O šių būdų – ne vienas ir ne du. Kai kurie maisto ruošėjai yra atradę priemones, kurių pagalba išdarinėja ir visą uogų kibirą, o kartais – net ne vieną. Apžvelgiant naudojamas priemones ir būdus vyšnių (ar trešnių) kauliukų išėmimui, juos galima suskirstyti į kelias grupes.

Parankinės priemonės

Ko gero, gausiausiai kauliukai rakinėjami dar mamų ar močiučių atrastais metodais.

„Kauliukus išiminėju labai retai. Bet jei prireikia, tai darau kaip babulė – su žiogeliu. Tik ji sakydavo – su „špilga“. Tuo galu, kur susuktas žiedelis, duri į uogą ir iškeli kauliuką kaip su šaukšteliu. Trešnė beveik nesusiplėšo, nedaug išbėga sulčių. Kai įpranti, eina kaip iš pypkės“, – pasakoja tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė Zina Bružienė.

Be žiogelio itin populiarūs plaukų segtukai. Dar viena iš mėgiamų priemonių – plastikinis ar metalinis šiaudelis.

„Vienoje saujoje – uogos, kitoje – šiaudelis. Išstumint kauliuką ant šiaudelio susiveria tarsi vyšnių vėrinukas“, – patarimu, kaip naudoti metalinį šiaudelį dalijasi Rasa. Ji priduria, kad šiuo metodu darbas ėjęsis greičiaus nei su žiogeliu, o ir sulčių tryško mažiau.

Tinklaraščio „Virtuvės šėlionės“ autorė Vaiva Čaplikienė pasakoja apie du išbandytus būdus ir išskiria, kuris pasiteisino labiau: „Esu bandžiusi padėti uogą ant limonado butelio kaklelio ir kauliuką stumti mediniu iešmeliu vidun. Bandžiau išimti kauliuką ir su sąvaržėle – kišant galvutę į uogos skylutę, kur buvo kotelis, lengvai išsitraukia. Šis metodas man buvo patoogiausias.“
Sąvaržėlės

Aparatiniai būdai

Kita maisto gamintojų grupė yra atradusi vienokį ar kitokį aparatą kauliukams gliaudyti.

„Vyšnių ar trešnių kauliukams pašalinti turiu specialų aparačiuką – tokį su talpa kauliukams. Jį daug kur galima įsigyti – nebrangus ir man labai patogus“, – sako tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė.

Galima rasti ir kitų panašių aparatų, kurių galima įsigyti internetinėse parduotuvėse, prekybos centruose – ypač uogų nokimo metu. Lietuvės juos atradusios ir nepeikia.

Patikimiausia – rankomis

Tačiau netrūksta vartotojų, kuriems vis tik patogiausia kauliukus iš vyšnių rankioti pirštais.


„Bandžiau ivairius būdus ir man vis tik geriausia rankomis. Kadangi su pirštinėmis man dirbti nepatogu, po darbo rankos lieka baisios, tačiau nušveičiu jas citrina ir vėl jos švarios“, – pasakoja maisto tinklaraščio „Skanios istorijos“ autorė Jurga Medžionienė.

Na o Renata Šniolienė, rašanti tinklaraštį „Kūmutės virtuvė“, pastebi, kad ne visada būtina vargti su kauliukų išiminėjimu. „Aš uogas kelias minutes apverdu ir beriu į koštuvą stambiomis skylėmis, padėtą ant gilaus indo. Tada silikonine mentele trinu, kol atsiskiria kauliukai, o vyšnių pulpa suteka į indą“, – pasakoja receptų kūrėja.

Ką gamina

Iš vyšnių verdamos uogienės – kai kurios net su kauliukais. Pastebėjau, kad itin populiaru iš vyšnių su kauliukais gaminti užpiltinę. Mėgsta lietuviai uogas ir šaldyti – tiek su kauliukais, tiek be jų. Žiemą atšilusios uogos tinka ledams pagardinti, dėti į pyragus ar kokteiliams gaminti, kompotams virti.

Gardžioji uogienė

„Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė verda uogienę: „Darbelio su vyšniom nemažai, kol išverda vyšnių uogienė, bet kaip skanu vėlyvą rudenį ar žiemą atsidaryti stiklainį gardžios naminės vyšnių uogienės ir patiekti ją prie ką tik iškeptų blynų. Ar išsikepti skanų vyšnių pyragą. O gal paprastai - dėti kupiną šaukštą uogienės ant batono riekelės ir valgyti užgeriant pienu.“

Svarbiausia:

* Iškaitinti stiklainius.
* Išimti vyšnių kauliukus.
* Cukraus ir vyšnių proporciją 1:1 (mano atveju – 4 kg vyšnių + 4 kg cukraus)
* Virti uogienę 20 minučių.

Skanios uogienės!

Jurga Medžionienė iš vyšnių ar trešnių kviečia pasigaminti nuostabaus skonio pagardą, kuris tinka prie mėsos patiekalų, o ypač – prie antienos.

Vyšnių pagardas

1 kg vyšnių be kauliukų
apie 450 g cukraus
2 raudonieji svogūnai
4 skiltelės česnako
1 aštrus čili
Žolelių: gelsvė, čiobrelis
1 v.š druskos
Maltų pipirų
0.5 a.š cinamono
1 a.š imbiero miltelių
Pusės citrinos sultys
Aliejaus kepimui

Gaminimas

* Uogas sumaišiau su cukrum.

* Puode įkaitinau aliejų ir apkepiau daržoves bei žoleles. Sudėjau cinamoną ir imbierą. Sudėjau vyšnias, įmaliau pipirų, dėjau druskos.

* Viriau ant silpnos kaitros apie 15 min. Įspaudžiau citrinos sultis ir išjungiau.

* Sutryniau trintuvu. Išpilsčiau į indelius. Labai gardus!

P. S. Jurgos nuotraukose – trešnės. Tinklaraštininkė tikina, kad pagardas skanus tiek gaminamas iš trešnių, tiek iš vyšnių.

Dar vienas nuostabus J. Medžionienės receptas – actas, kurį Norvegijoje gyvenanti moteris gamina tiek iš trešnių (tokiu atveju naudoja šiek tiek mažiau cukraus), tiek iš vyšnių.

Vyšnių actas

300 ml kauliukų
150 ml cukraus
400 ml 7 proc. acto (galima naudoti ir obuolių ar vynuogių actą, tik tokiu atveju dėti mažiau cukraus)
Mėtos šakelės

* Kauliukus užpyliau cukrumi, actu. Įdėjau mėtos šakelę.
* Po mėnesio nukošiu.

Na o Jolanta Kazakevičienė iš Marijampolės dalijasi šokoladinio vyšnių pyrago receptu.

Šokoladinis varškės pyragas su vyšniomis

Reikės:

500 g kreminės varškės
5 kiaušiniai
225 g miltų
200 g cukraus
180 g sviesto
150 g juodo šokolado
1 šaukštas su kaupu krakmolo
2 a. š. Kepimo miltelių
2 a. š. Vanilinio cukraus
vyšnių

Gaminimas:

* Šokoladą ištirpinti su sviestu.

* 3 kiaušinius išplakti su 50 g cukraus, vaniliniu cukrumi. Plakant supilti pravėsusį šokoladą su sviestu.

* Įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

* Varškę ištrinti su 2 kiaušiniais, likusiu cukrumi, krakmolu.

* Į 26 cm skersmens skardą, išklotą kepimo popieriumi, sudėti trečdalį tešlos, sukrėsti pusę varškės kremo, išdėlioti pusę vyšnių. Tuomet dėti pusę likusios tešlos, likusią varškę, likusias vyšnias. Ir ant viršaus – likusią tešlą.

* Kepti 180 laipsnių kaitroje apie 1 valandą.

P.S. Vietoje kreminės varškės galima naudoti ir paprastą – tiesiog ją išmaišyti su 3–4 v. šaukštais pieno.

R. Šniolienė iš vyšnių verda uogienę su kardamonu. Šeima ypač mėgsta vyšnias vaisių salotose – dėl malonios rūgštelės.

Vaisių salotos

¼ arbūzo
¼ ananaso
0,5 kg vyšnių
2 apelsinai
1 didelis obuolys
0,5 kg besėklių vynuogių
½ citrinos sultys
žiupsnis cinamono
žiupsnis malto kardamono

* Dar viena gero skonio paslaptis – vaisius ir uogas pjaustau ant lentelės su grioveliais šonuose, tai leidžia pjaustant tekančioms sultims nenubėgti per šonus, o kartu su kubeliais papulti į salotas.

* Arbūzą, ananasą, obuolį ir apelsinus pjaustau nemažais gabaliukais, nes labai smulkūs ilgainiui ištyžta. Išimu vyšnių kauliukus, jas ir vynuoges dedu nepjaustytas ir užpilu citrinos sultimis. Viską giliam dubeny sumaišau ir paragauju. Jei vaisiuose trūksta saldumo, tuomet į vaisių miksą įmaišau

2 šaukštelius rudojo cukraus

* Indą laikau šaldytuve, tiekiant sudedu į desertines taures.

O tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė kviečia pasigaminti ledų.

Jogurtiniai ledai su vyšniomis ir šokolado gabaliukais


Reikės (4 pocijoms):

apie 150–200 g natūralaus jogurto,
1 v. š. medaus (gali būti ir klevų sirupas),
6–7 vyšnių,
šokolado gabaliukų.

Gaminimas:

* Natūralų jogurtą pagardinau medumi, išmaišau.

* Į ledų formeles sudėjau pjaustytas vyšnias, šokolado gabaliukus ir supyliau jogurtą.

* Padėti į šaldymo kamerą. Beliko laukti, kol ledai šaldiklyje sušals.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją