Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė teigia, kad viena svarbiausių taisyklių augančiam organizmui – reguliarus valgymas. „Vaikai negali nuolat užkandžiauti arba valgyti 1-2 kartus per dieną. Vaikams rekomenduojami 5-6 valgymai per dieną, tai yra 3 pagrindiniai valgymai (pusryčiai, pietūs ir vakarienė) ir 2-3 užkandžiai (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai). Reguliarus valgymas augančiam organizmui užtikrina nuolatinį energijos kiekį, nepersivalgymą sekančio valgymo metu, efektyvų virškinimo sistemos funkcionavimą ir pagrindinių maistinių medžiagų gavimą. Vaikai turi valgyti ne rečiau nei kas 3,5-4 val. Toks valgymas yra vienas žingsnis geresnės vaiko sveikatos link“, – pasakoja specialistė.

Anot jos, ne ką mažiau svarbu, kad vaikai valgytų subalansuotą ir sveikatai palankų maistą. „Augantis organizmas turi gauti ne tik pakankamą kalorijų kiekį, bet svarbu, kad jos būtų pilnavertės, ne vien iš makro medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių), bet ir mikro medžiagų (vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų). Taip pat svarbu, kad maistas būtų papildomai praturtinamas, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštimis, vitaminu C, priklausomai nuo tyrimų vitaminu D ar kitais šiuo laikmečiu aktualijose imuninę sistemą stiprinančias vitaminais.

Vaikai valgo

Pagrindiniai maisto produktai, kurie turi būti augančio vaiko racione yra daržovės, vaisiai ir uogos, su ta sąlyga, kad daržovių bus daugiau nei vaisių ir uogų. Taip pat racione turi būti pilnavertės grūdinės kultūros (viso grūdo kruopų košės, viso grūdo duonelė ir pan.), kokybiški baltymų ir riebalų šaltiniai – mėsa, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai ir kokybiškai aliejai, riešutai, sėklos ir prieskoniai (ciberžolė, juodieji pipirai ir pan.) ir prieskoninės žolelės (geriausia švieži krapai, petražolės, bazilikai, kelnedra, rozmarinas)“, – pataria maisto technologė.

Pasak R. Bogušienės, maistas turi būti gaminamas tausojančiu būdu. „Geriausia virtas, troškintas, keptas orkaitėje maistas. Ne per saldus, ne per sūrus, su kokybiškais riebalais. Svarbu vengti rūkytų gaminių, gruzdinto, skrudinto riebaluose maisto, saldumynų pertekliaus, stipriai perdirbto maisto. Vaikams sveikiausia valgyti šviežiai ruoštą maistą, kuris pagamintas iš kokybiškų ekologiškų maisto produktų, tausojančiu būdu, laikantis sveikatai palankaus maisto gaminimo principų: neprideginant maisto, ruošiant ne per sūriai, ne per saldžiai, ne per riebiai, daugiau daržovių, daugiau viso grūdo produktų.

Kiekvieno valgymo metu stengtis, kad vaikai gautų subalansuotą maistą, pavyzdžiui, ne tik vištienos maltinuką, šalia grikių garnyrą, bet ir daržovių. Jei vaikas valgo užkandį, geriausia, kad jis irgi būtų subalansuotas, pavyzdžiui, vaisiai su riešutais. Tik taip vaikas gaus visų reikalingų maistinių medžiagų. Be to, svarbu, kad vaikai gertų ne saldintus limonadus, saldintas arbatėles, o tiesiog vandenį. Nėra nieko blogiau už išgeriamą cukrų ir nieko geriau nei pakankamas kiekis vandens gaunamas kasdien.“

Vaikai valgo

Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalijasi makaronų apkepo su pomidorais ir kepta vištiena receptu, kuris tikrai patiks vaikams!

Makaronų apkepas su pomidorais ir kepta vištiena

Makaronų apkepu galite drąsiai vaišinti savo svečius ar paruošti šeimynai šventišką savaitgalio vakarienę. Neabejoju, kad tikrai patiks visiems!

Jums reikės:
250 g ekologiškų viso grūdo makaronų (galima drąsiai rinktis visus mėgstamus, tačiau rekomenduoju naudoti kietųjų kviečių ekologiškus viso grūdo makaronus),
5 vnt. keptų ekologiškų vištienos blauzdelių,
200 g ekologiško pomidorų padažo arba pomidorų tyrės,
5 vnt. ekologiškų pomidorų,
5 vnt. džiovintų pomidorų aliejuje,
4 v. š. ekologiško ypač tyro alyvuogių aliejaus,
50 g parmezano sūrio,
žiupsnelio juodųjų pipirų,
šiek tiek šviežio baziliko ar šviežių petražolių pateikimui.

Gaminimo eiga:
1. Kadangi makaronų virimo laikas gali skirtis pagal tai kokią rūšį pasirenkame naudoti, tai tikslingiausia išsivirti makaronus, pagal instrukciją ant pakuotės. Nepamirškime įpilti šlakelį aliejaus, kad makaronai nesuliptų ir juos šiek tiek pasūdykite druska.
2. Jei neturime išsikeptų blauzdelių tai kepame jas orkaitėje ant kepimo popieriaus marinuojant ir pagardinant jas druska, pipirais, agavų sirupu, aliejumi bei prieskoninėmis žolelėmis. Kepame jas 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min.
3. Stiklinį kepimo indą ištepame aliejumi, dedame išvirtus makaronus, susmulkintą keptos vištienos blauzdelių mėsą, pilame pomidorų padažą, dedame smulkintus šviežius ir džiovintus pomidorus, beriame prieskonius, pabarstome tarkuoto sūrio.
4. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 20 min., o iškepus apibarstome smulkintais bazilikais ar petražolėmis. Skanaus!

Makaronų apkepas su pomidorais ir kepta vištiena
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)