V. Kurpienė Advento laikotarpiu rekomenduoja laikytis pasninko.
„Pasninkas nėra aklas mėsos atsisakymas ir jos pakeitimas bandelėmis. Tai atsisakymas kažko, kuo gali pasidalinti su kitais. Taip pat tai – tinkama proga keisti mitybos įpročius bent iki Kalėdų, į valgiaraštį įtraukiant daugiau augalinių produktų“, – pataria mitybos specialistė.
Diestistė pataria, kaip maitintis Advento laikotarpiu, kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, o kurių vartojimą sumažinti, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų ir būtumėte sotūs.
Advento mityba – 3 praktiški patarimai
2. Ragina rinkis vertingą ir sveiką maistą.
„Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas, pavyzdžiui, mėsos, pats savaime nėra pasninkas. Jei iš valgiaraščio išbraukę mėsą įniksite į bandeles – gerai nebus nei sveikatai, nei religinei praktikai. Įvykdysite tik „technines sąlygas“, o pasninko esmė – susilaikymas, saikas bei dalinimasis su artimu. Tad daug geriau atsisakyti bandelės. Galite ją padovanoti tam, kam bandelė yra reta šventė, o ne kasdienybė. Apsidairykite tokių žmonių tikrai yra. Tuomet ir sau gera padarysite, ir tam žmogui dieną praskaidrinsite ir lengviau bus keistis“, – rekomenduoja Kurpienė.
3. Advento laikotarpiu sveikos mitybos specialistė ragina rinktis ne įmantrius patiekalus su brangiais produktais, o kuo paprastesnį maistą. „Atkreipkite dėmesį į tradicinius senoviškus lietuviškus pasninko valgius ir produktus. Ir ne, tai ne cepelinai, ir ne bulviniai blynai, ir ne kugelis. Pastarieji išpopuliarėjo tik po Pasaulinių karų, tad jie nėra tradicinis lietuvių maistas“, – pastebi dietistė. Ir vardija, kokie gi buvo lietuviški produktai anuomet.
Grūdai buvo pagrindas, bet šiais laikais mes judame mažiau, tad pakaks jų pusryčiams.
Šaknines daržoves (ropes, griežčius) lietuviai valgė visus metus, bet ypač – daug šaltuoju periodu.
„Mes pridėkime dar ir petražolės, pastarnoko, morkų ir burokėlių šakniavaisius ir iš jų pagamintus patiekalus“, – pataria.
Lietuviški žirniai bei pupos – puikus maistas dienai ir vakarui. „O šių laikų galimybėmis pridėkime dar lęšius ir įvairiausias pupeles, kitaip sakant, ankštiniai lai atkeliauja į mūsų virtuves kuo dažniau“, – sako Vaida Kurpienė.
Kviečiame išbandyti 3 receptus iš dietistės Kurpienės svetainės sulieknėk.lt.
Matjes silkės – tai jaunos, itin riebios silkės, kurios išskirtinio apdorojimo dėka įgyja švelnų savitą skonį.
Reikės:
2 kiaušinių
2 pomidorų
80 g Matjes silkės (ar kitos)
40 g salotų lapų
1/2 avokado
1/4 raudonojo svogūno
1 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį
juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošimas
* Išverdame (12 min.) ir nulupame kiaušinius.
* Nuplauname silkę – pašaliname perteklinę druską ir aliejų.
* Visus ingredientus supjaustome ir sudedame į indą.
* Skaniname druska, pipirais.
* Pašlakstome alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis.
Labai greitai paruošiamas patiekalas, kuris paįvairins jūsų stalą ir patiks vaikams. Įtraukite juos į šio patiekalo gamybą.
Reikės:
2 burokėlių nedidelių virtų ar orkaitėje keptų
1 silkės filė arba vienos išvalytos silkės
1 svogūno vidutinio
0,5 citrinos sulčių šviežiai spaustų
svogūnų laiškų
Paruošimas
* Keptus orkaitėje burokėlius supjaustyti nestoromis riekelėmis.
* Svogūną supjaustyti žiedais, o svogūnų laiškus susmulkinti.
* Silkę supjaustyti nedideliais gabaliukais.
* Sluoksniuoti burokėlius, svogūnus ir silkę nedideliais bokšteliais.
* Pabarstyti pjaustytais svogūnų laiškais ir pašlakstyti citrinos sultimis.
Labai skani ir puiki alternatyva „silkei pataluose“. Išbandykite.
Reikės:
150 g silkės
55 g kiaušinio
50 g avinžirnių
30 g burokėlio virto
30 g avokado
20 g svogūno
citrinos sulčių pašlakstymui
Paruošimas
* Smulkiname ir dedame sluoksniais: sūdyta silkė, virti burokėliai, svogūnas, trintas avokadas.
* Apšlakstome citrinos sultimis.
* Baigus sluoksniuoti ant viršaus uždedame susmulkintą virtą kiaušinį ir beriame virtus avinžirnius.
* Galime palikti šaldytuve, kad skoniai susimaišytų tarpusavyje.