Savo receptais su kaimynėmis dalijasi ir pati Ona. O šių ir viso kaimo bendruomenei patinkančių patiekalų moteris turi ne vieną. Štai neseniai Skavronskienė su Delfi Maistas skaitytojais dalijosi aukštaitiškų pyragėlių receptu – patiekalas sulaukė itin didelio susidomėjimo.
„Ašarinis“, nes jam reikia daug svogūnų. Jo įdaras gali būti vien tik su svogūnais – kaip kaimynės Ramunės recepte, bet aš dar pridedu maltos mėgstamos mėsos arba žuvies. Tinka Kalėdoms, Velykoms ir šiaip šeimos susibūrimams“, – sako Ona Skavronskienė ir kviečia išbandyti. Beje receptas tinka orkaitės dydžio kepimo formai.
Reikės:
400 g sviesto
1 kg miltų
2 kiaušinių
200 g grietinės
žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
0,5 kg svogūnų
0,5 kg mėgiamos maltos mėsos arba žuvies
2 kiaušinių
200 g tarkuoto fermentinio sūrio
150 g grietinės
pipirų
žolelių pagal skonį
druskos (nepadauginti, nes sūris turi druskos)
aliejaus kepimui
Aptepimui:
1 kiaušinio
Gaminimas:
* Šaltą sviestą sutarkuoti, sumaišyti su miltais.
* Sudėti visus produktus ir greitai užminkyti tešlą. Padalinti ją į dvi dalis, viena dalis truputį didesnė – ji bus ant viršaus. Dėti į šaldytuvą.
* Įdarui svogūnus pakepinti iki aukso spalvos. Ona kepdama įberia šaukštelį cukraus – kad gražiau apkeptų.
* Atvėsusius svogūnus berti į maltą mėsą, ten pat sudėti prieskonius, tarkuotą sūrį, grietinę, įmušti kiaušinį, gerai išmaišyti.
* Iš šaldytuvo ištrauktą mažesnį tešlos gabalą kočioti ant sviestinio popieriaus ir dėti į skardą.
* Ant tešlos lakšto sudėti visą mėsos įdarą, išlyginti.
* Iškočioti didesnį tešlos gabalą ir gautu lakštu uždengti mėsą taip, kad kraštelius būtų galima užkišti už apatinės tešlos lakšto.
* Keliose vietose įpjauti viršutinį tešlos lakštą – kad kepant išeitų garai. Pyragą dekoruoti šakute ar kaip norisi. Viršų patepti kiaušinio plakiniu.
* Šauti į 180 laipsnių orkaitę ir kepti valandą, kol gražiai apskrunda. Skanaus.
Ona šį pyragą patiekia su su pikantišku česnakiniu padažu – pomidorų padažas, sumaišytas su majonezu, ir pagardintas česnaku. Taip pat galima patiekti įvairių salotų ar vien morkų.