– Kaip susidomėjote skanumynų gamyba?

– Nuo pat vaikystės mano mėgstama veikla buvo stebėti kaip mama arba močiutė kažką skanaus gamina ir kvapas užburia kiekvieną. Prisimenu, kaip prašydavau padėti sumaišyti tešlą ar formuoti sausainukus. Tada jau supratau, kad ši veikla ramina, padeda išlaisvinti kūrybinę fantaziją ir taip pat parodo gražų gestą kitiems – meilę, rūpestį, nuoširdumą. Tiesiog tas jausmas, kad žmogus, ragaujantis tavo gaminį, yra laimingas – nuostabus!

– Kaip gimė idėja receptais dalytis socialiniame tinkle?
– Augdamos su sese Juste vis dažniau ir dažniau perimdavome iš mamos virtuvės darbus, nes joje eksperimentuoti buvo didelis malonumas. Su įvairiais bandymais prisikaupė ir daug labai skanių gaminių receptų, kurių pamiršti nenorėjome. Tuomet pamaniau, kad protinga būtų sukurti receptų profilį ir ten kartu su nuotraukomis ir gaminimo eiga viską kelti. Taip viskas būtų sukaupta vienoje vietoje ir kai tik norėtume pagaminti kažką, kas yra išmėginta, paragauta ir patikę, – greitai rastume. Tačiau su laiku ėmė daugėti sekėjų ir paskyra „Skanumynas“ tapo vertinga ne tik mums pačioms atsiminti geriausius bandytus receptus, bet ir kitiems, mėgstantiems gamybą.
Justė ir Daina

– Iš kur semiatės įkvėpimo ir idėjų?
– Pačiame instagrame yra labai daug išradingų kūrėjų, kurie nustebina savo fantazija. Taip pat mėgstu skaityti žurnalus, receptų knygas, kulinarų naujienlaiškius. Visa tai tikrai įkvepia, o tuomet pagal savo skonį ir supratimą pakeičiu kelis ingredientus, stengiuosi sumažinti cukraus kiekį, pateikiu kitaip, dar kažką sugalvoju keisti gamybos procese ir gimsta naujas, originalus receptas, kuris pradžiugina ir ragautojus, ir mūsų sekėjus.

– Kaip suderinate odontologijos studijas su saldumynų gamyba?
– Odontologijos studijos turbūt yra vienos iš sunkiausių. Jos reikalauja daug laiko, kantrybės, kruopštumo, susikoncentravimo, pastangų. Bet viskas yra įmanoma, kai turi didelį norą. Odontologe norėjau būti jau nuo mažens, o baigiant mokyklą tos mintys tik pasitvirtino. Kadangi profesija man yra labai įdomi, mokytis yra malonumas.

Tačiau jau pirmo kurso pradžioje supratau, kad vien mokydamasi galiu prarasti tam džiaugsmą. Dėl to pradėjau šokti ansamblyje – ši veikla man padeda atsipalaiduoti, pailsėti, nusiraminti. O kai repeticijų nėra ir esu padariusi dienos darbus, galiu kurti virtuvėje. Tai yra motyvacija taip susiplanuoti laiką, kad viskam jo užtektų.

– Ar manote, kad odontologija ir desertai turi kažkokį bendrą elementą?

– Manau, kad taip – mano misija yra skleisti žinią, kaip valgyti gardžiai, kuo pakeisti cukrų, bet neprarasti gero skonio, ir kaip saugoti dantis. Iš pradžių tiesiog keldavau receptus, bet sužinojusi apie tokias statistikas, kad Lietuvoje tarp 4-6 metų vaikų karieso turi nuo 79 iki 97 procentų, supratau, jog tai rimta problema ir turiu daugiau dalytis apie burnos sveikatą. Iš tikrųj, galima valgyti ir skaniai, ir mėgaujantis saldumynais, ir džiaugtis sveikais, gražiais, spindinčiais, baltais dantimis.

– Kokie yra pagrindiniai dalykai, kuriuos supratote apie odontologiją ir maisto gaminimą?

– Baigiau tik du kursus, bet sužinojau tikrai labai daug ir tas žinias stengiuosi pritaikyti. Gamindama maistą stengiuosi cukraus kiekį kiek įmanoma mažinti, pavyzdžiui, vietoje uogienės dėti šviežias uogas, nepadauginti džiovintų vaisių, nes jie dažnai būna papildomai saldinti. Taip pat stengiuosi gaminti kuo įvairesnį maistą, nes angliavandeniais gausi dieta sukelia daugiausiai problemų mūsų burnoje.

Taip pat daugiau įtraukiu pieno produktų, daržovių. Galėtų būti toks pavyzdys: vietoj paprastų blynų, pagardintų sviestu ir sirupu, galima pagaminti varškės ir cukinijų blynelius, pagardintus graikišku jogurtu, žalumynais, lašiša.

Nemėgstu ir negaminu labai lipnių saldumynų, kurie lengvai užsilaikytų ant dantų nelygių paviršių, o blogai juos išvalius sukeltų kariesą. Tokie paprasti dalykai kasdienybėje labai daug ką keičia!

– Pasidalinkite savo žiniomis apie sveiką dantų priežiūrą su „Delfi Maistas“ skaitytojais, kurie mėgsta saldumynus? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad nepakenktų dantims?

– Paminėsiu vienus iš svarbiausių faktų, kurie mane pačią nustebino, ir dabar tai taikau savo gyvenime kiekvieną dieną.

Reikėtų įsiminti kiekvienam, kad ne taip svarbu, kiek saldumynų suvalgome, o kaip dažnai. Kuo ilgiau angliavandenių turintys maisto produktai yra aplink dantis, tuo ilgiau bakterijos gamina rūgštį, ir tuo didesnė demineralizacijos tikimybė.

Populiarus yra projektas „Saldumynai šeštadieniais“, įkurtas Lietuvos odontologų iniciatyvinės grupės. Projekto tikslas – paskatinti riboti saldumynų vartojimą bei pasinaudoti Skandinavijos šalių praktika, kur daugelyje šeimų ir vaikų ugdymo įstaigų saldumynų vaikams duodama tik vieną dieną per savaitę. Siekiama, kad Lietuvoje kuo daugiau šeimų įsitrauktų į programą ir mažintų cukraus vartojimą. Taigi, išvada tokia, kad reikia mažiau užkandžiauti saldžiais produktais. Geriau suvalgyti daugiau vienu kartu nei užkandžiauti daug kartų po mažiau. Tarp visokio maisto ir gėrimų reiktų daryti bent 3-4 valandų pertraukas.

Kitas dalykas: jei saldumynus ar saldžius gėrimus vartojame, labai svarbu po to išgerti stiklinę vandens arba praskalauti burną vandeniu. Taip neutralizuojamas burnos rūgštingumas. Jokiu būdu negalima valyti dantų iš karto po rūgštaus maisto ar gėrimo, tokio kaip kaip sultys, kava, gazuotas gėrimas, arbata. Tokiu būdu rūgštis yra įtrinama ir dantų emalis plonėja, dantys atrodo geltonesni. Reikėtų palaukti bent valandą ir tada valytis dantis.

Tęsiant temą apie gėrimus – daug kas gali galvoti, kad apelsinų sultys yra puikus užkandis arba populiarus gazuotas gėrimas, kaip skelbiama, be cukraus yra nekenksmingi dantims, nes neturi cukraus. Tai yra netiesa, nes tokie gėrimai yra rūgštūs ir padidina rūgštingumą burnoje. Tai puiki terpė bakterijoms veikti. Jei jau geriate, labai rekomenduoju gerti pro šiaudelį ir skysčio ilgai nelaikyti burnoje.

Siūlau į mitybą įtraukti daugiau daržovių, jos ne tik yra sveikos mūsų kūnui dėl įvairių vitaminų bei mineralų, bet ir savo rūpia tekstūra prisideda prie natūralaus dantų apsivalymo. Sūris, riešutai taip pat yra vieni iš geriausių užkandžių – jie padeda stiprinti danties audinį.

– Kokių iššūkių patiriate būdama studentė ir tuo pačiu laiku prižiūrinti savo socialinio profilio veiklą?

– Manau, kaip ir visiems studentams laiko planavimas yra tikras iššūkis, ypač kai mokytis nori pavyzdingai – ne tik „iškalti“ pažymiui, bet ir atsiminti visą gyvenimą. Kartais būna, kad mokslai išvargina taip stipriai, jog maisto gamyba tampa nebe prioritetu, tuomet užsisakau maisto į namus. Bet tokie atvejai reti. Mėgstu žinoti, ką dedu į patiekalą, kiek cukraus yra mano deserte. Be to, gaminti ir dalytis receptais mane motyvuoja sekėjai, kurie patapo lyg geri draugai, laukiantys naujų įrašų ir parašantys atsiliepimus bei pagyrimus, kai patys pabando kažką sukurti.

– Kokie yra jūsų ilgalaikiai tikslai ir svajonės šiose dviejose srityse?

– Noriu būti gera gydytoja, kurios žmonės nebijotų, kreiptųsi su džiaugsmu. Labai noriu skleisti daugiau informacijos apie burnos ligų prevenciją, eiti į mokyklas, darželius, stovyklas, tai darau jau ir dabar. O maisto srityje svajoju apie savo receptų knygą, o galbūt laidą, kurioje taip pat siečiau odontologijos ir maisto gamybos žinias, kalbinčiau kolegas ir šviesčiau visuomenę.

– Kokiais patarimais pasidalintumėte su tais, kurie siekia suderinti studijas su pomėgiais ir darbu socialiniuose tinkluose?

– Kai esi jaunas, norisi tiek visko veikti, daryti, matyti, patirti, pajausti, o studijos atima daug laiko. Bet aš matau tai kaip galimybę mokytis laiko planavimo, motyvacijos bei disciplinos, nes kai matai savo svajonių gyvenimo viziją, tikslus ir didžiausius troškimus, viską darai, kad to ir pasiektumei. Aš labai skatinu neklausyti tų, kurie sako: tau nepavyks, čia ne tau, užsiimi bereikšme veikla ir panašiai. Reikia tiesiog imti ir daryti ir viskas pavyks, net jei atrodo, kad visoms veikloms neužteks dienoje valandų – tiesiog sudarykite dienos tvarkaraštį, susidėliokite prioritetus ir viską spėsite suderinti. Man padeda rutina, tikslų išsikėlimas – tuomet judu tinkama linkme.

– Pasidalykite, prašau, sveikų skanumynų receptais.

– Štai trys labai skanių patiekalų receptai.

Veganiškas obuolių pyragas (be kvietinių miltų)

Reikės:

Kilogramo obuolių
1,5 stiklinės avižų miltų
Pusę stiklinės rudo cukraus
1 šaukštelio cinamono
Pusę šaukštelio druskos
Pusę šaukštelio kepimo miltelių
Stiklinės obuolių tyrės (nesaldintos)
2 šaukštų aliejaus (naudojau graikinių riešutų, tinka ir kokosų aliejus ar bet koks kitas mėgstamas)
1 šaukštelio obuolių acto
1 stiklinės sojų pieno (ar betkokio kito)

Ant viršaus :

Šaukšto rudo cukraus
Šaukšto cinamono
Šaukšto avižų miltų
Šaukštelio vandens
Saujos smulkintų riešutų ir sėklų (naudojau migdolus ir saulėgrąžų sėklas)

Gaminimo eiga:

* Obuolius nuplauti ir supjaustyti kubeliais.

* Visus sausus ingredientus išmaišyti viename dubenyje, o šlapius – kitame. Šlapius supilti į sausus ir sumaišyti. Į masę įmaišyti pjaustytus obuolius.

* Paruošiame trupinius: tereikia sumaišyti visus ingredientus viename dubenėlyje ir užberti ant viršaus. Kepti 35 min. 180° C įkaitintoje orkaitėje. Leiskite atvėsti ir ragaukite, skanaus!

Sveiki vafliai smaližiams

Reikės:

90 g miltų
40 g proteino (arba papildomai miltų)
2 kiaušinių
200 ml pieno
130 g natūralaus jogurto
Šaukšto lydyto sviesto
Šaukštelio vanilės ekstrakto
Šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

* Vienam dubenyje sumaišyti skystus ingredientus. Kitame sumaišyti sausus ir į juos įmaišyti skystą masę.

* Iškepti vaflinėje ir viskas – gavau dvi porcijas: 4 didesni arba 5 šiek tiek mažesni vafliai. Patiekiau su jogurtu, šilauogėmis bei riešutų sviestu ir kokoso drožlėmis.

Skanaus!

Gaivus braškinis desertas

2 porcijoms reikės:

Pirmam sluoksniui:

6 nedidelių braškių
200g jogurto
Šaukšto agavų sirupo
Šaukštelio žėlės

Antram sluoksniui:

150g jogurto
Šaukšto agavų sirupo
3 šaukštelių chia sėklų

Ant viršaus:

Granolos arba smulkintų riešutų
Griežinėlių braškių

Gaminimo eiga:

• Įberti želė į dubenėlį ir įpilti vandens tiek, kad apsemptu, leisti išbrinkti.
• Sutrinti braškes šakute taip, kad dar liktų šiek tiek gabaliukų.
• Sudėti jogurtą, sirupą ir išmaišyti.
• Ištirpinti išbrinkusią želė ir supilti į braškių ir jogurto masę.
• Supilti į stiklines ir palikti šaldytuve.
• Antram sluoksniui sumaišyti visus ingredientus ir palikti šaldytuve, kol želė sustings.
• Kai ši sustings, uždėti chia ir jogurto sluoksnį.
• Ant viršaus užberti granolos/ riešutų ir pagardinti braškėmis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją