Su kuo labiausiai tinka valgyti
„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Bulvė yra puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, karotino – šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties“, – vardijo specialistė.
Kurpienės teigimu, vertingiausios yra ką tik iškastos, šviežios bulvės. Jas galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena arba iškepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums taip būtinų ir mūsų racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų.
Tiesa, pabrėžia, kad šviežias termiškai neapdorotas bulves rekomenduojama valgyti tik pačiame sezono įkarštyje: „Supjaustykite šiaudeliais, dar pridėkite morkų, agurkų ar cukinijų, pašlakstykite sezamų aliejumi ir pabarstykite sezamo sėklomis. Tinka ir sojos padažas. Duokite draugams ar šeimai paragauti ir paprašykite, kad atspėtų, ką valgo, – bus siurprizas visiems.“
Geriausia, Kurpienės patarimu, bulves ruošti pietums – su silke, lašiša, skumbre, taip pat su pieno produktais, varške, šaltibarščiais ir būtinai su šviežių daržovių salotomis, kad sulėtintų angliavandenių pasisavinimą bei pratęstų sotumo jausmą. Sriubose ir troškiniuose bulves patariama maišyti su grūdais ar ankštiniais augalais.
„Labai skanu bulvę įdaryti avinžirniais, jei nebandėte – pats laikas paskanauti. Rudenį bulvės ir grybai yra ideali pora, tik į kompaniją dar reikia šviežių daržovių ir mėgausitės skaniais bei sočiais pietumis. Bulves tinka valgyti ir šaltas“, – atsako mitybos specialistė.
Nedarykite šios klaidos!
Vis tik dietistė Vaida Kurpienė nori atkreipti dėmesį, kaip paruoštos bulvės suteikia daugiau kalorijų nei naudos.
Bulvės lengviausiai virškinamos (ir geriausia tinka), kai valgomos su daržovėmis, ypač su šviežiomis ir raugintomis, taip pat rūgščiais pieno produktais ar riebia sūdyta žuvimi, pavyzdžiui, silke ar skumbre.
Vaikams iki 3 metų neduokite
Nors patiekalai iš bulvių (išskyrus bulvių traškučius, bulvytes fri) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių, ypač keptų riebaluose, vaikams iki trejų metų amžiaus V. Kurpienė nerekomenduoja duoti.
„Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas. Nors vaikai juos ir noriai valgo, bet vėliau gali skųstis pilvo pūtimu, gali būti irzlesni, prasčiau miegoti. Kadangi tai vyksta praėjus kelioms valandoms po valgio, šie dalykai retai susiejami, tad lieka nepastebėti“, – atkreipia dėmesį specialistė.
„Užtat negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, supelijus bulvei tai nepadės ir ją visą teks išmesti – nors plika akimi ir nematomas, tas puvėsis yra pasklidęs visoje bulvėje“, – pabrėžė dietistė ir dalijasi bulvių su varške ir agurku receptu.
Reikės:
120 g mini bulvyčių,
100 g varškės
60 g jogurto
50 g agurko
2 sklt. česnako
5 g krapų, šviežių
Paruošimas:
* Nuplauname bulvytes ir verdame puode su vandeniu 8 min.
* Sutarkuojame agurkus, sutraiškome česnakus.
* Bliūdelyje sumaišome varškę, jogurtą bei agurkus su česnaku.
* Apvirtas bulvytes dedame į karšto oro gruzdintuvę (arba orkaitę) ir apkepame 5 min.
* Varškę ir bulvytes apibarstome smulkintais krapais.