Pyragėliai su grybais
Reikės:
mielių 80 g
pieno 0.5 stiklinės
miltų 400 g
vandens (iš akies, kad tešla neliptų prie rankų, būtų lengvai minkoma)
druskos
Įdarui:
džiovintų grybų
svogūno 1 vnt.
druskos, pipirų pagal skonį
Kepimui:
aliejaus
1. Užmerkiame grybus, geriausia iš vakaro, po to juos išplauname ir išverdame.
2. Išvirtus sumalame mėsmale kartu su svogūnu ir pakepiname aliejuje su druska ir pipirais.
3. Užmaišome mielinę tešlą: mieles ištirpiname šiltame piene, nuolat maišant pilame miltus ir vandenį. Tešlą užmaišius paliekame iškilti.
4. Iškočiotoje tešloje su stikline padarome „blynelius“ kaip koldūnams, dedame įdarą, kampus užlankstome ir kepame įkaitintame aliejuje.
5. Kai pyragėliai apkepa iš abiejų pusių, ištraukiame ir sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Valgyti galima ir karštus, ir šaltus.
Skanaus!
Rūkytos žuvies mišrainė Kučioms
Rūkytos žuvies mišrainė Kučioms
Reikės:
Rūkyta žuvis (balta) 600 g
Obuoliai 100 g
Rauginti agurkai 2 vnt.
Pomidorų tyrė 1 šaukštas
Svogūnai 1 vnt.
Aliejus 4 šaukštai
Actas pagal skonį
Druska pagal skonį
Pipirai pagal skonį
1. Rūkyta balta žuvis išdarinėjama, nukaulinama ir smulkiai supjaustoma.
2. Obuoliai ir rauginti agurkai smulkiai supjaustomi.
3. Svogūnai supjaustomi labai smulkiai.
4. Viskas sumaišoma su pomidorų tyre, aliejumi, actu, pagardinama druska ir pipirais.
Morkų mišrainė su riešutais Kūčioms
Morkų mišrainė su riešutais Kūčioms
Reikės:
Morkos 2 vnt.
Graikiniai riešutai 1 sauja
Garstyčios 1 šaukštelis
Aliejus 1 šaukštas
Druska pagal skonį
1. Morkas sutarkuokite burokine tarka.
2. Riešutus susmulkinkite.
3. Sumaišykite su aliejumi, garstyčiomis, pagardinkite druska.
Kopūstų ir grybų pyragėliai Kūčioms
Kopūstų ir grybų pyragėliai Kūčioms
Reikės:
Šaldyta mielinė tešla 1 pakelis
Rauginti kopūstai 0.5 kg
Svogūnai 2 vnt.
Baravykai (džiovinti) 1 sauja
1. Pakepinkite svogūną keptuvėje kartu su raugintais kopūstais.
2. Pridėkite išmirkytų ir apvirtų baravykų.
3. Iškočiokite atšildytą mielinę tešlą ir sudėkite įdarą.
4. Susukite, supjaustykite 2 cm storio griežinėliais.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes.
6. Palaukite, kol atvės, ir patiekite.
Virtuvės šefės Liucijos Makovskos receptas.
Pievagrybiai, įdaryti silke ir daržovėmis Kūčioms
Pievagrybiai, įdaryti silke ir daržovėmis Kūčioms
Reikės:
Pievagrybiai 20 vnt.
Silkė 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 0.5 vnt.
Saldžiosios raudonosios paprikos 1 vnt.
Druska pagal skonį
Pipirai pagal skonį
Čiobreliai 3 žiupsneliai
1. Pasirinkite didelius pievagrybius.
2. Nuvalykite, išpjaukite kotelius ir nuplaukite.
3. Pievagrybių kepurėles apkepkite aliejuje kelias minutes. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.
4. Morkas sutarkuokite, svogūną, papriką ir kotelius smulkiai supjaustykite.
5. Daržoves su prieskoniais apkepkite aliejuje apie 10 minučių.
6. Silkės filė gana smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su atvėsusiomis daržovėmis.
7. Paruoštu įdaru įdarykite pievagrybių kepurėles.
Grybų ir pupelių mišrainė Kūčioms – išbandykite dar vieną skonį
Grybų ir pupelių mišrainė Kūčioms – išbandykite dar vieną skonį
Reikės:
Marinuoti grybai 150 g
Morkos 200 g
Marinuoti agurkai 100 g
Virtos pupelės 150 g
Salierų šakniavaisiai 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Pipirai pagal skonį
Druska pagal skonį
1. Grybus nuvarvinkite ir jei reikia smulkiau supjaustykite.
2. Morkas, saliero šaknį sutarkuokite ir apkepkite aliejuje su smulkiai pjaustytu svogūnu.
3. Pupeles išvirkite stipriai sūriame vandenyje.
4. Agurkus gana smulkiai supjaustykite.
5. Palaukite, kol viskas atvės.
6. Viską sumaišykite, grybų ir pupelių mišrainę pagardinkite pipirais ir druska.
Skanaus!
Tradicinė silkė pataluose
Tradicinė silkė pataluose
Reikės:
Silkės filė aliejuje 200 g
Didelė bulvė 1 vnt.
Didelė morka 1 vnt.
Vidutinio dydžio burokėlis 1 vnt.
Mažas mėlynasis svogūnas 1 vnt.
Virti kiaušiniai 2 vnt.
Majonezas 6 v. š.
Druska žiupsnelis
Juodieji pipirai žiupsnelis
1. Bulvę ir morką išverdame viename puode (nereikia nulupti). Verdame, kol daržovės suminkštėja. Po to išimame iš vandens ir paliekame atvėsti. Atvėsusias daržoves nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Susmulkintą morką atskirame indelyje sumaišome su šiek tiek druskos ir pipirų.
2. Burokėlį išverdame taip pat su lupena, po to išimame iš vandens, paliekame atvėsti. Tada nulupame, supjaustome mažais kubeliais.
3. Svogūną nulupame, supjaustome mažais kubeliais.
4. Kiaušinius nulupame ir smulkiai sutarkuojame.
5. Silkę nusausiname popieriniu rankšluosčiu, supjaustome nedideliais kubeliais.
6. Sluoksniavimas: didelėje lėkštėje pirmiausia sudėliojame skritulį iš bulvių, tada ant jų dedame silkę, po to svogūną, aptepame 1 valg. š. majonezo. Tada dedame susmulkintą morką ir ant jų burokėlį. Burokėlio sluoksnį apibarstome trupučiu druskos. Viso sluoksniavimo metu reikia suformuoti apvalius šonus ir gerai prispausti daržoves. Mišrainę dedame į šaldytuvą pastovėti keletai valandų. Po to viršų aptepame 5 valg. š. majonezo, apibarstome sutarkuotais kiaušiniais ir iškart patiekiame.
Pastabos:
Jei burokėlius aptepsite majonezu ir patieksite vėliau, tuomet majonezas nusidažys rausva spalva, tad silkę reikėtų patiekti iškart suteptą majonezu.
Jei nemėgstate šviežio svogūno mišrainėse, tuomet galite jį pakepinti su trupučiu aliejaus.
Receptu dalijasi tinklaraštis „Lithuanian in the USA“
Burokėlių mišrainė su džiovintomis slyvomis
Burokėlių mišrainė su džiovintomis slyvomis
Reikės:
Burokėliai 3 vnt.
Česnakai 2 skiltelės
Džiovintos slyvos 2 saujos
Graikiniai riešutai 1 sauja
Druska pagal skonį
Pipirai pagal skonį
Majonezas 3 šaukštai
1. Burokėliai išverdami arba iškepami folijoje.
2. Džiovintos slyvos užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos išmirkti (20-30 min).
3. Virti burokėliai sutarkuojami burokine tarka, sukapojami graikiniai riešutai, česnakas, smulkiais kubeliais supjaustomos išmirkusios slyvos.
4. Viskas dedama į dubenį, gardinama druska, pipirais, maišoma su majonezu.
Skanaus!
Silkės tortas
Silkės tortas
Reikės:
Silkės filė 250 g
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Juoda duona 400 g
Česnakai 4 skiltelės
Sviestas 100 g
Philadelphia sūris 1 indelis
Grietinė 200 g
Želatina 10 g
Druska pagal skonį
Pipirai pagal skonį
Žalumynai sauja
* Juodą duoną (200g) susmulkinti trintuvu su česnako skiltele ir išmaišyti su tirpintu sviestu (50g).
* Gauta masa gerai apspausti tortinės dugną ir įdėti į šaldytuvą stingti.
*Želatiną ištirpinti šiltam vandenyje.
* Silkės filė susmulkinti kubeliais.
* Svogūną sukapoti ir sumaišyti su silke, dėti grietinę, kreminį sūrį, prieskonius.
* Atšalusią želatiną supilti ir viską gerai išmaišyti. Pusę gautos masės supilti ant sustingusios duonos pagrindo ir dėti į šaldytuvą sustingti.
* Iš likusių duonos pagrindo produktų pasidaryti vėl tą pačią masę ir susluoksniuoti ant silkės masės sluoksnio, dėti į šaldytuvą sustingti.
* Ant sustingusios duonos sluoksnio supilti likusią silkės masę ir dėti viska į šaldytuvą stingti.
* Prieš tiekiant papuošti žalumynais.
Skanaus!
Silkė su spanguolėmis ir riešutais
Reikės:
Silkės filė 500 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Pomidorų padažas aštrus 1 stiklinė
Džiovintos spanguolės 1 šaukštas
Riešutai smulkinti 1 šaukštas
Aliejus kepimui 2 šaukštai
1. Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje.
2. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite.
3. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.
Pupelių salotos
Pupelių salotos
Reikės:
Pupelės 3 stiklinės
Juodieji lęšiai 1 stiklinė
Svogūnai (raudonieji) 0.5 vnt.
Salierai 0.2 vnt.
Česnakai 1 skiltelė
Druska 0.5 šaukštelio
Karis 1 šaukštelis
Imbieras 1 šaukštelis
Citrinų sultys 2 šaukšteliai
Alyvuogių aliejus 0.3 stiklinės
Kalendros 2 šaukštai
1. Nuplaukite ir perrinkite lęšius. Suberkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu (pilkite 2-3 kartus daugiau vandens nei yra lęšių). Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virinkite penkiolika-dvidešimt minučių. Pasūdykite. Lęšiai turi būti minkšti, bet nesuvirę. Nuimkite nuo ugnies ir nukoškite.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite pupeles, lęšius, svogūnus ir salierus. Sutrinkite česnako skiltelę su druska, sumaišykite su kario milteliais, šviežiu imbieru, citrinos sultimis ir alyvų aliejumi.
3. Gerai išmaišykite, paragaukite ir įdėkite dar prieskonių, jei reikia. Pusę padažo užpilkite ant salotų, sumaišykite. Pašlakstykite likusiu padažu, paragaukite, ar pakanka druskos.
Kūčia – ritualinis Kūčių patiekalas
Kūčia – ritualinis Kūčių patiekalas
Be šio patiekalo nebuvo įsivaizduojamas šventinis stalas nė vienuose namuose. Tikėta, kad grūdai simbolizuoja skalsius metus, gerą derlių, medus atneš gerą sveikatą, riešutai suteiks pilnatvę, o spanguolės apsaugos nuo priešų.
Reikės:
Perlinės kruopos 1 stiklinė
Aguonos 2 šaukštai
Medus 1 šaukštas
Razinos 3 šaukštai
Džiovintos spanguolės 2 šaukštai
Lazdyno riešutai 2 šaukštai
Migdolai 2 šaukštai
1. Perlines kruopas užmerkite ir palikite per naktį.
2. Aguonas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite per naktį.
3. Kruopas virkite pasūdytame vandenyje apie 20-30 minučių.
4. Razinas ir džiovintas spanguoles užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti 20-30 minučių.
5. Kiek atvėsusias perlines kruopas sumaišykite su medumi, nukoštomis aguonomis, razinomis ir spanguolėmis.
6. Riešutus susmulkinkite ir įmaišykite į košę.
7. Patiekite po didelį šaukštą Kūčios įdedant į nedideles ledaines.
Karališkas Kalėdų keksas
Karališkas Kalėdų keksas
Reikės:
Margarinas 200 g
Cukrus 150 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Miltai 250 g
Pienas 1 stiklinė
Kepimo milteliai 2 a. š.
Razinos 1 stiklinė
Graikiniai riešutai 1 stiklinė
Konservuoti vaisiai 1 stiklinė
Džemas 2 v. š.
Cinamonas 1 a. š.
Gvazdikėliai 1 žiupsnelis
Sirupas 1 v. š.
Juodasis šokoladas 100 g
Karštas vanduo 1 stiklinė
1. Išsukite kambario temperatūros margariną su cukrumi. Muškite po vieną kiaušinį vis gerai išmaišydami. Po truputį berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vis maišykite.
2. Suberkite prieskonius, pasmulkintus riešutus, razinas, vaisius, sudėkite džemą.
3. Sukratykite tešlą į skardą, pateptą riebalais. Uždenkite folija.
4. Kepkite apie 50 min.
5. Iškepusį keksą apšlakstykite vandeniu, viršų apipilkite sirupu, užberiame dalį razinų ir graikinių riešutų ir aplaistome žemoje temperatūroje kartu su pienu ištirpintu šokoladu.
Burokėlių ir avokadų salotos Kūčioms
Burokėlių ir avokadų salotos Kūčioms
Reikės:
Burokėliai 4 vnt.
Avokadai 2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Rozmarinai žiupsnelis
Druska 3 žiupsneliai
Pipirai žiupsnelis
Alyvuogių aliejus 1 šaukštas
Citrinų sultys 2 šaukštai
1. Burokėlius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Minkštą avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir smulkiai supjaustykite.
3. Raudonąjį svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Suberkite į avokadus.
4. Į avokadus supilkite aliejų, citrinos sultis, suberkite prieskonius ir viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
5. Avokadų tyrę sukrėskite į konditerinį maišelį.
6. Ant didžiausio burokėlio griežinėlio išspauskite avokadų tyrės, uždenkite mažesniu griežinėliu, vėl uždenkite dar mažesniu griežinėliu. Taip sluoksniuojant suformuokite eglutę.
Silkė su ananasais
Silkė su ananasais
Reikės:
Marinuotų silkių filė 4 vnt.
Marinuoti agurkai 3 vnt.
Porai 1 vnt.
Konservuoti ananasai 1 puodelis
Majonezas 3 šaukštai
1. Konservuotus ananasus gerai nuvarvinkite, jei reikia supjaustykite mažais gabaliukais.
2. Porą supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Marinuotus agurkus supjaustykite mažais gabaliukais.
4. Silkių filė nuvarvinkite, supjaustykite mažais gabaliukais.
5. Viską sumaišykite su majonezu.