Visose šalyse puoselėjami savi agurkų marinavimo receptai: vienur tam naudojami tik druska ir cukrus, kitur – actas. Marinavimas prieskoniais – išvis atskira šio kulinarinio meno forma. Bet kad ir kaip būtų paruošti, marinuoti agurkėliai visada ras savo gerbėją.
Aštrūs agurkėliai su sojų padažu
Reikės (2 porcijoms): 2 agurkų, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų saldaus aitriųjų paprikų padažo, 2 kalendros šakelių, 2 aitriosios paprikos ankšties žiedelių.
Perpjaukite agurkus išilgai, šaukšteliu išskobkite sėklas. Agurkų puseles supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Nuskabykite ir susmulkinkite kalendrų lapelius. Česnaką, aitriąsias paprikas smulkiai sukapokite. Suberkite į dubenėlį agurkus, česnakus, paprikas, žalumynus. Apliekite sojų padažu, pridėkite saldaus aitriųjų paprikų padažo ir kruopščiai išmaišykite. Tada, uždengę maistine plėvele, padėkite dubenį 3 val. į šaldytuvą. Beje, agurkų visai nebūtina pjaustyti griežinėliais – galima tiesiog pamušti sunkia peilio rankena. Tada jie pasimarinuos per 1,5 val.
Agurkai, marinuoti su raudonaisiais serbentais
Reikės (8 porcijoms): 1 kg agurkų, 300 g raudonųjų serbentų su šakelėmis, 4 raudonųjų serbentų lapų, 2 krieno lapų, 2 šakelių peletrūnų, 2 šaukštų druskos, 1 litro vandens, 1 šaukšto acto (9%).
Pasiruoškite 2 litrų talpos sterilius stiklainius. Į jų dugną dėkite krienų ir raudonųjų serbentų lapus, peletrūnų šakeles. Tada – agurkus nupjaustytais galiukais. Tarpus tarp jų užpildykite serbentų kekėmis. Užvirinkite vandenį, įberkite druskos. Išmaišę užpilkite stiklainių turinį ir dar įpilkite po 1 šaukštą acto. Uždengę steriliais dangteliais, sustatykite stiklainius į platų puodą su karštu vandeniu (šio turi būti tiek, kad siektų iki stiklainių „petukų“). Kaitinkite 10 minučių, kol agurkai pakeis spalvą. Tada ištraukite stiklainius ir uždenkite dangteliais. Apvertę stiklainius palikite ataušti. Tarp kitko, marinuojant agurkus su serbentais visai nebūtina jų kaitinti – kartu su actu šios uogos gali būti puikūs konservantai. Tik acto tokiu atveju reikėtų daugiau – maždaug 3 šaukštų 1 litrui (9 proc.). Be kaitinimo konservuotus agurkėlius reikės suvalgyti per 3–4 mėnesius.