Kugelis į lietuvių virtuvę atkeliavo iš žydų, tačiau tapo ir mūsų pačių tradiciniu patiekalu. B. Nicholson tikina, kad patiekalai iš bulvių daugelį džiugina ne veltui – juos valgant išsiskiria cheminės medžiagos, sukeliančios džiaugsmą.

„Aš esu pastebėjusi būtent tokį poveikį sau, kai pavalgau skanių cepelinų ar gardaus plokštainio, bulvinių blynų, aplanko pasitenkinimas, laimė, džiaugsmas. Ruduo – pats geriausias laikas valgyti tradicinius lietuviškus bulvinius patiekalus“, – sako laidos vedėja.

„Žinoma, reikia nepadauginti tų patiekalų, nes kartais sunku sustoti, kai jie tokie skanūs“, – priduria B. Nicholson ir rekomenduoja pasigaminti kugelį, pagardintą ispaniška čioriso dešra, kvapniomis voveraitėmis ir varškės, agurkų bei žolelių padažu.

Kugelis su čioriso dešra

Reikės:

  • 170–180 g čioriso dešros
  • 2 svogūnų
  • 100 g voveraičių arba pievagrybių
  • 4–5 kg bulvių
  • 4 kiaušinių
  • druskos, šviežiai maltų pipirų
  • sviesto kepimui

Padažui:

  • 1–2 agurkų
  • druskos, šviežiai maltų pipirų
  • po saujelę krapų, bazilikų, mėtų
  • 1 skiltelės česnako
  • 500 g varškės
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 stiklinės grietinės

Gaminimo būdas – laidos įraše.