* Optimaliausias ir saugiausias būdas atšildyti mėsą – pernakt palikti ją šaldytuve: laikyti jame tol, kol mėsa iki galo atitirps.
* Nors kai kurie šaltiniai teigia, kad mėsą galima atitirpinti ir pamerkus į karštą vandenį arba tiesiog palikus ant spintelės, JAV žemdirbystės departamentas tokiems veiksmams nepritaria – juos apibūdina kaip nesaugius.
Taigi, užšaldytos mėsos, neatsižvelgiant nei į jos kiekį, nei į rūšį, negalima laikyti kambario temperatūroje ilgiau negu dvi valandas. Jeigu mėsa ims atitirpinėti, o aplinkos temperatūra bus aukštesnė nei 4 laipsniai, gali pradėti dauginis bakterijos, buvusios mėsoje prieš ją užšaldant. Savaime suprantama, kad toks procesas kelia pavojų mėsą vartosiančių žmonių sveikatai. Štai kodėl specialistai pataria susilaikyti nuo tokių eksperimentų – kurių galų bereikalingai rizikuoti?
Nedideli gabalėliai raudonos mėsos, paukštienos arba jūros gėrybių šaltame vandenyje atitirpsta per valandą arba greičiau. Jei mėsos gabalas didesnis (sveriantis 2 kg arba daugiau), teks palūkėti bent dvi–tris valandas, kol jis atitirps. Tiesa, nepamirškite vis pakeisti vandenį.
Vis dėlto būkite atidūs: jei nustatysite per aukštą temperatūrą arba per ilgą trukmę, mėsos atšildymas gali pavirsti terminiu jos apdorojimu.
Taip pat atminkite, kad iš atšildytos mėsos gaminti maistą reikia tuojau pat – apie atidėliojimą negali būti nė kalbos.