Pastaruoju metu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Nacionalinė turizmo verslo asociacija sulaukia vis daugiau gyventojų skundų dėl kelionių organizatorių netinkamai įvykdytų organizuotų turistinių kelionių bei galimai neteisėtai veikiančių šių paslaugų teikėjų. Todėl svarbu atlikti 3 žingsnius, kurie padės įsitikinti, kad kelionės organizatorius yra patikimas.

1 žingsnis – įsitikinkite, kad kelionės organizatorius pateikia būtiną informaciją

Neretai socialiniuose tinkluose įvairūs fiziniai ir juridiniai asmenys siūlo įsigyti organizuotas turistines keliones, tačiau viešai nenurodo savo tiesioginių kontaktų, neskelbia išsamios informacijos apie organizuotos turistinės kelionės paketą, o visą informaciją teikia tik asmeninėmis žinutėmis.

Svarbu žinoti, kad kiekvienas pardavėjas privalo nurodyti savo pavadinimą arba vardą ir pavardę bei kontaktinius duomenis: adresą, telefono numerį, el. pašto adresą. Fizinis asmuo privalo nurodyti ir verslo liudijimo arba individualios veiklos pažymos numerį.

Kilus ginčui, nesant šių duomenų, paslaugų teikėją bus sunku nustatyti.

2 žingsnis – išsiaiškinkite, ar paslaugos teikėjas registruotas Lietuvoje

Lietuvoje organizuotas turistines keliones siūlantys asmenys gali būti įregistravę savo veiklą ir kitoje Europos Sąjungai priklausančioje šalyje, tačiau jie turi turėti išduotą leidimą vykdyti veiklą pagal tos šalies teisės aktų reikalavimus.

Trečiojoje šalyje – ne ES valstybėje narėje ar Islandijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine – veikiantys asmenys, siūlantys įsigyti organizuotas turistines keliones Lietuvoje, savo veiklą privalo įregistruoti Lietuvoje, taip pat privalo atitikti LR turizmo įstatyme nustatytus reikalavimus.

Lietuvoje neregistruota tokia veikla laikoma neatitinkančia teisės aktų reikalavimų, o vartotojai turėtų prisiimti riziką paslaugos teikėjo nemokumo ar kitos galimos žalos atveju.

3 žingsnis – patikrinkite, ar kelionės organizatorius turi licenciją

Organizuotas turistines keliones Lietuvoje siūlantys asmenys privalo būti licencijuoti Europos Sąjungos kelionių organizatoriai arba jų tarpininkai – kelionių agentūros.

Svarbu žinoti, kad Lietuvoje licencijuotų turizmo paslaugų teikėjų sąrašas viešai skelbiamas Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos interneto svetainėje (Licencijuotų turizmo paslaugų teikėjų sąrašai), taip pat licencijuotą asmenį galima rasti Licencijų informacinėje sistemoje.

Būtina patikrinti, ar organizuotomis kelionėmis prekiaujantis asmuo turi galiojančią licenciją. Be to, verta peržiūrėti atsiliepimus viešuose atsiliepimų portaluose.

Ko tikėtis įsigijus kelionę iš nelegalaus paslaugos teikėjo?

Įsigiję kelionę iš nelegalaus paslaugų teikėjo, rizikuojate neatgauti sumokėtų pinigų, jeigu kelionė neįvyktų arba vyktų nesklandžiai, nes nelegalus kelionių organizatorius neturi prievolių užtikrinimo dokumento, garantuojančio pinigų grąžinimą ir keleivio sugrąžinimą į išvykimo vietą.

Kur kreiptis?

Pastebėję socialiniuose tinkluose asmenį, kuris siūlo organizuotas keliones neturėdamas kelionių organizatoriaus pažymėjimo, nepasikliaukite juo ir apie galimai nelegalią veiklą informuokite Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą el. p. tarnyba@vvtat.lt. Svarbu pateikti ir turimus įrodymus, pavyzdžiui, susirašinėjimą dėl kelionės, paslaugų sutartį pan.

Turėdama pagrįstos informacijos, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba galės imtis veiksmų prieš nelegalų kelionių organizatorių.

Kelionių organizatoriui, kuris verčiasi kelionių organizavimu be jam išduoto pažymėjimo, gresia atsakomybė LR administracinių nusižengimų kodekso ar kitų teisės aktų nustatyta tvarka.