Grįžus į pilką, bet, norisi tikėti, greitai įgausiančią spalvų Lietuvą, „Savaitraštis Kaunui“ su malonumu dalijasi Graikijos patiekalais, kuriuos pasigaminti galite ir savo lietuviškoje virtuvėje.
Porcijos, atėmusios žadą
Vos nuvykus į Kosą (Graikijos sala Egėjo jūros pietryčiuose) pirmiausia, žinoma, nustebina aplink žydintys medžiai, pakelėse augančios įvairiaspalvės gėlės, sklindantis pavasario aromatas ir saulė, neleidžianti rytais normaliai pramerkti akių. Juk normalu, kad kol kas lietuviai gyvena pilkų atspalvių pasaulyje (nuoroda į neaišku kodėl pagarsėjusios knygos pavadinimą – visiškai atsitiktinė).
Apstulbusi ir sužavėta gamtos, be abejo, negaliu nesistebėti ir graikų virtuve. Ji – išties ypatinga. Pirmiausia – porcijomis. Kai įsivaizduoju graiką, prieš akis išvystu gražiai nuaugusį, raumeningą ir įdegusį vyrą. Bet jeigu jie valgo tokiomis milžiniškomis porcijomis, kaip ši vizija gali atitikti realybę? Gal iš tiesų graikai visai ne svajonių dievai, nužengę iš Olimpo kalno viršūnės?
Alyvuogių aliejaus galia
Graikų virtuvėje sunkiai rasite nors vieną patiekalą, ruošiamą arba bent jau patiekiamą be alyvuogių aliejaus. Nors graikai nebuvo pirmieji, atradę alyvmedį, jie vieni pirmųjų pradėjo spausti aliejų, kurį naudojo ne tik maistui ruošti, bet ir pritaikė kosmetikos priemonėms.
Graikijoje alyvuogių aliejus buvo prilyginamas auksui ir turėjo didžiulę reikšmę kultūros bei mitybos istorijoje. Alyvmedžiai simbolizavo pergalę, garbę, apsivalymą ir išmintį, jų vainikais buvo apdovanojami olimpinių žaidynių laimėtojai. Dabar ši šalis yra trečioji pasaulyje (po Ispanijos ir Italijos) pagal išgaunamo alyvuogių aliejaus kiekį.
Per metus ši šalis pagamina apie 300 000 t, o vienas graikas per metus sunaudoja iki 18 l alyvuogių aliejaus.
Taip pat Graikijos virtuvėje labai populiarios šviežios citrinų sultys, naudojamos salotoms, troškiniams ir sriuboms gardinti.
Virtuvės gausa
Graikija nebūtų Graikija, jeigu neturėtų dzadzikio. Tai – skirtinguose Graikijos regionuose skirtingai ruošiamas pikantiškas patiekalas, kartais – padažas, kartais – sriuba, iš jogurto, šviežių arba raugintų agurkų ir trintos Lietuvoje neauginamos svogūninės daržovės bei žolelių.
Ne mažiau žinomas ir suvlakis – ant iešmų kepti nedideli ėrienos ar vištienos gabaliukai.
Graikai gamindami naudoja daugybę įvairių žolelių ir prieskonių: mėtų, čiobrelių, cinamono ir kt.
Daržovės ir vynai
Graikai labai vertina ir mėgsta daržovių patiekalus. Populiariausios – baklažanai, mažyčiai, valgomi tiesiog su lapais artišokai, špinatai, pomidorai, moliūgai, saldžiosios paprikos. Labai populiarios įvairios ir šviežių, ir virtų daržovių salotos. Pačioje Graikijoje – tai įvairiausių šviežių daržovių rinkinys su alyvuogių aliejumi, alyvuogėmis ir sūriu (fetos, brinzos).
Kaip ir visos Viduržemio jūros tautos, graikai didžiuojasi puikios kokybės vynu. Jo gaminama įvairiausių rūšių, tačiau Graikijoje labai mėgstamas, o populiarus ir užsienyje – recina, vynas su sakų prieskoniu. Be vynų, reikia akcentuoti ir anyžinę degtinę uzo, padedančią virškinti. Jos tikrai prireiks, turint omenyje minėtas, iš koto verčiančias porcijas.
Ledinis kavos kokteilis atsigaivinti
Galbūt geriau žinomas frapė pavadinimu, šis kavos kokteilis Graikijos saloje Kose siūlomas bene kiekvienoje kavinėje. Plieskiant tikrai ne 12 laipsnių temperatūrai (mėgavomės 26 °C),šis kokteilis – tikra atgaiva. Įprasta kava Graikijoje išpopuliarėjo gana neseniai – prieš 200–300 metų. Ji šiek tiek primena turkišką, tačiau ši ruošiama su pipirais ir kardamonu, o graikiška – be šių priedų ir visada – šiek tiek saldesnė. Ruošdami tradicinę kavą graikai labai smulkiai, iki miltų, sumala kavos pupeles, užpliko šiuos „miltelius“ mažame puodelyje ir dažniausiai patiekia su stikline šalto vandens.
Prie kavos ragaujamas vienas žinomiausių pyragų su riešutais ir medumi – baklava. Graikijoje mėgstami švieži, džiovinti ar cukruoti vaisiai ar jogurtas su medumi. Desertai labai mėgstami ir valgomi bet kada. Todėl drąsiai galima sakyti, kad graikai – tikri smaližiai.
Suvlakis – graikiški šašlykai, dažniausiai gaminami iš vištienos ar kiaulienos. Tačiau marinuoti kitaip nei čia, Lietuvoje. Marinate privalo būti citrinos, raudonėlio ir čiobrelių.
Prie šio šašlyko yra būtinas dzadzikis (graikiškas jogurtas, pagamintas iš agurkų, mėtų (prieskonių žolelių) padažo) ir pita arba bulvytės.
Jums reikės:
Kalakuto krūtinėlės (galite naudoti ir kitą mėsą)
5 nedidelių česnako skiltelių
1 citrinos
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valgomųjų šaukštų raudonėlio
1 valgomųjų šaukštų čiobrelių
Medinių pagaliukų
Kaip paruošti:
Pasidarykite marinatą: išspauskite citriną, į sultis pilkite aliejų, išspauskite česnaką ir sudėkite prieskonius, druską bei pipirus. Viską gerai sumaišykite.
Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į maišelį, į jį supilkite marinatą. Maišelį užriškite / ir dėkite į šaldytuvą. Mėsą marinate palaikykite bent 4 val. Jeigu galite, per naktį.
Gerai pamarinuota mėsa bus labai šviesi. Paukštiena atrodys lyg iškepta, nes bus pabaltavusi nuo citrinos sulčių.
Medinius pagaliukus prieš naudojant reikia 30 min. pamirkyti vandenyje, kad jie kepant nedegtų, ir prie jų neliptų mėsa. Verkite mėsą ant pagaliukų. Ją geriausiai kepti ant grotelių (kas puikiai tiks prie pavasariško oro), bet jeigu dangus apniuks ir prapliups lietus, galite kepti keptuvėje be riebalų arba orkaitėje.
Jums reikės:
500 g baklažanų
250 g avienos arba jautienos
200 g pomidorų, svogūno, aliejaus, druskos ir cinamono
Padažui:
300 ml pieno
30 g miltų
30 g sviesto
1 kiaušinio trynio
1 šaukšto sutarkuoto kietojo sūrio
Pabarstams:
1–2 valgomųjų šaukštų džiūvėsėlių
1 valgomojo šaukšto tarkuoto sūrio
Kaip paruošti:
Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, palaikykite, nuplaukite ir apkepkite aliejuje. Daržoves dėkite į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų riebalai.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite aliejuje, sudėkite kapotą arba mažais gabaliukais supjaustytą mėsą (patroškinkite 20 min.). Sudėkite pomidorus (nulupkite odelę ir išimkite sėklas), įberkite cinamono, pasūdykite ir troškinkite dar 20 min. Galima įpilti ir vyno – mėsa bus sultingesnė.
Atskirai keptuvėje pakepinkite miltus, sumažinę ugnį dėkite sviestą ir maišydami po truputį pilkite pieną. Padidinę ugnį, nuolat maišykite ir kaitinkite, kol masė sutirštės. Keptuvę nukėlę nuo ugnies, įmaišykite kiaušinio trynį ir sūrį.
Kepimo indą ištepkite sviestu, sudėkite pusę baklažanų. Ant jų dėkite mėsos masę, ant viršaus išdėliokite baklažanus ir užpilkite padažą. Pabarstykite džiūvėsėliais ir sūriu.
Orkaitę įkaitinkite iki 180–200 °C ir kepkite apie 1 val.
Musaką valgykite su fetos sūriu, salotų lapais, grūdėta duona ir raudonuoju vynu.
Jums reikės:
3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 skiltelės česnako
Pusės arbatinio šaukštelis džiovinto raudonėlio
Druskos
Maltų pipirų
3 pomidorų
Ketvirtadalio raudonojo svogūno
1 agurko
Pusės žaliosios paprikos
120 g fetos
Juodųjų alyvuogių
Kaip paruošti:
Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, trintą česnaką, druską, šviežiai maltus juoduosius pipirus ir džiovintą raudonėlį. Užpilą gerai išplakite.
Salotoms: į dubenį sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, žiedeliais pjaustytą raudonąjį svogūną, puselėmis pjaustytą agurką, pailgomis juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais pjaustytą fetą ir alyvuoges. Švelniai viską išmaišykite.
Prieš patiekdami, supilkite padažą ir išmaišykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
Būti Graikijoje ir neparagauti tikrų graikiškų salotų – didelė nuodėmė.
Souvlaki patiekalą rekomenduojama valgyti su tradiciniu graikiškos virtuvės padažu – dzadzikiu.
Graikų virtuvėje sunkiai rasite nors vieną graikišką patiekalą, ruošiamą arba bent jau patiekiamą be alyvuogių aliejaus.
Per metus vienas graikas sunaudoja 18 litrų alyvuogių aliejaus.