„Vienas geriausių būdų pažinti kitos šalies kultūrą – maistas. Ukrainiečių virtuvė yra ne tik apie maistą – tai yra šalies širdis ir siela. Tai kartos, kurios perdavė receptus, rankos, kurios su meile minkė tešlą ir juokas, kuris aidėjo virtuvėse“, – sako restorano komanda.
Turtingas Ukrainos kultūros paveldas atsispindi kiekviename kąsnyje. Nuo ryškių barščių spalvų iki minkštų medaus pyrago gabalėlių – kiekvieno patiekalo receptas atspindi dalį praeities ir tradicijų.
„Restoranas „Kyiv“ – ukrainiečių namai, į Vilnių atnešę turtingą Ukrainos gastronominį paveldą. Kiekvienas patiekalas – ilgaamžės ukrainietiškos tradicijos, pateiktos su žiupsneliu modernumo. Visus savo draugus lietuvius kviečiu atvykti į „Kyiv“ ir patiems patirti ukrainietišką svetingumą. Tikiu, kad kiekvienas lankytojas atras savo mėgstamiausią patiekalą, kurio, po mūsų bendros pergalės, galės paragauti ir Ukrainoje“, – susirinkusius svečius sveikino ambasadorius P. Bešta.
Restoranas savo lankytojus kviečia leistis į gastronominę kelionę po 27 Ukrainos regionus.
Nuo Azovo jūros iki Karpatų kalnų – mūsų restorano meniu pabrėžia išskirtinius kiekvieno regiono skonius ir tradicines gaminimo technologijas. Nesvarbu, ar trokštate Lvivo gėrybių, Odesos pakrantės gaivumo, ar kaimiško Bukovinos žavesio, KYIV jūsų lėkštę nuspalvins skirtingais Ukrainos skoniais – žada restorano komanda.
„Ukrainos gastronominis paveldas yra kur kas spalvingesnis nei tik barščiai ar Kyjivo kotletas. Pavyzdžiui, turbūt daugelis nėra ragavęs banušo – kukurūzų košės, kilusios iš Karpatų regiono. O kur dar tokie gardumynai kaip tradiciniai Lvivo šonkauliai, džiovintų žirnių sriuba, įvairiausi virtinukai, varškėtukai. Tikiu, kad „KYIV“ kiekvienas atras savo autentišką Ukrainos skonį ir artimiau susipažins su mūsų šalies kultūra“ – teigia restorano direktorė Viktorija Baibarza.
Iš Kyjivo į Vilnių
Šventinės vakarienės metu pristatyta restorano įsikūrimo Vilniuje istorija – įspūdinga. Anksčiau restoranų veikla savininkai užsiėmė Ukrainos sostinėje Kyjive. Deja, bet prasidėjus karui darbą teko nutraukti. Tiesa, ne ilgam.
„Niekada nežinai, ką padovanos gyvenimas. Netikėta atsitiktinė pažintis su Lietuvoje ukrainiečiams padedančiais savanoriais padovanojo galimybę restoraną perkelti iš vienos sostinės į kitą. Supratome, kad nuo karo Ukrainoje į Lietuvą pabėgusiems žmonėms itin trūksta vietos, kuri primintų gimtuosius namus. O kas gali tai geriau padaryti nei autentiški, mamos ar močiutės patiekalus primenantys gardumynai? Taip ir nusprendėme – „Kyiv“ perkelsime į Vilnių“, – pasakoja V. Baibarza.
Restorano direktorė pabrėžia, kad restoranas yra ne tik verslas, bet ir gilią socialinę prasmę turintis projektas.
„Šiuo metu restorano virtuvės komandą sudaro vien iš Ukrainos kilę, tikrąsias šalies tradicijas patys nuo vaikystės pažįstantys maisto mylėtojai. Siekiame, kad nuo karo Lietuvoje prieglobstį radusiems ukrainiečiams integracija į naują šalį, jos kultūrą būtų sėkminga. Maža restorano bendruomenė – artimųjų ratas, kuriame ne tik kuriame ukrainietiškos virtuvės šedevrus lankytojams, bet ir dalijamės kasdieniais džiaugsmais ir vargais. Visai kaip namie“, – teigia V. Baibarza.
Nauju restoranu Vilniuje džiaugiasi ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, teigianti, kad sostinės gyventojams bei lankytojams tai – išskirtinė galimybė visais pojūčiais patirti ukrainietiškos virtuvės skonius ir svetingumą.
„Prieš keletą metų kartu su gurmanų gildijos maisto entuziastais lankėmės įvairiuose restoranuose Kyjive. Apsilankiusi Vilniuje įsikūrusiame „Kyiv“, tarsi vėl sugrįžau į Ukrainos sostinę. Visos detalės – nuo interjero subtilybių iki autentiškų patiekalų skonių, primena malonią atmosferą Kyjive. Džiaugiuosi, kad Lietuvos sostinėje nuo šiol turėsime tokią unikalią vietą, kurioje galėsime pajausti Ukrainos kultūrą“, – sako E. Šiškauskienė.
Ukrainietiški namai su žiupsneliu modernumo
„Ukrainos gastronominės virtuvės šedevrus pakeliame į dar aukštesnį lygį pasitelkdami modernias kulinarines priemones. Jei anksčiau tokie patiekalai kaip, pavyzdžiui, ukrainietiški balandėliai „holubtsi“ močiučių buvo ruošiami paprastoje krosnyje, šiandien juos gaminame modernioje virtuvėje, žinoma, taip pat pasirūpiname ir estetiškai patraukliu bei apetitą žadinančiu pateikimu“, – sako V. Baibarza.
Restorano įkūrėjai į svečius kviečia visus – tiek šeimas su mažais vaikais, tiek tarp darbų valandėlei atsikvėpti leidžiančių pietų ieškančius verslininkus.
„Jaukiai ir, svarbiausia, skaniai laiką čia praleis kiekvienas. Tikime, kad besimėgaujant autentiškais ukrainietiškais patiekalais, gims daugybė nuoširdžių ir įkvepiančių pokalbių, pažinčių“, – teigia V. Baibarza.
Restoranas įsikūręs Vilniuje, gedimino pr. 50.
Restoranas dirba kasdien nuo 11.00 iki 22.00.
Fesibuko puslapis: https://www.facebook.com/kyiv.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją