Mūsų susitikimo su asmeniniu sporto treneriu Augustinu vieta – neatsitiktinė. Kauno Ąžuolyno parkas, kuriame kasdien šurmuliuoja sportuojantys žmonės, – puiki atmosfera pašnekesiams apie sveiką mitybą ir sportą. Su ketverius metus žmones treniruojančiu Augustinu Liansbergiu kalbamės apie tai, kokius dalykus būtina žinoti susiruošus sportuoti ir norint numesti svorio.

Ar fizinis aktyvumas yra vienintelis veiksnys, kuris svarbus kalbant apie svorio metimą ir gerą savijautą?

Pagrindinė ir didžiausia klaida, kad žmonės nežino, kokios svarbios sporto dalys yra mityba ir poilsis. Klysta manydami, kad tik sunkių treniruočių metu, nekeičiant savo mitybos įpročių bei neskiriant kūnui reikalingo poilsio, jie pasieks tokių rezultatų, kokių tikisi.

Sportas susideda iš kelių pagrindinių dalių. Pirma, sveikos mitybos – tai yra, to, ką žmonės deda į savo kūną, kokius produktus renkasi. Maisto racionas turi būti įvairiapusiškas.

Augustinas Liansbergis

Kasdieninėje mityboje svarbiausias valgymas yra pusryčiai. Jiems rekomenduoju įvairias košes, praturtintas riešutais, uogomis, vaisiais, o vengti siūlau tokių produktų kaip sausi pusryčiai.

Antra, poilsis. Mes privalome savo kūnui duoti poilsio, kad jis galėtų tinkamai funkcionuoti ir taip greičiau mažinti riebalinį sluoksnį. Trečia, svarbi yra fizinė veikla, kuri yra esminė kiekvieno mūsų kūnui, norint pasiekti maksimaliausių rezultatų.

Kaip maistas veikia kūno svorio pokyčius, – individualus dalykas. Vienas gali būti labai išrankus maistui, tačiau jam svoris nekris taip greitai, kaip norėtų, tuo tarpu kitas gali valgyti viską ir nepriaugti kilogramų, – nes jo medžiagų apykaita greitesnė. Nereikia liūdėti, jei jūsų medžiagų apykaita yra lėtesnė ir svoris nekrinta taip greitai, kaip norite. Reikia rasti sau tinkamiausią sveiką mitybą, kad rezultatai būtų kuo efektyvesni.

Augustinas Liansbergis

Sakykite, kur dažniausiai žmonės, mesdami kūno svorį, suklysta?

Visuomenėje yra labai daug pagundų ir dažnai žmonės renkasi ne tuos produktus, kurie reikalingi jų kūnui, o tuos kurie gražiai atrodo, kurie teikia malonumą, pamiršdami, kad ne viskas, kas yra skanu, gražu ar greitai paruošiama, yra gerai.

Pagrindinės klaidos, kurias daro žmonės, siekdami sulieknėti, yra per didelis cukraus vartojimas, užkandžiavimas bei nepilnavertė mityba – dėl to kūnui pritrūksta tokių reikalingų maistinių medžiagų kaip baltymai. Taip pat nereikia vartoti pusfabrikačių, o gaminti maistą namuose – tai ne tik skanu, bet ir sveika.

Labai dažnai girdžiu, kad žmogus ima užkandžiauti iš neturėjimo ką veikti. Jei norisi užkąsti, siūlau išgerti vandens ir skirti keletą minučių aktyviai, naudingai veiklai. Taip pat pakeisti užkandžiavimo produktus. Taip galite savo įpročius paversti sveikesniais.

Augustinas Liansbergis

Kokių drastiškų priemonių reikėtų vengti?

Pasitaiko žmonių, kurie ateina sportuoti ir nori sumažinti savo kūno apimtis drastiškiausiais būdais. Badavimas – vienas iš jų. Dauguma mano, kad nevalgant (badaujant) svoris nukris ir žmogus pasieks norimų rezultatų. Jie nesimaitina taip, kaip turėtų, todėl mažėja ne tik pageidaujamos apimtys, bet ir tos vietos, kurių jie nenori prarasti. Nesurenkant reikalingų maisto medžiagų gali mažėti ir raumenų masė.

Dietos nėra būtinos siekiant norimų kūno formų, tačiau jei matote, kad niekas neveikia, sumažintų angliavandenių kiekio dieta – puikus sprendimas!

Sveika mityba susidaro iš subalansuotų maisto medžiagų. Svarbu nepersivalgyti, valgyti mažiau, tačiau dažniau, o norint sumažinti apimtis, reikia riboti arba apskritai atsisakyti blogųjų angliavandenių – saldainių, gaiviųjų gėrimų, miltinių produktų. Suvartojamuose produktuose turi būti maistinių medžiagų balansas. Tai yra mano mėgstamiausia dieta, prie kurios yra nesunkiai priprantama, ir jei žmogus nuoširdžiai jos laikosi, pasiekia rezultatų.

Mes visi esame žmonės – kartais norisi ir skaniau pavalgyti. Tad turėtume rasti tą balansą, aukso viduriuką, kaip nepersivalgyti, tačiau ir savęs nekankinti norint suvalgyti maisto, kuris, galbūt, nėra sveikas.

Augustinas Liansbergis

Kas dar svarbu siekiant norimų kūno formų, geros savijautos?

Motyvacija, noras keistis, keisti savo mitybą. Svarbu, kad žmogus jaustųsi gerai ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai tam, kad pasiektų geriausių rezultatų. Svarbiausia yra gerai jaustis, o visa kita ateis su laiku, jei tik žmogus įdės pastangų ir darbo.

Pasiekti tvirtą ir gražų kūną nėra lengva, bet tai tikrai įmanoma be drastiškų pokyčių. Svarbiausia yra nuoseklumas, sveika mityba, reguliarus fizinis aktyvumas ir teigiamas požiūris. Susikurkite ilgalaikį tikslą ir jo siekite – taip įrodysite sau, kad jūs galite. Prisiminkite, dėl ko visa tai pradėjote ir žinokite, kodėl visa tai turite tęsti. Pradėkite nuo mažų žingsnelių ir mėgaukitės procesu.