Burokėlių salotos su raugintais kopūstais
Burokėlių salotos– visada sveikas pasirinkimas. Valgysime Kūčių ar kitą dieną. O burokėlių salotos su raugintais kopūstais – vienas senesnių lietuvių receptų, beje, labai naudingų sveikatai.
Reikės:
Rauginti kopūstai 250 g
Morkos 1 vnt.
Burokėliai 1 vnt.
Kmynai 1 šaukštas
Česnakai 2 skiltelės
Graikiniai riešutai 2 šaukštai
1. Raugintus kopūstus nuvarvinkite ir, jei reikia, nusausinkite. Pasmulkinkite.
2. Šviežias morkas ir burokėlius supjaustykite ar sutarkuokite plonais šiaudeliais.
3. Česnaką išspauskite, pagardinkite kmynais ir sumaišykite su graikinių riešutų aliejumi.
Sočios silkės salotos su žirneliais ir kiaušiniais
Sočios silkės salotos su žirneliais ir kiaušiniais
Reikės:
Silkės filė 3 vnt.
Konservuoti žirneliai 100 g
Virti kiaušiniai 3 vnt.
Poro baltoji dalis 1 vnt.
Mažesni marinuoti agurkėliai 3 vnt.
Majonezas 2 šaukštai
Garstyčios 1 šaukštelis
1. Silkės filė, agurkėlius ir kiaušinius supjaustome kubeliais.
2. Žirnelius nuvarviname ir sudedame į dubenėlį su silke. Porą supjaustome pusžiedžiais. Viską sudedame į dubenėlį su silke.
3. Majonezą sumaišome su garstyčiomis ir gerai išmaišome salotas.
4. Puošiame baziliko arba svogūno laiškais.
Dalijasi „Samčio užrašai“
Pyragėliai su grybais
Pyragėliai su grybais
Reikės:
mielių 80 g
pieno 0.5 stiklinės
miltų 400 g
vandens (iš akies, kad tešla neliptų prie rankų, būtų lengvai minkoma)
druskos
Įdarui:
džiovintų grybų
svogūno 1 vnt.
druskos, pipirų pagal skonį
Kepimui:
aliejaus
1. Užmerkiame grybus, geriausia iš vakaro, po to juos išplauname ir išverdame.
2. Išvirtus sumalame mėsmale kartu su svogūnu ir pakepiname aliejuje su druska ir pipirais.
3. Užmaišome mielinę tešlą: mieles ištirpiname šiltame piene, nuolat maišant pilame miltus ir vandenį. Tešlą užmaišius paliekame iškilti.
4. Iškočiotoje tešloje su stikline padarome „blynelius“ kaip koldūnams, dedame įdarą, kampus užlankstome ir kepame įkaitintame aliejuje.
5. Kai pyragėliai apkepa iš abiejų pusių, ištraukiame ir sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Valgyti galima ir karštus, ir šaltus.
Skanaus!
Silkė pataluose
Silkė pataluose
Silkę pataluose ruošia kiekviena šeimininkė ir šeimininkas ir kiekvienas receptą gali koreguoti savaip. Šis receptas, ko gero, yra arčiausiai klasikos. Iųsisaugokite šį silkės pataluose receptą – galbūt pravers ir ateityje.
Reikės:
Silkių filė 6 vnt.
Bulvės 5 vnt.
Burokėliai (marinuoti) 4 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Majonezas 3 v. š.
Krienai 1 v. š.
Druska pagal skonį
Lauro lapai 2 vnt.
Kadagių uogos 4 vnt.
Kvapieji pipirai 3 vnt.
1. Nuluptas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje su lauro lapais, kadagio uogomis ir pipirais. Atvėsusias smulkiai supjaustykite.
2. Kiaušinius išvirkite ir smulkiai supjaustykite.
3. Morkas sutarkuokite ir apkepkite aliejuje su druska, pipirais ir smulkiai pjaustytu svogūnu.
4. Marinuotus burokėlius smulkiai supjaustykite.
5. Silkių filė smulkiai supjaustykite.
6. Majonezą sumaišykite su krienais.
7. Į torto formą nuimamais šonais arba stiklinį indą sudėkite silkę ir išlyginkite. Suberkite bulves ir išlyginkite švelniai suspaudžiant. Supilkite morkas ir išlyginkite švelniai paspaudžiant. Toliau taip pat sluoksniuokite burokėlius, kiaušinius ir ant viršaus užpilkite majonezo padažą.
8. Prieš tiekiant ant stalo, nuimkite torto formos kraštus.
Tuno salotos – neabejotinai vienos gardžiausių
Tuno salotos – neabejotinai vienos gardžiausių
Tuno salotos – turbūt vienos gardžiausių. Jose dera įvairūs skoniai, o tunas lyg užbaigia šią turtingą paletę. Valgykite tuno salotas su skrudinta duona.
Reikės:
Tunas, konservuotas savo sultyse 1 indelis
Pomidorai 4 vnt.
Agurkai 4 vnt.
Alyvuogės saujelė
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Saldžiosios geltonosios paprikos 1 vnt.
Kiaušiniai 4 vnt.
Alyvuogių aliejus šlakelis
Česnakai 1 skiltelė
Sojos padažas pagal skonį
1. Česnaką išspauskite ir užpilkite alyvuogių aliejumi.
2. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir stambiai supjaustykite.
3. Paprikas ir svogūnus smulkiai supjaustykite.
4. Pomidorus ir agurkus supjaustykite stambiau.
5. Tuną nusunkite.
6. Alyvuoges galite kiek pasmulkinti.
8. Viską sumaišykite ir apšlakstykite aliejumi sumaišytu su išspaustu česnaku.
9. Tuno salotas apšlakstykite sojos padažu.
Skanaus!
Silkė su kelmučiais – naujas skonis Kūčių stalui
Silkė su kelmučiais – naujas skonis Kūčių stalui
Reikės:
silpnai sūdytos silkės aliejuje 200 g
svogūnų 2 vnt.
aliejaus 2 v. š.
juodųjų pipirų žiupsnelis
marinuotų kelmučių 100 g
majonezo 2 v. š.
krapų šakelių keletas
Rekomenduojame į Kūčių valgiaraštį įtraukti silkę su kelmučiais. Žinoma, su silke patiekalų bus ne vienas – ir jos išsiilgusiems tai yra gera žinia. Silkę su kelmučiais patiekdami apibarstykite krapais.
Reikės:
1. Silpnai sūdytą silkę supjaustykite juostelėmis.
2. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir kepkite aliejuje mažoje kaitroje apie 20–30 min., kol svogūnai taps minkšti. Iškeptus svogūnus pagardinkite pipirais, atvėsinkite.
3. Pjaustytą silkę sumaišykite su marinuotais kelmučiais, kepintais svogūnais ir majonezu. Papuoškite krapais.
Skanaus!
Receptų kūrėjai: VMG
Tradicinis spanguolių kisielius
Tradicinis spanguolių kisielius
Spanguolių kisielius – gardus ir vitaminų turtingas gėrimas. Neįsivaizduojams šv. Kūčių stalas be jo. Tiesa, kokį spanguolių kisielių gerti – karštą ar atvėsusį – spręsti jums patiems.
Reikės:
Spanguolės (gali būti ir šaldytos) 1.5 stiklinės
Vanduo 1 l
Cukrus 150 g
Krakmolas 0.5 stiklinės
Cinamonas 0.5 šaukštelio
Gvazdikėliai 5 vnt.
1. Spanguoles atšildykite. Pusę stiklinės sveikų spanguolių atidėkite į šoną.
2. Išspauskite sultis iš vienos stiklinės spanguolių ir atidėkite į šoną.
3. Išspaudas užpilkite vandeniu, įberkite cukraus, prieskonių ir virkite apie 10 minučių.
4. Nuovirą perkoškite, įpilkite ištirpinto krakmolo, suberkite sveikas spanguoles, užvirkite, supilkite sultis.
5. Jei mėgstate šaltą, padėkite spanguolių kisielių šaltai, kad atvėstų ir sutirštėtų.
Grybų ir pupelių mišrainė
Grybų ir pupelių mišrainė
Reikės:
Marinuoti grybai 150 g
Morkos 200 g
Marinuoti agurkai 100 g
Virtos pupelės 150 g
Salierų šakniavaisiai 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Pipirai pagal skonį
Druska pagal skonį
1. Grybus nuvarvinkite ir jei reikia smulkiau supjaustykite.
2. Morkas, saliero šaknį sutarkuokite ir apkepkite aliejuje su smulkiai pjaustytu svogūnu.
3. Pupeles išvirkite stipriai sūriame vandenyje.
4. Agurkus gana smulkiai supjaustykite.
5. Palaukite, kol viskas atvės.
6. Viską sumaišykite, grybų ir pupelių mišrainę pagardinkite pipirais ir druska.
Burokėlių mišrainė, be kurios neapsieisite per Kūčias
Burokėlių mišrainė, be kurios neapsieisite per Kūčias
Be šios mišrainės vargiai ar galėčiau įsivaizduoti bent vienas Kūčias ar Kalėdas. Tai tiesiog būtina mišrainė ant lietuviško, šventinio stalo. Būtent burokėlių, pupelių ir bulvių mišrainės variantų galima prigalvoti įvairiausių, pavyzdžiui, papildomai įdėti virtą morką, virtą kiaušinį, konservuotų žirnelių, rūgštesnį obuolį, vietoje svogūno naudoti porą ir pagardinti majonezu. Vieni gamina vienaip, kiti kitaip, o aš mėgstu paprastą variantą, kuriam tereikia vos kelių ingredientų. Be to, tokia mišrainė tiesiog idealiai tinka ant Kūčių stalo.
Reikės:
Vidutinio dydžio burokėliai 2 vnt.
Vidutinio dydžio bulvės 2 vnt.
Tamsios arba šviesios konservuotos mažos pupelės 440 g
Nedideli rauginti agurkai 2 vnt.
Vidutinio dydžio svogūnas 0.5 vnt.
Smulkintos šviežios petražolės 1 sauja
Druska žiupsnelis
Juodieji pipirai žiupsnelis
Saulėgrąžų aliejus kepimui v. š.
1. Atskiruose puoduose išverdame bulves ir burokėlius su lupena (tik nepervirkite, kad daržovės nebūtų labai minkštos). Paliekame visiškai atvėsti, po to nulupame.
2. Svogūną nulupame, susmulkiname. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname pora šaukštų aliejaus, sudedame svogūną ir kepiname, kol svogūnas pasidaro gražios, auksinės spalvos. Jei reikia papildomai įpilame aliejaus. Paliekame atvėsti.
3. Bulves, burokėlius ir raugintus agurkus supjaustome nedideliais kubeliais. Sudedame į vieną dubenį.
4. Nuo pupelių nupilame skystį. Sudedame į dubenį su daržovėmis.
5. Svogūnus sudedame į mišrainę kartu su aliejumi. Pagardiname petražolėmis, druska, pipirais ir lengvai išmaišome.
Pastabos:
* Vietoje svogūno galite naudoti porą, tik jo nekepinkite.
* Jei norite mišrainę galima pasiruošti dieną prieš, tik tuomet raugintą agurką įmaišykite prieš patiekiant, kitaip mišrainė greičiau suges.
Receptu dalijasi Tinklaraštis „Lithuanian in the USA“
Keptas karpis
Keptas karpis
Reikės:
vidutinio dydžio karpio 1 vnt.
alyvuogių aliejaus 2 v. š.
česnako 2 skiltelės
IKI petražolių 1 saujelė
IKI kalendros 1 saujelė
svogūnų laiškų 2 vnt.
citrinos sulčių 2 v. š.
druskos žiupsnelis
juodųjų pipirų žiupsnelis
1. Karpiui nuvalykite žvynus.
2. Likusius ingredientus, kartu su IKI kalendromis ir petražolėmis, sutrinkite trintuvu.
3. Karpio odą įpjaukite ir gerai ištrinkite ½ kiekio gauto marinato.
4. Kepkite orkaitėje 170 °C temp. 30–40 min.
5. Iškeptą karpį apšlakstykite likusiu marinatu. Puoškite svogūnų laiškais, kalendra ir citrinos skiltelėmis.
Skanaus!
Kepta silkė
Kepta silkė
Reikės:
Silkių filė 8 vnt.
Svogūnai 4 vnt.
Razinos 1 sauja
Džiovintos slyvos 1 sauja
Džiovinti abrikosai 1 sauja
Vanduo 0.5 stiklinės
Aliejus 6 šaukštai
Baltojo vyno actas 2 šaukštai
1. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.
2. Silkių filė gerai nuvarvinkite ir supjaustykite juostelėmis. Susukite jas ir susekite mediniais smeigtukais.
3. Į kepimo indą sudėkite pusę svogūnų.
4. Ant viršaus vienas šalia kito silkių suktinukus.
5. Gausiai apiberkite džiovintais vaisiais.
6. Ant viršaus sudėkite likusius svogūnus.
7. Užpilkite paruoštu marinatu, uždenkite ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
Aguonų pyragas su migdolai – ypatingo skonio
Aguonų pyragas su migdolai – ypatingo skonio
Jei šventėms norite išsikepti aguonų pyragą, išbandykite šį receptą. Minkštas, purus, pilnas aguonų – nuostabus. Smulkinti migdolai aguonų pyragui suteikia daugiau skonio.
Reikės:
Kiaušiniai 5 vnt.
Medus 4 šaukštai
Sviestas 7 šaukštai
Aguonos 1 stiklinė
Miltai 4 stiklinės
Migdolai 1 stiklinė
Kepimo milteliai 1 šaukštelis
1. Migdolus susmulkinkite.
2. Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite kol atvės. Vandenį gerai nuvarvinkite.
3. Kiaušinius išsukite su ištirpintu sviestu ir skystu medumi.
4. Suberkite aguonas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
5. Maišant suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
6. Suberkite migdolus ir gerai išmaišykite.
7. Tešlą supilkite į gausiai sviestu išteptą kepimo formą.
8. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Aguonų pienas ant stalo – susitaikymo simbolis
Aguonų pienas ant stalo – susitaikymo simbolis
Nepamirškite, kad per Kūčias svarbu paragauti kiekvieno valgio. Tuomet kitais metais geriau seksis!
Reikės:
Aguonos 200 g
Cukrus 3 šaukštai
Kūčiukai 500 g
Vanduo 4 l
1. Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kitą dieną sumalkite 3-4 kartus, kad masė būtų kuo baltesnė.
2. Masę pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite ir dėkite kūčiukų prieš valgant, kad nebūtų ištižę.
Tradicinių kūčiukų receptas
Tradicinių kūčiukų receptas
Reikės:
miltų 500 g
šviežių mielių 20 g
pieno 250 ml
cukraus 75 g
aliejaus 2 v. š.
aguonų 50 g
druskos pagal skonį
1. Pirmiausia mieles ištrinkite su cukrumi ir šaukštu pieno. Tuomet pieną šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad tešla iškiltų, maždaug pusvalandžiui.
2. Kai tai atsitiks suberkite likusius miltus, supilkite aliejų, suberkite aguonas, pasūdykite tešlą ir minkykite tešlą bent 5 minutes, kol ji taps minkšta ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite truputį daugiau miltų, bet nepadauginkite.
3. Tada vėl uždenkite tešlą rankšluosčiu, pastatykite į šiltą vietą ir palikite dar apie valandą.
4. Pakilusią tešlą vėl gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite kūčiukus apie 10 min. (priklauso nuo jų dydžio), kol paruduos.
Skanaus!