Grikiai – nuo pusryčių iki vakarienės
Dažnai vakarienei rekomenduojami baltymingi patiekalai, bet grikiai, nors ir turtingi angliavandeniais, gali būti išimtis. Pasak gydytojos dietologės, šios kruopos įvairiais pavidalais gali būti tiek pusryčių, tiek pietų, tiek vakarienės patiekalas.
„Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims“, – teigia gydytoja dietologė.
Kokias grikių kruopas rinktis ir kaip laikyti
Prekybos centruose galime rinktis iš didelės grikių kruopų įvairovės – jei jos subertos į perregimas pakuotes, vertėtų apžiūrėti grūdelius. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, grikių branduoliai turėtų būti vidutinio stambumo arba stambūs: „Pakuotėje turi būti kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva yra vientisa, sodriai ruda.“
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo tiek skrudintus, tiek neskrudintus grikius panaudoti ruošiant daugybę patiekalų: troškinius, salotas, apkepus su daržovėmis, rizotą, patiekiant juos kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.
„Šįkart rekomenduoju pasigaminti grikių su maltos mėsos kukuliukais. Šis patiekalas geras tuo, kad jam galite naudoti turimą mėsą, taip pat pasirinktinai keisti daržoves – jis tiks šeimos pietums, nes kukuliukus įprastai mėgsta ir vaikai“, – sako L. Barčaitė.
Patiekalui reikės:
200 g grikių
800 g faršo
2 morkų
4 slyvinių pomidorų
2 svogūnų
1šaukšto aliejaus
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių pagal skonį.
Kaip gaminti:
* Išvirkite grikius.
* Į maltą mėsą įberkite druskos, pipirų ir mėgstamš prieskonių, gerai išmaišykite ir formuokite nedidelius rutuliukus.
* Smulkiai supjaustykite svogūną, stambiai sutarkuokite morkas, o pomidorus supjaustykite kubeliais. Sudėkite daržoves į keptuvę ir šiek tiek apkepkite su aliejumi.
* Mėsos kukuliukus sudėkite ant daržovių, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie pusvalandį.
Patiekite su grikiais.
Skanaus!