Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris pranešime žiniasklaidai sako, kad pavasarį, kaip įprasta, padidėja susidomėjimas sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, kurių pasigaminti – nėra sudėtinga.
„Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku. Tereikia pakeisti kelis desertų ingredientus. Visų pirma – cukrų. Desertus galite pasaldinti medumi, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, medumi, natūraliais saldikliais: agavų, klevų sirupais. Kepant pyragus, kvietinius miltus galite pakeisti migdolų, kokosų ar žemės riešutų“, – sako T. Lauvray
Pasak konditerio, jeigu savo mėgstamo deserto recepte naudojate didelį kiekį riebios grietinėlės – pabandykite ją pakeisti virintu ir nugriebtu pienu. Toks pienas pasižymi panašia į grietinėlę tekstūra, tačiau turi mažiau kalorijų. Į desertų receptus taip pat galima įtraukti ir daržovių: burokėlius, saldžiąsias bulves, moliūgus. O vietoje pieniško, rinktis juodąjį šokoladą, kuriame mažiau cukraus.
„Jeigu desertų gamybai daug laiko skirti nenorite – jiems paruošti gali užtekti ir 20 min. Pavyzdžiui, pasigaminti bananinių batonėlių su šokoladu. Tokiam desertui pasigaminti reikėtų vos keturių nebrangių ingredientų, be to, šį desertą pagaminti gali net vaikai“, – sako T. Lauvray ir dalijasi minėto deserto receptu.
30 batonėlių reikės:
3 bananų,
150 g riešutų sviesto,
280 g juodojo šokolado,
20 ml kokosų gėrimo.
Kaip juos pasigaminti:
* Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite.
* Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus.
* Ant garų vonelės padėkite puodą, į jį sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti.
* Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi gautis maži bananų sumuštiniai.
* Imkite bananų kąsnelius į rankas ir, panardinę į šokoladą, grąžinkite ant kepimo popieriaus. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas pilnai sustings.
Jums reikės:
2 puodelių cukraus
3 didelių kiaušinių
½ puodelio ištirpinto sviesto
½ puodelio aliejaus
¾ puodelio miltų
1 puodelio kakavos miltelių
Žiupsnelio druskos
1 puodelio šokolado drožlių
2 puodelių nedidelių zefyrų
Gaminimas:
* Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite popieriumi.
* Vidutiniame dubenyje persijokite miltus ir kakavos miltelius. Įberkite druskos ir atidėkite į šalį.
* Į kitą indą sudėkite cukrų ir kiaušinius. Išplakite plaktuvu. Supilkite ištirpintą sviestą, miltus, kakavos miltelius, druską. Masę supilkite į dubenį su miltais.
* Ant viršaus suberkite zefyrus ir šokolado drožles. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo skardą. Kepkite 45 minutes.
* Prieš pjaustydami ir patiekdami visiškai atvėsinkite. Mėgaukitės!
Jums reikės:
2 puodelių miltų
1/3 puodelio kakavos miltelių
2 v. š cukraus
½ a. š kepimo sodos
1 a. š druskos
3 kiaušinių
¼ puodelio medaus
30 g sviesto
1 a. š vanilės ekstrakto
½ puodelio spanguolių
Gaminimas:
* Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kakavą, sodą ir druską.
* Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite kiaušinius, medų, sviestą, vanilę ir suberkite į miltus. Sudėkite spanguoles.
* Masę supilkite į keksiukų formeles. Kepkite 20–25 minutes. Ištraukite iš orkaitės ir mėgaukitės dar šiltais. Skanaus!