Ankštinės pupelės ir žirneliai paskanins ne tik sriubas

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė pasakoja, kad jų asortimente pirkėjai gali rasti tiek šviežių cukrinių ir ankštinių žirnelių, tiek žaliųjų šparaginių ar kitų rūšių pupelių. Tiesa, populiariausios šios daržovės būna pavasarį, vėlyvą rudenį bei žiemą. Tuo tarpu vasaros sezono metu dalis žmonių šviežių ankštinių daržovių užsiaugina patys arba renkasi kitas daržoves. Skubantys pirkėjai ištisą sezoną įsigyja ir gliaudytų šaldytų žirnelių bei pupelių, pjaustytų šaldytų žaliųjų šparaginių pupelių arba tiesiog konservuotų pupelių.

Kategorijos vadovė sako, kad gaminant cukrinius žirnelius juos reikėtų išlukštenti iš ankšties, tuo tarpu ruošiant ankštinius žirnelius arba šparagines pupeles – gaminti su pilna ankštimi, nes jų skonis būtent ir slypi traškioje, kiek saldžioje ankštyje. „Cukriniai žirneliai dažnai valgomi žali, išgliaudytais iš ankšties jais galima smaguriauti iš karto arba juos naudoti sriuboms. O ankštinius žirnelius arba šparagines pupeles daugelis mėgsta bent trumpai apvirti, tuomet naudoti salotoms, troškiniams ar apkepus patiekti, kaip garnyrą prie paukštienos, žuvies, mėsos patiekalų, makaronų. Žirnelių ir pupelių ankščių nebūtina smulkinti“, – sako M. Markevičienė.

Šparaginės pupelės

Šviežių gėrybių nepataria laikyti kambario temperatūroje

Įsigijusiems šviežių ankštinių daržovių vertėtų žinoti ir kaip jas tinkamai laikyti namuose. Specialistė sako, kad šviežių gėrybių nereikėtų laikyti kambario temperatūroje, mat taip daržovės pradės greičiau glebti ir suvys.

„Visas šviežias daržoves ir vaisius geriausia laikyti tokiomis sąlygomis, kokiomis jie buvo laikomi, kai pirkote. Ankštines pupeles ir žirnelius namuose laikykite šaldytuve, o iki vartojimo – originalioje pakuotėje. Jei vieno gaminimo metu pavyksta suvalgyti tik dalį pupelių ir žirnelių, likusius vėl sandariai suvyniokite į pakuotę arba sudėkite į atskirą švarų indelį, kad šaldytuve nesusidarytų kondensatas. Perteklinė drėgmė gali pradėti pūdyti ir gadinti tiek šias, tiek šalia esančias daržoves“, – primena M. Markevičienė.

Kaip paruošti ankštines daržoves šaldymui?

Ruošiantiems ankštines daržoves šaldyti namuose „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė turi vertingų patarimų. Pasak kulinarijos ekspertės, prieš šaldant daržoves būtina kruopščiai nuplauti, gerai nusausinti, pašalinti iš jų pažeistus, supuvusius ar sukirmijusius žirnelius.

Lina Barčaitė

„Šaldant žirnelius pirmiausia reikėtų juos išlukštenti, atidžiai atrinkti sveikus bei nepažeistus žirnelius ir tuomet kruopščiai nuplauti. Ankštines pupeles taip pat reikėtų gerai nuplauti, pažalinti papuvusias ir netinkamas ankštis. Nuplautų žirnelių bei pupelių neskubėkite dėti į šaldymo kamerą – gerai juos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kuriam laikui palikite nusivarvėti koštuve arba naudokite specialių daržovių džiovinimo suktuką.

Jei to nepadarysite daržovės gali sulipti, o šąlant tarp jų susidarys daug ledo kristalų. Tuomet nusausintus žirnelius ir pupeles sudėkite į šaldymui skirtus indelius arba specialius orui nepralaidžius maišelius. Pravartu šių daržovių užsišaldyti mažesnėmis porcijomis – vėliau jas bus patogu naudoti sriuboms bei troškiniams. Taip pat geriausia šaldyti neperaugusius žirnelius ir ankštines pupeles. Tokių šaldytų daržovių skonis bus daug išraiškingesnis“, – rekomenduoja kulinarijos L. Barčaitė.

Žirneliai

Šaldytas daržoves primena suvartoti per 10–12 mėnesių

Namų šaldiklyje šaldytas ankštines daržoves, kaip ir kitas šaldytas daržoves ar uogas, L. Barčaitė primena laikyti ne ilgiau, kaip metus: „Šaldytas daržoves reikėtų suvartoti per 10–12 mėnesių nuo užšaldymo, o prekybos vietose įsigytus šaldytus gaminius – iki tinkamumo vartoti termino, nurodyto ant jų pakuočių. Ilgiau laikant šaldytuose produktuose gali sumažėti vertingų medžiagų kiekis ar tiesiog pasikeisti jiems būdingas skonis.“

Naudojant lukštentus šaldytus žirnelius ir pupeles ar smulkintas jų ankštis ir iš jų gaminant patiekalus žirnelių atitirpinti iki kambario temperatūros nereikia. „Dėkite šaldytus žirnelius ar ankštines pupeles tiesiai į gaminamą patiekalą. Jei verdate sriubą – į pasūdytą vandenį daržoves dėkite ne sriubos gaminimo pradžioje. Šaldytos ankštinės daržovės daug greičiau išvirs nei kitos šviežios sriuboje naudojamos daržovės“, – vertingu patarimu dalijasi „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją