Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ingredientai:

Mėsos ingredientai

  • 1 kg jautienos nugarinės (arba kitokios mėsos)
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • Aliejaus (suktinukams aptepti)


Įdaras

  • 2 v. š. aliejaus (kepimui)
  • 2 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 120 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 100 g virtų grybų (baravykų ar panašių)
  • 80 g juodos džiovintos duonos gabalėlių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų


Padažas

  • 1 litras verdančio vandens
  • 60 g sausos duonos plutos
  • 50 g sviesto
  • 3 v. š. kvietinių miltų (arba kol užteks)
  • 3 v. š. grietinės (arba kol užteks)
  • 1/2 a. š. druskos (arba pagal skonį)
  • 10 pipirų grūdelių
  • 1 lauro lapelio


Garnyras

  • 1 kg virtų bulvių, supjaustytų ketvirčiais
  • 50 g sviesto
  • Džiovintų krapų
  • 0,5 kg raugintų kopūstų
  • 1/4 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. cukraus


Papuošimui

  • Maži pomidorai
  • Džiovintos duonos plutos gabaliukai

Močiutės zrazai

Paruošimas

1. Jautieną supjaustykite į maždaug 9 gabalėlius. Suminkštinkite juos virtuviniu plaktuku. Gautus gabalėlius dėkite ant kepimo skardos ir pagardinkite druska ir pipirais.
2. Norėdami pradėti gaminti padažą, užpilkite litrą verdančio vandens ant juodos džiovintos duonos plutos gabalėlių. Palikite bent 30 minučių, kad į vandenį įsigertų duonos skonis.
3. Norėdami pradėti gaminti įdarą, įkaitinkite keptuvėje šiek tiek aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakepkite juos apie 5 minutes. Į keptuvę įdėkite karštai rūkytos ir supjaustytos šoninės ir kepkite mišinį dar maždaug 5 minutes. Sudėkite grybus, džiovintą duoną. Pagardinkite mišinį druska ir pipirais ir pakepkite dar maždaug 2 minutes. Paruoštą įdarą padėkite į šalį, kad atvėstų.
4. Ant mėsos gabaliuko uždėkite apie 2 didelius šaukštus įdaro. Tada suvyniokite jautieną, sudarydami cepelino formos suktinuką. Per suktinuką įkiškite medinį dantų krapštuką, kad sutvirtintumėte jo formą. Įdėkite kepimo popieriaus gabalėlį į kepimo skardą. Visus gabalėlius sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite aliejumi naudodami virtuvinį šepetėlį.
5. Įdėkite kepimo skardą į iki 190 ° C (370 ° F) temperatūros įkaitintą orkaitę apatinėje lentynoje maždaug 25 minutėms. Naudokite terminio kepintuvo orkaitės programą arba panašią. Kepimo skardą perkelkite vienu žingsniu aukščiau orkaitėje ir kepkite dar apie 10 minučių.
6. Norėdami toliau gaminti padažą, nukoškite duonos gabaliukus iš duonos skysčio. Metaliniame dubenyje ištirpinkite sviesto gabalėlį. Į dubenį suberkite miltus, maišykite, kol neliks didelių miltų gabaliukų. Supilkite duonos skystį ir kaitinkite, kol pradės tirštėti. Įdėkite grietinės, druskos. Pamaišykite ir dar pakaitinkite.
7. Išimkite suktinukus iš orkaitės, sudėkite jas į puodą ir užpilkite padažu. Į puodą suberkite apie 10 pipirų grūdelių ir 1 lauro lapelį. Troškinkite suktinukus dar maždaug 10 minučių.
8. Keptuvėje ištirpinkite sviesto gabalėlį. Į keptuvę įpilkite maždaug 1 kilogramą virtų bulvių ir pakepkite jas, kol gražiai paruduos. Jei reikia, naudokite keletą keptuvių.
9. Kruopščiai sumaišykite raugintus kopūstus su 1/4 smulkiai supjaustyto svogūno, 4 šaukštais alyvuogių aliejaus ir 1 šaukšteliu cukraus.
10. Į lėkštę įdėkite šiek tiek raugintų kopūstų mišinio. Į lėkštę sudėkite maždaug 8 keptus bulvių ketvirčius, pagardinkite trupučiu džiovintų krapų. Įdėkite vieną suktinuką į lėkštę, išimkite dantų krapštuką, užpilkite ant suktinuko šiek tiek padažo. Papuoškite lėkštę keliais mažais pomidorais ir džiovintos duonos plutos trupiniais.

Patarimai! Jei norite sutaupyti, naudokite kiaulieną ar maltą jautieną. Taip pat nepamirškite eksperimentuoti su skirtingais įdarais.

Skanaus!