* Optimaliausias ir saugiausias būdas atšildyti mėsą – pernakt palikti ją šaldytuve: laikyti jame tol, kol mėsa iki galo atitirps.

O kaip reikėtų vertinti atšildymo kambario temperatūroje būdą?

* Nors kai kurie šaltiniai teigia, kad mėsą galima atitirpinti ir pamerkus į karštą vandenį arba tiesiog palikus ant spintelės, JAV žemdirbystės departamentas tokiems veiksmams nepritaria – juos apibūdina kaip nesaugius.

Taigi, užšaldytos mėsos, neatsižvelgiant nei į jos kiekį, nei į rūšį, negalima laikyti kambario temperatūroje ilgiau negu dvi valandas. Jeigu mėsa ims atitirpinėti, o aplinkos temperatūra bus aukštesnė nei 4 laipsniai, gali pradėti dauginis bakterijos, buvusios mėsoje prieš ją užšaldant. Savaime suprantama, kad toks procesas kelia pavojų mėsą vartosiančių žmonių sveikatai. Štai kodėl specialistai pataria susilaikyti nuo tokių eksperimentų – kurių galų bereikalingai rizikuoti?

* Daugeliui priimtinas mėsos atitirpinimo šaltame vandenyje būdas. Jis iš tikrųjų laikomas tinkamu norint atšildyti skubiai. Tiesa, jį taikant būtinas šioks toks pasirengimas, tačiau mėsa bus atitirpusi po valandos. Kokių taisyklių reikia paisyti? Pirmiausia, užšaldytą mėsos gabalą reikia įdėti į hermetišką polietileno maišelį ir pasistengti pašalinti iš jo kuo daugiau oro. Tiktai taip paruoštą produktą galima merkti į šalto vandens pripildytą didoką dubenį.

Nedideli gabalėliai raudonos mėsos, paukštienos arba jūros gėrybių šaltame vandenyje atitirpsta per valandą arba greičiau. Jei mėsos gabalas didesnis (sveriantis 2 kg arba daugiau), teks palūkėti bent dvi–tris valandas, kol jis atitirps. Tiesa, nepamirškite vis pakeisti vandenį.
* Greičiausiai atšildyti mėsą pavyks mikrobangų krosnelėje. Metodas ypač parankus, jei mėsos gabalai nedideli.

Vis dėlto būkite atidūs: jei nustatysite per aukštą temperatūrą arba per ilgą trukmę, mėsos atšildymas gali pavirsti terminiu jos apdorojimu.

Taip pat atminkite, kad iš atšildytos mėsos gaminti maistą reikia tuojau pat – apie atidėliojimą negali būti nė kalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją