Kugelis į lietuvių virtuvę atkeliavo iš žydų, tačiau tapo ir mūsų pačių tradiciniu patiekalu. B. Nicholson tikina, kad patiekalai iš bulvių daugelį džiugina ne veltui – juos valgant išsiskiria cheminės medžiagos, sukeliančios džiaugsmą.
„Aš esu pastebėjusi būtent tokį poveikį sau, kai pavalgau skanių cepelinų ar gardaus plokštainio, bulvinių blynų, aplanko pasitenkinimas, laimė, džiaugsmas. Ruduo – pats geriausias laikas valgyti tradicinius lietuviškus bulvinius patiekalus“, – sako laidos vedėja.
„Žinoma, reikia nepadauginti tų patiekalų, nes kartais sunku sustoti, kai jie tokie skanūs“, – priduria B. Nicholson ir rekomenduoja pasigaminti kugelį, pagardintą ispaniška čioriso dešra, kvapniomis voveraitėmis ir varškės, agurkų bei žolelių padažu.
Kugelis su čioriso dešra
Reikės:
- 170–180 g čioriso dešros
- 2 svogūnų
- 100 g voveraičių arba pievagrybių
- 4–5 kg bulvių
- 4 kiaušinių
- druskos, šviežiai maltų pipirų
- sviesto kepimui
Padažui:
- 1–2 agurkų
- druskos, šviežiai maltų pipirų
- po saujelę krapų, bazilikų, mėtų
- 1 skiltelės česnako
- 500 g varškės
- 1 stiklinės kefyro
- 1 stiklinės grietinės
Gaminimo būdas – laidos įraše.