Šio pyrago receptas, kaip pasakoja maisto tinklaraštininkė iš Žemaitijos, gimė spontaniškai – kaip ir dauguma išradingos Romos gaminių.
Svarbiausia, pasak Romos, naudoti kokybiškus, laisvėje laikomų vištų kiaušinius. Jie ne tik suteikia norimą ryškią geltoną spalvą, bet ir savyje turi daug daugiau mineralų bei vitaminų, nei jų yra nelaisvėje laikomų vištų kiaušiniuose.
„Sutinku, kad tokie kiaušiniai yra kiek brangesni, bet mokame juk už kokybišką maistą, kurį patys ir valgome. Itin geltoną spalvą padeda suteikti ir kukurūzų miltai. Žinoma, galima juos keisti kvietiniais – nebūtina keliauti iki parduotuvės tik dėl vieno ingrediento“, – pastebi R. Labžentė.
Kad ir kokie skanūs ar figūrai palankūs būtų pyragai, Roma juos dažniausiai kepa tada, kai turi galimybę pavaišinti kitus. O kadangi jau ne už kalnų Velykos, Roma jau žino, kad šis pyragas būtinai bus ant šventinio stalo.
Reikės:
4 kiaušinių
1 apelsino
5 v. š. skysto medaus (arba sirupo)
200 g kukurūzų miltų
40 g kokosų aliejaus
Kad pyragas būtų puresnis – 1a.š. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia gerai nuploviau apelsiną. Kartu su visa žievele supjausčiau kubeliais ir sudėjau į smulkintuvą su S formos peiliuku.
2. Ten pat sudėjau ir visus likusius ingredientus: įmušiau kambario temperatūros kiaušinius, supyliau medų, miltus, kepimo miltelius ir kokosų aliejų. Viską susmulkinau iki vientios masės.
3. Sudėjau tešlą į kepimo popieriumi išklotą, 18 cm skersmens kepimo formą ir pašoviau į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 25-ioms minutėms.
4. Šis žingsnis jau nebūtinas, jjei pyragas neskirtas šventėms, tačiau ypatingai progai iškepusį pyragą rekomenduiju apipilti saldžiarūgščiu glajumi (cukraus pudra + kiaušinio baltymas + citrinos sultys) ir papuošti apelsinų skiltelėmis bei mėtomis.
Skanaus!