Į Italiją – su pomidorų padažu

Siauros itališkos gatvelės, kerinti architektūra ir svaiginantys kvapai, pasitinkantys kiekviename skersgatvyje – tokią Italiją pažįsta daugelis. Norintiems pajusti itališką dvasią, neprireiks net lėktuvo bilietų, o namuose pagamintas pomidorų padažas vers aikčioti artimuosius bei svečius. Italai šį padažą mėgsta gardinti šviežiais bazilikais ar rozmarinais, tad nebijokite eksperimentuoti ir jūs. Receptus „Daumantų“ pagardų gaminiams kuriantis virtuvės šefas Algis Kairys siūlo išbandyti vasarišką šviežių pomidorų padažo receptą, kuris puikiai tiks gardinti mėsos, makaronų, daržovių patiekalus. Tvirtai užsuktame stikliniame indelyje laikomu padažu galėsite mėgautis net pusę metų.

A. Kairio naminis šviežių pomidorų padažas

Jums reikės:

2 kg gerai sunokusių pomidorų, 3 šaukštų cukraus, 5 šaukštų obuolių acto (arba citrinų sulčių), 2 šaukštų druskos, 2 svogūnų, 1 česnako, 1 raudonos paprikos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (šalto spaudimo), 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio kvapiųjų pipirų, 1 aitriosios paprikėlės, 5 lauro lapų.

Gaminimas:

Nulupus pomidorus susmulkinkite trintuvu arba supjaustykite smulkiais kubeliais, pasūdykite ir suberkite cukrų. Pomidorų masę neuždengę dangčio virkite (pastoviai maišydami) ant silpnos ugnies kol sutirštės. Į puodą suberkite susmulkintus trintuvu česnakus, svogūnus, paprikas ir aitriąją paprikėlę. Jei norite išskirtinio skonio, maišydami padažą suberkite prieskonius ir žoleles.

Kai padažas pakankamai sutirštėja, supilkite obuolių actą (arba šviežių citrinų sultis) bei šlakelį alyvuogių aliejaus.

Virkite maišydami, kad neprisviltų, kol padažas pakankamai sutirštės. Karštą padažą supilstykite į stiklinius indelius ir tvirtai užsukite metaliniais dangteliais.

Gvakamolė nukels į egzotišką Meksiką

Lietuvoje vis labiau populiarėjantys avokadai gali pasigirti ne tik savo maistingumu, bet ir egzotišku skoniu. Būtent šis vaisius yra ir klasikinio meksikietiško gvakamolės padažo pagrindas. Įmantrus padažo pavadinimas kilo iš actekų kalbos žodžio āhuacamolli: t.y. āhuacamolli (avokadas) ir molli (padažas). Gardus gvakamolės padažas idealiai tinka prie pusryčių stalo, o ypač dera prie įvairių užkandžių. Šefas A. Kairys turi svarbų patarimą – prieš gaminant šį sodrų ir sveiką gvakamolės padažą, patikrinkite, ar avokadai yra minkšti ir gerai prinokę. Tik tokiu būdu mėgausitės tobulu gvakamolės skoniu.

Avokadas

Jums reikės:

4 prinokusių avokadų, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų, 1 valg. š. žaliųjų citrinų sulčių, 1 pomidoro, 1 svogūno, skiltelės česnako, saujelės kapotos kalendros.

Gaminimas:

Nulupkite avokadus ir sutrinkite. Tada į gautą masę sudėkite smulkiai supjaustytą pomidorą, česnako skiltelę, svogūną ir kapotą kalendrą. Supilkite žaliųjų citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Galutinis žingsnis – viską gerai išmaišykite ir mėgaukitės!

Saldžiarūgštis padažas – bilietas į Aziją

Azija garsėja pritrenkiančiais gamtos kūriniais, kultūrų įvairove bei neišsenkančiais gastronominiais atradimais. Tolimųjų Rytų virtuvė vis labiau populiarėja Lietuvoje, tačiau išbandyti jos patiekalus namuose dar išdrįsta ne visi. Skonio meistrai siūlo pradėti nuo paprasto žingsnelio – namuose pagaminto saldžiarūgščio padažo, kuris puikiai tiks prie vištienos, jūros gėrybių ar daržovių patiekalų.

Jums reikės:

1 arb. š. augalinio aliejaus, 1/2 arb. š. tarkuoto imbiero, 1/2 stiklinės konservuotų susmulkintų ananasų ir jų sulčių, 3 valg. š. rudo cukraus, 2 valg. š. ryžių arba balto vyno acto, 1/2 arb. š. sojos padažo, 1 valg. š. pomidorų pastos, 1 valg. š. krakmolo, 1 sutrintos česnako skiltelės.

Gaminimas:

Nedideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų, paskirstykite jį po visą indo paviršių. Kas 30-60 sek. dėkite ingredientus tokia tvarka: imbieras, ananasai (tik gabaliukai), rudasis cukrus, ryžių arba balto vyno actas, sojos padažas, pomidorų pasta. Krakmolą išmaišykite ananasų sultyse, mišinį labai lėtai pilkite į keptuvę ir sparčiai maišykite masę. Toliau maišydami padažą virkite 3-5 min., kol jis taps skaidrus. Pridėkite česnaką ir pakaitinkite dar 1 min.

Padažą patiekite šaltą. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją