Vardijant bet kurios staiga išpopuliarėjusios dietos pranašumus, neįmanoma nutylėti tam tikrų trūkumų. Tarkim, paleodieta giriama dėl tikimybės išsigydyti aknę ir pabėgti nuo migrenų, tačiau kadangi tenka riboti ankštines kultūras ir neskaidytus grūdus, mėsos atsisakiusiems žmonėms sunku užsitikrinti pakankamą baltymų kiekį.
Zonos dieta aukštinama dėl polinkį į uždegimus mažinančio efekto, bet privalėdami maitintis ypač mažomis porcijomis kai kurie žmonės gali jaustis nuolatos peralkę ir nelaimingi. Ketogeninė dieta apibūdinama kaip magiška lieknėjimo metodika, bet būtinybė atsisakyti ištisų produktų grupių kartais gali privesti prie mitybos sutrikimų.
Bet ar nėra kokio nors paprasto mitybos modelio, visiškai atitinkančio individualius žmogaus poreikius bei kūno sudėjimą ir garantuojančio gerą savijautą bei puikią sveikatą? Jei kaip tik šitoks klausimas ne kartą kilo ir jums, žinokite, kad tai, ko ieškote, yra mityba pagal ajurvedą, paremta daugiau nei penketą tūkstančių metų gyvuojančiu požiūriu į maistą ir maitinimąsi bei deranti prie žmogaus vidinės energijos, rašoma portale shape.com.
Apie ajurvedą
Išvertus iš sanskrito kalbos, žodis „ajurveda“ reiškia gyvenimą ir žinojimą. Tai senovės Indijoje susiformavusi medicinos sistema, pagrįsta natūraliu, holistiniu požiūriu į fizinę ir psichinę sveikatą. Pirminė ajurvedos paskirtis – ne gydyti ligas, o užkirsti joms kelią, teigia Amita Banerjee, ajurvedos žinovė, teikianti konsultacijas sveikatos ir gyvenimo būdo klausimais portale „Holistic Ayurveda“.
„Kai žmogus sveikas tiek kūnu, tiek siela, jis yra pajėgus pasiekti savų tikslų ir išlaikyti pozityvų nusiteikimą bei energiją“, – sako ji.
Ajurvedoje išskiriami trys su gamtos elementais susiję energijos tipai. Tai – vata (erdvė ir oras), pita (ugnis ir vanduo) ir kapha (žemė ir vanduo). Kiekvienas žmogus – unikalus šių rūšių energijos derinys, atitinkantis jo fizinius, intelektinius ir emocinius bruožus. Vis dėlto vieno tipo energija paprastai reiškiasi stipriau už kitas. Štai ta dominuojanti energija yra vadinama doša. Remiantis Naujojoje Meksikoje veikiančio ajurvedos instituto skelbiama informacija, pirštų atspaudams savo unikalumu prilygstantis energijų mišinys lemia žmogaus konstituciją, kuri nekinta per visą jo gyvenimą.
Fizinės ir psichinės sveikatos pagrindas – energijos balansas. Remiantis ajurvedos mokymu, energija sukelia judėjimą, kurio reikia, kad į ląsteles patektų skysčiai ir maisto medžiagos, padeda tas maisto medžiagas asimiliuoti ir gerina bei palaiko ląstelių struktūrą.
Tačiau jeigu koks nors dirgiklis, sakykim, nepalankus oras, fizinė trauma, problemos darbe, pašliję santykiai šeimoje arba netinkami maisto produktai, sustiprina arba susilpnina došos veikimą, žmogų gali užpulti liga arba apimti neigiamos emocijos – pavydas, nerimas, godumas ar kt.
Pavyzdžiui, jei žmogus, kurio doša yra iš erdvės ir oro sudaryta vata, patirs didžiulį šių elementų poveikį (tarkim, ilgai buvos šaltyje), energijos balansas sutriks ir jis pasijus įbaugintas, nervingas arba sunerimęs. Atkurti sutrikusį balansą tokiam žmogui, esą, padėtų šiltas, drėgnas ir sunkus maistas, karšta vonia arba įjungtas oro drėkintuvas.
Štai kodėl yra labai svarbu žinoti, kokia jūsų doša ir kaip ją subalansuoti. Kalbant paprasčiau, priešiški elementai balansą kuria, o vienodi – trikdo. Pagalvokite, kaip jaučiatės karštą vasaros dieną būdami lauke. Kūnui įkaistant vyksta dehidratacija ir jei ši būklė tęsiasi ganėtinai ilgai, kyla rizika nualpti. Jei taip nutiktų, puodelis karšto vandens tikrai nepadėtų atsigauti. Jums reikės tiktai to, kas yra priešinga karščiui, t. y. šalto vandens, šešėlio ar pan.
Kaip išsiaiškinti savo došą?
Norintiems išsiaiškinti savo došą, A. Banerjee rekomenduoja kreiptis į ajurvedos ekspertą. Aišku, galite užpildyti ir ypač išsamią anketą, tačiau A. Banerjee įspėja, kad tokiu atveju privalėsite skirti pakankamai laiko savo mąstymo, pažiūrų ir asmeninių bruožų analizei, o ne vien koncentruotis į savijautą konkrečiu momentu.
Norint įgyti bendrą supratimą apie kiekvieną došą, reikia atkreipti dėmesį į būdingiausius asmenybės bruožus ir fizines savybes. Toliau pateikti došų aprašai, tiktai atminkite, kad juos skaitydami neturite aklai tikėti kiekvienu parašytu žodžiu. Kitaip sakant, jeigu atrodo, kad jūsų doša – vata, tai anaiptol nereiškia, kad esate mažų akių savininkas.
Vata. Asmenys, kurių vyraujanti energija – vata, yra kūrybingi, aktyvūs, greitai mąstantys. Deja, gyvenime jie dažnai jaučiasi neturį stabilaus pagrindo po kojomis, mat nėra geri planuotojai. Paprastai tokie žmonės – smulkaus kūno sudėjimo, nedidelių akių, kaulėti, turintys banguotus, šiurkščius arba tankius plaukus. Jų virškinimas dažnai sustreikuoja; jiems būdingas polinkis į vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą.
Pita. Žmonės, kurių dominuojanti energija – pita, dažnai pasižymi puikia įžvalga ir protiniais gebėjimais, todėl gali pasiūlyti pažangių idėjų ir sprendimų. Visgi tuo atveju, jei energijos balansas sutrinka, jie tampa ūmūs, susijaudinę. Šie žmonės yra vidutinio kūno sudėjimo. Jų oda – vario atspalvio, dažnai nusėta apgamais arba strazdanomis, o plaukai – švelnūs it šilkas. Šie asmenys pasižymi nepriekaištinga medžiagų apykaita, geru virškinimu ir puikiu apetitu.
Kapha. Jeigu stipriausiai besireiškianti energija – kapha, žmogus yra stiprus, ištvermingas ir malonaus būdo. Tokie asmenys dažniausiai atrodo ramūs, yra linkę atleisti padarytas skriaudas. Deja, sutrikus energijos balansui, juos gali apimti godumas bei noras savintis ir kontroliuoti. Šie žmonės būna stambaus kūno sudėjimo, turi riebaluotis linkusią, lygią odą ir gerai išvystytus raumenis. Jų medžiagų apykaita – lėta.
Mitybos pagal ajurvedą veiksmingumas
Maistas ajurvedoje laikomas vienu iš žmogaus gyvavimo ramsčių. Kiti trys – fizinis aktyvumas, miegas ir meditacija, taip pat kvėpavimas. Norinti neprarasti energijos balanso, nesiskųsti sveikata ir turėti tvirtą kūną, į visus juos būtina atsižvelgti.
Su maistu rekomenduojama užmegzti dvasinį ryšį – įdėti į jį meilės, sako A. Banjeree.
„Maistą jūs pjaustote, smulkinate, plaunate, verdate, derinate su tam tikrai ingredientais, todėl kad visa tai pateiksite savo kūnui ir sielai kaip kurą, kaip energiją, kurios turėdami puikiai jausitės, įvykdysite, ką esate užsibrėžę, būsite sveiki ir energingi“, – sako ji.
Visavertis ryšys su maistu galimas tik tada, kai žmogus renkasi šviežius, kokybiškus produktus ir vengia perdirbto, konservuoto ir mikrobangų krosnelėje pašildomo valgio.
„Kai tereikia atsidaryti skardinę arba pakelį, o valgant galima užsiimti begale kitų dalykų, apie kokį nors ryšį su maistu neverta nė kalbėti“, – atkreipia dėmesį A. Banerjee.
Gerai žinomas posakis „Kaip valgai, toks ir esi“ ajurvedoje šiek tiek perfrazuojamas. Doktrinos propaguotojai nurodo, kad vienoks arba kitoks žmogus yra priklausomai nuo to, ką suvirškina. Dalykas tas, kad virškinimo sistemoje maistas virsta energija. Kaip tik todėl nepriekaištinga medžiagų apykaita yra esminė geros sveikatos sąlyga.
Kad būtų aiškiau, galima pasakyti, kad svarbiausia – pasirinkti teigiamą poveikį žarnynui darančius produktus. Ne ką mažiau reikšmingas alkio jausmas: privalote įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus ir valgyti tada, kai išalkstate, be to, tinkamu tempu, jokiu būdu ne paknopstom.
Produktų pasirinkimas pagal ajurvedą
Laikantis daugelio mitybos planų, didžiausią dėmesį tenka kreipti į konkrečių produktų maistingumą, bet ajurvedoje akcentuojamas lėkštėje esančio maisto skonis. Remiantis ajurvedos principais, valgis turi turėti visų šešių skonių – saldaus, rūgštaus, sūraus, aštraus, kartaus ir gaižaus (traukiančio gomurį).
Kiekvienas skonis, esą, specifiškai veikia virškinimo sistemą ir došą. Vadinasi, maisto skonį turite reguliuoti atsižvelgdami į savo došą – tik taip pavyks išlaikyti stabilų energijos balansą ir užsitikrinti tinkamą virškinimą.
Ką rinktis, jei dominuojanti energija – vata
Organizmo energiją padės subalansuoti saldaus, rūgštaus ir sūraus skonių derinys.
Vaisiai (tai, kas saldu): obuoliai (virti), abrikosai, bananai, uogos, vyšnios, melionai, persikai, braškės.
Daržovės: smidrai, burokėliai, agurkai, pankoliai, česnakai, šparaginės pupelės, pastarnokai, žirniai, batatai, moliūgai, cukinijos.
Grūdai: kietagrūdžiai kviečiai, avižos, bolivinės balandos, ryžiai, kviečiai.
Ankštinės kultūros: spindulinės pupuolės, tikrieji kajanai, indinės pupuolės.
Pieno produktai: sviestas, pasukos, minkštas sūris, varškė, karvių pienas, lydytas sviestas, ožkų pieno sūris, ožkų pienas.
Baltymų šaltiniai: jautiena, vištiena, antiena, kiaušiniai, lašiša, sardinės, seitanas, tunai, kalakutiena.
Riešutai ir sėklos: migdolai, juodojo riešutmedžio vaisiai, anakardžiai, lazdynų riešutai, šalavijo sėklos, linų sėmenys, moliūgų sėklos, sezamo sėklos, saulėgrąžų sėklos.
Ką rinktis, jei dominuojanti energija – pita
Tokiu atveju vyrauti turi saldus, kartus ir gaižus skoniai.
Vaisiai (tai, kas saldu): obuoliai, uogos, vyšnios, raudonosios ir violetinės vynuogės, mangai, melionai, kriaušės, slyvos, granatai.
Daržovės: artišokai, smidrai, brokoliai, briuseliniai kopūstai, baltagūžiai kopūstai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, lapinės daržovės, salotos, grybai, žirniai, paprikos, aguročiai, cukinijos.
Grūdai: burnočiai, miežiai, kuskusas, kietagrūdžiai kviečiai, avižų sėklos, bolivinė balanda, ryžiai (basmati, baltieji ir laukiniai), spelta, maniokai, kviečiai.
Ankštinės kultūros: juodosios pupelės, avinžirniai, pupelės (raudonosios ir rudosios), lenktasėklės pupelės, baltosios pupelės, žirniai, soja.
Pieno produktai: nesūdytas sviestas, varškė, karvių pienas, lydytas sviestas, ožkų pienas, ožkų pieno sūris, ledai.
Baltymų šaltiniai: jautiena, vištiena, gėlavandenės žuvys, tempė, tofu, seitanas, kalakutiena, triušiena, stirniena.
Riešutai ir sėklos: migdolai (išmirkyti ir nulupti), kokosų riešutai, linų sėmenys, kukurūzai, saulėgrąžų sėklos.
Ką rinktis, jei dominuojanti energija – kapha
Jei dominuojanti energija – kapha, akcentais patiekaluose turėtų tapti aštrus, kartus ir gaižus skoniai.
Vaisiai (rūgštus, kieti): obuoliai, uogos, vyšnios, spanguolės, kriaušės, persimonai, granatai, džiovintos slyvos, razinos.
Daržovės: artišokai, smidrai, burokėliai, briuseliniai kopūstai, baltagūžiai kopūstai, salierai, kukurūzai, kiaulpienių lapai, baklažanai, lapiniai kopūstai, kaliaropės, lapinės daržovės, svogūnai, bulvės, ridikėliai, špinatai, daigai.
Grūdai: miežiai, grikiai, kuskusas, soros, avižos, rugiai, maniokai, kviečių sėlenos.
Ankštinės kultūros: juodosios pupelės, avinžirniai, lęšiai (raudonieji ir rudieji), lenktasėklės pupelės, baltosios pupelės.
Pieno produktai: varškė (iš nugriebto ožkų pieno), nugriebtas ožkų pienas, jogurtas.
Baltymų šaltiniai: vištiena, kiaušiniai, gėlavandenės žuvys, triušiena, seitanas, krevetės, tempė, kalakutiena, stirniena.
Riešutai ir sėklos: šalavijų sėklos, kukurūzų spragėsiai.
Ajurvedinės mitybos nauda sveikatai
Jeigu maitinsitės atsižvelgdami į savo došą, be to, užmegsite dvasinį ryšį su maistu, neteks skųstis virškinimo sutrikimais, nusilpusiu imunitetu, prastu žarnyno darbu ir energijos stoka, nurodo A. Banerjee.
„Ajurvedos šalininkai tvirtina, kad jei virškinimas puikus, visa kita taip pat nekels problemų“, – sako ji.
Nors pagrindinis maitinimosi taip, kaip reikalauja doša, tikslas – gera savijauta ir fizinė sveikata, verta užsiminti ir apie kitus teigiamus ajurvedinės mitybos aspektus. Laikantis ajurvedos principų, kaip jau įsitikinote, privalu vengti perdirbto maisto, todėl automatiškai sumažėja suvartojamų sočiųjų riebalų, pridėtinio cukraus ir natrio kiekis. Šie komponentai siejami su širdies ligų, nutukimo ir aukšto kraujospūdžio rizika, bet kaip tik jų gausu perdirbtuose produktuose.
Esama įrodymų, kad ajurvedinė mityba gali padėti numesti svorio, nors ši hipotezė nėra išsamiai ištirta. Atliekant vieną tyrimą buvo stebėti 200 suaugusiųjų, kuriems nustatytas nutukimas. Valgydami taip, kaip reikalavo jų doša, per trejetą mėnesių šie asmenys numetė vidutiniškai po 8 kilogramus.
Kadangi maitinantis pagal ajurvedą būtina įsiklausyti į organizmo siunčiamus alkio signalus, valgyti lėtai ir tol, kol pasisotinama (o ne kol prisikemšama), svoris gali imti kristi vien todėl, kad sumažėja suvartojamo maisto kiekis.
Ajurvedinės mitybos trūkumai
Tie, kuriems patinka, kai yra nurodoma, kiek konkrečiai angliavandenių arba kalorijų reikia gauti su maistu, mityba pagal ajurvedą gali netikti, nes jos aprašuose panašių nuorodų nepateikiama. Laikantis ajurvedos principų teks kliautis organizmo reakcijomis į konkrečius pagal došą rekomenduojamus produktus ir alkios signalais.
Ajurvedos instituto pateikti rekomenduojamų produktų sąrašai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti pernelyg varžantys (tarkim, tiems, kurių doša – kapha, rekomenduojama vengti beveik visų rūšių riešutų). Vis dėlto apie gerą arba blogą maistą ajurvedos propaguotojai nekalba ir neragina visiškai atsisakyti kokių nors produktų.
Kitaip nei, tarkim, ketogeninės dietos atveju, kai tenka griežtai laikytis pateiktų taisyklių, pasirinkus ajurvedinę mitybą, leidžiama, ir netgi raginama, maisto produktus rinktis patiems, įsiklausant į savo organizmą ir suvokiant jo reakcijas į maistą.
Jeigu ko nors užvalgius tenka tuojau pat bėgti į tualetą, ima kamuoti galvos skausmas arba apima prasta nuotaika, konkretaus produkto reikia valgyti mažiau, tik tam tikru metu arba apskritai atsisakyti.