Maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, šaltų sriubų receptuose turėtų dažniau dominuoti šviežios daržovės, kurių asortimentas vasarą – ypač gausus, todėl tai yra puikus būdas ne tik aprūpinti organizmą maistingomis medžiagomis bei vitaminais, bet ir atvėsti.
Šaltos sriubos – ir virtuvės naujokams, ir gurmanams
V. Juodkazienė sako, kad paprastai vasarą rečiau norisi šilto maisto, todėl šaltos sriubos yra idealus pasirinkimas vasarą. Maisto ekspertės teigimu, jas paruošti galima vos per kelias minutes, mat visus sriubai reikalingus ingredientus užtenka sumesti į elektrinį trintuvą, paspausti mygtuką ir – pietūs paruošti.
„Įvairios sriubos yra pats seniausias žmonijos maisto patiekalas. Jos atsirado dar tada, kai žmonės pradėjo maistą gaminti ant ugnies. Sriubas valgydavo tiek turtingi žmonės, tiek vargšai, tik šiuo metu nuo tautos priklauso, kokie ingredientai dedami į sriubos puodą. Pavyzdžiui, ispanai garsėja savo gaminama gaspačio sriuba, rusai – barščiais, o lietuviai, žinoma, – šaltibarščiais. Svarbiausia yra tai, kad sriubos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, todėl jos tikrai yra puikus pasirinkimas karštą vasaros dieną“, – pasakoja maisto ekspertė.
Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šaltibarščiai išlieka viena ryškiausių vasaros sezono sriubų, kurią lietuviai noriai gaminasi namuose arba vis dažniau įsigyja pagamintą parduotuvėje.
„Labiausiai šaltibarščių ar jų gaminimui reikalingų šviežių ingredientų paklausa išauga karštomis dienomis. Pastaruoju metu, kuomet termometro stulpeliai vėl šoktelėjo aukštyn, stebime augančią šaltibarščių ingredientų – kefyro, tiek paprasto, tiek skirto specialiai šaltibarščių gamybai, burokėlių, agurkų, svogūnų laiškų, krapų bei kitų žalumynų – paklausą. Taip pat šiltuoju metų laiku savo asortimentą papildome ir jau pagamintais šaltibarščiais indeliuose – jų pardavimai per karščius išauga daugiau kaip 30 proc.“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.
Išmėginkite naujus skonius – vasaros šaltsriubių TOP 5
V. Juodkazienės teigimu, apsiriboti vasarą tik įprastais šaltibarščiais nederėtų. „Iš tiesų, šiltuoju metų laiku galima paimprovizuoti ir išmėginti skirtingus receptus, derinant nebūtinai tradicinius ar jau pažįstamus skonius. Pagrindui galima rinktis tiek kefyrą, tiek pasukas arba tyrę, išgautą iš sezoninių vaisių ir daržovių gausos. Jų šviežumas patiekalui suteiks dar ypatingesnį skonį ir aromatą“, – pataria maisto ekspertė.