Nors Dalia nėra didelė karpio mėgėja, tačiau didžiųjų metų švenčių be šios žuvies tikrai neįsivaizduoja.
„Karpis turi dumblo skonį, o troškinant piene ar grietinėlėje tas skonis dingsta. Taip pat jis dingsta, kai verdant karpį įdedame šviežio burokėlio. Tuomet pagerėja ne tik skonis, bet ir drebučių spalva. Bet karpį skaidriuose drebučiuose aš ruošiu Kūčių vakarienei, o kai per Velykas jau galima valgyti sočiau, – troškinu žuvį piene“, – pasakoja Dalia ir kviečia išbandyti.
Piene troškintas karpis
Jums reikės:
1 svogūno,
1 morkos,
½ l pieno,
po 4 kvepiančių ir juodųjų pipirų grūdelių,
lauro lapo,
šiek tiek petražolių, krapų,
druskos.
Gaminimas:
* Nuvalykite nuo karpio žvynus ir supjaustykite jį 3–4 cm. gabaliukais. Į puodą sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, šiaudeliais supjaustytą morką, suberkite pipirus, druską. Sudėkite susmulkintas petražoles ir galiausiai žuvį. Užpilkite pienu, kad beveik apsemtų ir troškinkite ant nedidelės kaitros 1 val.
* Pravėsusią žuvį atsargiai sudėkite į gilesnį indą ir užpilkite nuoviru, kuriame ji virė. Palikite visiškai atvėsti, vėliau padėkite į šaldytuvą iki pilno sustingimo. Kas įdomiausia, kad drebučiai bus skaidrūs, ir bus visai nepanašu, kad kažkada tik pradėję troškinti karpį pylėme pieną.
* Jei tai bus šventinis patiekalas, pateikite jį su krienų–majonezo padažu. Kasdien taip paruoštą karpį galite valgyti ir karštą su virtomis bulvėmis.
Velykos ir tobulas varškės keksas
Pasiteiravus, o kokį desertą ruoš šv. Velykoms, D. Macenskienė prisipažįsta: „Nesu aš didelė saldumynų mėgėja, tad ir pyragai, tortai ar desertai dažniausiai mano virtuvėje atsiduria paskutinėje vietoje. Kai laukdama svečių sudarau meniu, ką jiems paruošiu, tik vėliau susimąstau, kad apie saldumynus nepagalvojau. Tik paskutiniu metu pradėjau taisyti padėtį ir pradėjau gaminti šiek tiek daugiau saldumynų ir apie juos rašyti.“
Didžiosioms metų šventėms Dalia turiu savo firminių tortų ir desertų. Kai prieš 13 metų pradėjo rašyti savo tinklaraštį „Gera virtuvė“, kaunietė svajojo, kad jos aprašytą Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą imtų kepti ir Lietuvoje.
„Tai tobulas varškės keksas! Šis receptas tikrai ne naujiena, bet jis puikiai tinka Verbų sekmadieniui, Velykoms ar Atvelykiui. Nes nuo seno šiomis progomis būdavo kepami keksai, pyragai su varške arba mielėmis. Dar šiltas jis man primena mažytes varškės spurgas, o atvėsęs yra maloniai drėgnas ir minkštas“, – sako tinklaraštininkė.
Jums reikės:
150 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti),
300 g cukraus,
4 kiaušinių,
300 g varškės 9% riebumo,
300 g miltų
1 a. š. vanilinio cukraus,
1 a. š. sodos (be kaupo),
cukraus pudros keksui apiberti.
Jei norite, galite įberti citrinų ar apelsinų cukatų.
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Gaminimas:
* Kekso formą ištepkite sviestu.
* Sviestą ištrinkite su cukrumi, tuomet po vieną įmuškite kiaušinius.
* Varškę pertrinkite per sietelį ar sutrinkite trintuvu. Pertrintą varškę ir vanilę įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę ir dar kartą gerai išmaišykite.
* Suberkite išsijotus miltus, sumaišytus su soda, ir vėl išmaišykite. Stenkitės nepermaišyti. Maišykite tol, kol nebesimatys miltų.
* Tešlą supilkite į kekso formą ir įdėję į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min. arba kol keksas, patikrinus mediniu pagaliuku, bus iškepęs (įkišus ir ištraukus pagaliuką jis turi būti sausas). Man keksas kepė 35 min.
* Atvėsusį keksą išimkite iš formos ir apibarstykite cukraus pudra.