Kotryna pasakoja, kad pirmas dalykas, kurį reikia atlikti, norint pradėti kepti raugo duoną, yra stipraus ir aktyvaus raugo pasiruošimas. „Dažniausiai raugo ieškoma artimųjų rate ir juo dalijamasi, tačiau tai ne vienintelis būdas jo gauti. Raugą labai lengva ir paprasta užsiauginti namuose, prireiks tik trupučio kantrybės, miltų ir vandens.
Kad visas procesas būtų kuo aiškesnis, svarbu suprasti, kas apskritai yra raugas. Jį sudaro miltai, vanduo ir natūraliai apsigyvenančios rauge mielės bei gerosios bakterijos – tiek vienos, tiek kitos į raugą patenka iš aplinkos ir oro, bei natūraliai yra miltuose. Norint greitesnio rezultato, patariama naudoti ekologiškus miltus, kuriuose bakterijų lieka daugiau, nei įprastuose“, – pasakoja maisto entuziastė.
Anot jos, be gerųjų bakterijų, aplinkoje bei miltuose galima aptikti ir kenksmingų mūsų sveikatai. „Būtent dėl šios priežasties raugą reikia maitinti mažiausiai 7–ias dienas iš eilės ir susidarančių likučių nenaudoti, o tiesiog išmesti. Po 7–ių dienų, rauge nusistovės tik gerosios bakterijos ir jį bus saugu naudoti.
Kasdien prieš maitinant raugą šviežiais miltais, didžiąją dalį senojo raugo reikės nuimti (pirmąsias 7–ias dienas nuimtas raugas išmetamas, vėliau jį galima naudoti kur tik norisi – maišyti į blynų, pyragų ar kitų kepinių tešlą). Tai atliekama dėl to, kad būtų išlaikomas teisingas mielių-miltų santykis ir kasdieniam maitinimui pakaktų tik trupučio miltų“, – aiškina pašnekovė ir dalijasi patarimais.
„Pasirinkite indą su dangteliu, kuriame auginsite raugą. Jis turėtų būti šiek tiek didesnis už pusės litro stiklainį. Tinkamiausia medžiaga raugui augti yra stiklas, tačiau tiks ir plastikas.
Pasirinktą indą pasverkite ir jo svorį pasižymėkite, taip bus paprasčiau atlikti kasdienius raugo maitinimus. Pirmąją dieną miltus ir vandenį tiesiog sumaišykite ir palikite. Vėlesnėmis dienomis nuimkite nereikalingą raugą palikdami tik parašytą kiekį (čia ir pravers žinoti stiklainio svorį!), pridėkite miltus ir vandenį ir gerai išmaišykite.
Maitinimus stenkitės kasdien atlikti tuo pačiu metu ir visą laiką raugą laikykite šiltai, pridengę dangteliu (tik neužsukite!). Nuo 7–tos dienos, po maitinimo ir pilno išrūgimo raugą galima perkelti į šaldytuvą ir išimti pamaitinimui vieną kartą per savaitę – užmaišykite taip, kaip 7–tą dieną, leiskite išrūgti ir statykite atgal į šaldytuvą.
Pilnai išrūgęs raugas yra tada, kai jis pakyla ir ir pradeda leistis – paviršiuje matysite įdubimą, o vėliau raugas ir visai nusės.
Maitinimus tęskite tol, kol raugas rūgdamas pakils mažiausiai dvigubai (dar geriau, jei ir 3–4 kartus). Nenusiminkite, jei tam pasiekti prireiks daugiau nei 7–ių dienų – tiesiog tęskite maitinimus taip pat, kaip 7–tą dieną ir anksčiau ar vėliau norimą rezultatą tikrai pasieksite!
Duonos kepimui geriausia naudoti šviežiai užmaišytą ir pakilusį raugą. Visuomet truputį raugo pasilikite ir jį pamaitinkite, kad nuolat jo turėtumėte.“
Maitinimo grafikas:
Pirma diena:
- 100 g viso grūdo ruginių miltų
- 150 g drungno vandens
Antra diena:
- 70 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 115 g drungno vandens
Trečia diena:
- 70 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 115 g drungno vandens
Ketvirta diena:
- 70 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 100 g drungno vandens
Penkta diena:
- 70 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 100 g drungno vandens
Šešta diena:
- 50 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 100 g drungno vandens
Septinta diena:
- 25 g raugo
- 50 g viso grūdo ruginių miltų
- 50 g kvietinių miltų
- 100 g drungno vandens
Štai jums aktyvus raugas, pasiruošęs kildinti duoną ar kitą kepinį. Natūralaus raugo duonos ir kitų patiekalų receptus bei daugiau informacijos rasite Kotrynos socialinių tinklų paskyrose @konorsskanaus.