Po švenčių, atėjus naujiesiems metams dažnai girdime vieni iš kitų: „noriu numesti bent kelis kilogramus, vėl priaugau“, „bandžiau ir to imtis, ir ano, bet niekas nepadeda“. „Gal visgi genetika kalta, kad turiu antsvorį?“, svarsto.

Dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė dalijasi pagrindinėmis klaidomis ir įsitikinimais apie svorio metimą.

1. „Turiu badauti, mažai valgyti arba laikytis protarpinio badavimo“

Jei darome ilgas pauzes tarp valgymų, organizmas persitvarko į režimą „kaupk“ ir ima įnirtingai kaupti atsargas, taip visiškai sutrikdydamas medžiagų apykaitą.

„Gerai, jei po ilgesnės pauzės dar pavyksta grįžti prie normalių maisto porcijų, tačiau dažniausiai nutinka priešinga – po badavimo skubama prikimšti pilvą, ir svoris grįžta su kaupu.
Turiu galvoje ne tik protarpinį badavimą (kai tarp valgymų daromos ilgesnės nei 14 valandų pauzės), bet ir persivalgymo grėsmes, kurios kyla nevalgant dieną ir laukiant vakaro, arba kad ir visą savaitę, sotų prisivalgymą perkeliant į savaitgalį. Iš tiesų, urime maitintis taip, kad nejaustume alkio. Nealinti savęs, o valgyti skanų ir estetiškai patiektą maistą“, – sako dietistė, patarianti viską daryti protingai.

Bogušienė pastebi, kad antsvorio neištirpdys ir vienų produktų nepagrįstas atsisakymas, o kitų perteklinis vartojimas.

„Svoris nekrenta valgant vien vištienos krūtinėlę be jokio riebaliuko ir drastiškai atsisakant duonos, bulvių ar panikuojant dėl vieno cukraus šaukštelio. Labai paprasta nevalgyti, dar paprasčiau persivalgyti, bet norint valgyti reguliariai – reikia pastangų“, – sako Raminta Bogušienė.

2. Maisto produktai „be kažko“

„Daugelis mano, kad glitimas, laktozė ar cukrus augina kilogramus, deja, viskas yra kur kas paprasčiau: svoris auga, kai suvartojame daugiau kalorijų nei jų išeikvojame. Ir viskas. Ar tos kalorijos gaunamos su maistu, kuriame yra cukraus, glitimo, laktozės, ar be šių komponentų, visiškai nesvarbu. Jei bus kalorijų perteklius, svoris augs arba nekris papildomi kilogramai“, – teigia dietistė.

Žinoma, pastebi ji, jei žmogus alergiškas pienui ar glitimui, jam būtina šių produktų atsisakyti. Bet tai nereiškia, kad jis automatiškai neteks svorio. Net ir besimaitinantys pagal dietas „be glitimo“ ar „be laktozės“ gali sėkmingai turėti antsvorio ar net būti nutukę.

„Nes savaime tokia mityba nėra sveikesnė: pavyzdžiui, kai kurie gaminiai be glitimo „skaninami“ didesniu kiekiu cukraus, krakmolo ir pan. Taip pat dažnai manipuliuojama ir dieta be cukraus, kai cukrus pakeičiamas saldikliais, pastebimas noras daugiau valgyti, o tai ilgu laikotarpiu neprideda sveikatos ir augina svorį“, – atkreipia dėmesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)