukrumi ir supilkite į varškės masę. Miltus sumaišykite su cinamonu ir sumaišykite su varškės mase. Gautą mišinį atsargiai supilkite ant kriaušių.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros – tokioje temperatūroje pyragą kepkite 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių. Pravertoje išjungtoje orkaitėje pyragą palikite dar 10 minučių. Supjaustykite porcijomis ir skanaukite.