Paskutinis vasaros savaitgalis, bekeliaujant ir besigrožint Lietuvą gamta, nuvedė į Labanoro miestelyje esantį viešbutuką-restoraną „Labanoras“.
Kaip žinoti, kad restorano meniu yra teisingai padarytas?
Tada, kai nežinai, ką nori užsakyti, nes nori tiesiog visko. Na gerai, ne visko, bet bent 80 % meniu. Ranka ant lentos užrašytas gan platus meniu mena du dalykus: pirma, jis keičiasi kasdien, priklausomai nuo gautų prekių ir sezoniškumo; antra, platus meniu gali signalizuoti ir tai, jog visokių patirčių gali įvykti ir ne visada gausime šimtaprocentinę kokybę.
Nenustebkite, jeigu nuvykę rasite visai kitus bulvinių blynų pagardus ar naminiai virtinukai bus su moliūgais – kaip ir minėjau, didžioji dalis meniu kinta sulig sezoniniais ingredientais.
Stinteles su agurko salotomis ir rūgpienio dažiniu suvalgiau kaip kadaise kiemuose gliaudytas saulėgrąžas.
Nors grybų keptuvėlė su bulvytėmis ir lėkšte salotų priskiriami prie užkandžių, jie puikiai atstojo man ir pagrindinį patiekalą – niekada nemirštami klasika.
Bulviniai blynai su mėsos įdaru ir baravykų padažu buvo gan klasikinio skonio, bet kas smagiausia – neišmirkę riebaluose ir nesukėlė „skrandžio sustojimo efekto“ juos suvalgius. Kas, pripažinkim, dažnai pasitaiko.
Juokaudami, kad desertui rinksimės naminius virtinius su voveraičių įdaru ir dilgynių-riešutų padažu, nejuokavome. Lietuviško stiliaus virtiniai – stangrios storos naminės tešlos visai nepriminė itališkų ravioli, priešingai – priminė močiutės virtinukus.
Kad būtų iki galo tradiciškai, galėjom imti obuolių pyragą, bet pavlova pati netyčia atsidūrė ant stalo. Ir ši buvo tvarkingai gardi.
Pagrindiniai patiekalai – keptas lynas, putpelė, ančių krūtinėlė, jautienos išpjova – ir kiti užkandžiai liko kitam kartui.
Jei terasa ištuštėdavo, per kelias minutes vėl užsipildydavo. Tai signalizuoja, jog svečių čia netrūksta.
Ar ten vykti gastronominių patirčių? Gal ir ne, bet nuvykti skaniai pavalgyti – tikrai taip. Ypač būnant tam krašte. Net ir svečius galima nusivežti, nes čia parodysite lietuviškos virtuvės veidą ir neprireiks siūlyti tik šaltibarščių, cepelinų ar keptos duonos iš pakelės užeigėlių.
Tiesa, šis restoranas jau veikia 19 metų.
Ačiū ir sėkmės jums!