4-5 porcijoms reikės:
- 700-800 g bulvių,
- 300 g (1 vidutinio) burokėlio,
- 1 kiaušinio,
- 150 g (1/2 puodelio) miltų,
- daug druskos,
- alyvuogių aliejaus kepimui,
- padažui: 1/2 ilgavaisio agurko, 1/2 puodelio graikiško jogurto, 1 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, saujelės šviežios kalendros, pagal skonį druskos.
Gaminimas:
1. Burokėlį verdame puode apie 50 min arba kepame orkaitėje įvynioję į foliją 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min taip pat. Pasūdytame vandenyje verdame bulves su lupenomis (būtinai su lupenomis) apie 40 min arba vėlgi galime kepti orkaitėje įvynioję į foliją.
2. Kol bulvės vis dar karštos nulupame lupeną (tai svarbus žingsnis – bulvės turi būti karštos).
3. Nuluptas karštas bulves sutriname (turi pavykti kažkas panašaus į bulvių košę), o burokėlį sutarkuojame su tarka ir viską sukrečiame į dubenį.
4. Išplakame kiaušinį su 1 1/2 a.š. druskos.
5. Plaktą kiaušinį, miltus sumaišome su vis dar karštomis bulvėmis ir burokėliais. Minkome tešlą tol, kol susijungs ingredientai – neperminkome.
6. Galiausiai suformuojame ilgas juosteles ir supjaustome gabaliukais. Kiekviename gabaliuke galime palikti šakutės atspaudą – gnocchiai bus patrauklesni akiai.
7. Užverdame didelį puodą vandens ir gerai pasūdome (drąsiai 1 v.š. druskos, galima ir daugiau).
8. Į verdantį vandenį sudedame gnocchius, bet ne visus iš karto, o dalimis (dedame tiek, kad jie laisvai virtų ir vienas su kitu nekontaktuotų). Vos tik gnocchis iškyla į paviršių – griebiame lauk ir taip su kiekvienu (labai svarbus žingsnis).
9. Galiausiai keptuvėje su aliejumi apkepame virtinukus.
10. Padažo gamyba: per smulkią tarką sutarkuojame agurką, česnaką, pasmulkiname kalendrą. Iš tarkuoto agurko gerai išspaudžiame sultis (jų nebenaudojame) ir agurką sumaišome su česnaku, graikišku jogurtu, alyvuogių aliejumi, kalendra ir druska.
Skanaus!