Tai firminis N. Marčėnaitės raugintų agurkų receptas.

„Begalę sykių daryta, kiekvieną naują agurkų sezoną pasiilgta, vaikų bestseleris ir kiti nebrokija. Sako, kad kitų net nevalgo“, – feisbuke maisto mylėtojų grupėje „Kirvio koto turnyras“ dalijosi menininkė.

Nomeda pasakoja, kad agurkų užraugia kaskart atvykusi į sodybą ir žino, kad netrukus vėl teks kartoti.

N. Marčėnaitės rauginti agurkai

„Į šitą akvariumą beriu 4 šaukštus rupios druskos, agurkų raugimui skirto džiovintų prieskonių mišinio, kol mano pačios krapų nėra, pasiskinu ąžuolo lapų, juodųjų serbentų lapelių, kapoju kelias skilteles česnako, smagų čili ar du, pilu vandens, kad apsemtų ir palieku dienai ar dviems. Vieni mėgsta poros dienų rauginimo, kiti gerokai parūgusius, man visokie tinka. Kai įrūgsta kišu į stiklainį, jeigu nebūna lig tol suvalgyti, ir slepiu kur šalčiau“, – pasakoja.

Tačiau raugiant itin svarbus vienas ingredientas, kurio nereikėtų pamažinti.

„Reikia drąsos dedant druskos – čia esminis dalykas. Pagrindinė nesėkmė raugiant agurkus ištinka, kai vanduo būna per prėskas ir tada jis „susišampanizuoja“. Todėl siūlyčiau drąsiai dėti druskos – ji būtina. Štai ką tik skanavau savo užraugtus agurkus – jie tobuli“, – Delfi Maistas sako Nomeda Marčėnaitė.

N. Marčėnaitės rauginti agurkai

O tuos, kurie baiminasi, kad daržovės bus per sūrios, ramina: agurkai išsiplauna – jei pernelyg sūrūs, pakanka juos tiesiog pamirkyti švariame vandenyje.

„Beje, tokį patį marinatą galima naudoti ir smidrams. Lygiai taip pat skanu – išbandyta, – rekomenduoja menininkė, primindama, kad visas daržoves kur kas sveikiau yra raugti, o ne marinuoti. – Nes tai yra probiotikai, labai naudingi mūsų žarnynui ir visam organizmui.“