Praėjusi savaitė Lietuvos gastronomijos pasauliui buvo išskirtinė. Pagaliau ir Lietuvos restoranai sulaukė „Michelin“ pripažinimo. Į gidą įtraukti net 26 šalies restoranai, „Green Star“ apdovanojimas, žalioji „Michelin“ žvaigždutė, atiteko restoranui „Red Brick“, keturi restoranai – „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspar’s“ apdovanoti „Bib Gourmand“. Be to, dar net keturiems Lietuvos restoranams skirtos prestižinės „Michelin“ žvaigždės, jomis apdovanoti restoranai „Džiaugsmas“, „Demo“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“.
„Nepaprastai džiaugiamės, kad dar prieš sulaukiant šio tarptautinio įvertinimo užfiksavome net trijų šefų kelią. Aistringi, šalį reprezentuojantys, savo istorija ir filosofija išsiskiriantys šefai atsidūrė originalaus dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ akiratyje“, – pasakoja platformos „Telia Play“ vadovė Vitalija Kibildė. Anot jos, užfiksuotos šefų istorijos pasakoja ne tik apie maistą, bet ir apie Baltijos šalių autentiškumą, kultūrą bei žmones, o jų nueitas kelias skatina pasididžiavimą.
Žvaigžde pasipuošęs „Džiaugsmas“
Sostinėje esančio „Džiaugsmo“ įkūrėjas ir virtuvės šefas M. Praškevičius „Michelin“ apdovanojimų metu sunkiai rinko žodžius ir sakė „negalintis patikėti“. Jo džiaugsmas buvo kuklus, bet labai nuoširdus – toks, koks įprastai yra ir pats šefas. M. Praškevičius ne kartą yra sakęs, kad labiau mėgsta dirbti ir džiuginti klientus, o ne galvoti ar kalbėti apie įvertinimus.
Dar gerokai iki „Michelin“ apdovanojimų į savo namų ir restorano virtuvę įsileidęs dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ kūrėjus vienas geriausių Lietuvos šefų su meile kalbėjo apie lietuviškus patiekalus, šviežius ingredientus ir nuolat grįžtančius klientus. Būtent jie šefą esą džiugina labiausiai.
„Turime ratą svečių, kurie nuolat sugrįžta, yra laimingi, dėkoja už vakarienę. Matyti juos – geriausias įvertinimas“, – teigia virtuvės šefas. Seriale kalbinti artimieji ir kolegos tai tik patvirtina. Kolega, virtuvės šefas Vytautas Samavičius, priduria, kad „Džiaugsmas“ su M. Praškevičiumi priešakyje yra „naujosios lietuviškos virtuvės virsmas“ – net paprasti karbonadai čia tampa šedevrais.
Indiški akcentai Lietuvoje
Visiškai kitokius skonius galima rasti taip pat Vilniuje įsikūrusiame restorane „Gaspar’s“. Jam „Michelin“ skyrė apdovanojimą už geriausią aptarnavimą ir įtraukė į „Bib Gourmand“ sąrašą. Pastaroji kategorija tenka restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Šių įvertinimų sulaukęs šefas G. Fernandes apdovanojimų ceremonijoje, be kita ko, dėkojo komandai, be kurios esą nebūtų nei nuostabių patiekalų, nei puikaus aptarnavimo.
Iš egzotiškosios Indijos Goa valstijos kilęs šefas savo svečiams siūlo modernius europietiškus patiekalus su išskirtiniais indiškais akcentais. Galimybę pamatyti, iš kur pastarieji atkeliauja, turėjo ir dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ komanda. Ji žiūrovus nukėlė į pačią Goa salą – būtent ten Gaspars artimieji surenka ir paruošia ypatingą prieskonių mišinį, sudarytą net iš 20 ingredientų.
Šefas sako esąs tikras, kad nieko panašaus Europoje joks kitas restoranas neturi. Visgi esą už visa tai svarbiau – nuoširdus noras pradžiuginti į restoraną ateinančius žmones.
„Tikiu, kad reikia dalytis laime, pozityvumu ir gerumu, o tai galiu daryti per maistą. Maistas suartina žmones“, – sako restorano „Gaspar’s“ įkūrėjas ir šefas G. Fernandes.
Į Kauną – dėl desertų
Trečiasis „Kitapus lėkštės“ herojus – „Arrivée“ šefas E. Juška – į žmonių širdis taiko per meistriškus desertus. Jo restoranas – vienas iš vos keturių „kauniečių“, įtrauktų į „Michelin“ rekomenduojamų aplankyti vietų gidą. Tiesa, E. Juška – ne tik Kauno, bet visos Lietuvos konditerijos pasididžiavimas.
Kalbėdami apie šio šefo darbus, jo kolegos ir artimieji dokumentiniame seriale negaili gražių žodžių: „Jo desertai – meno kūriniai“, „Nieko panašaus joks kitas konditeris Lietuvoje nekuria“, „Tai – perfekcionistas, žmogus – žaibas, kurio galvoje nuolat sukasi idėjos“.
Paklaustas, kaip gimsta tos idėjos, pats E. Juška mini ir bėgimą, ir statybinių prekių parduotuves.
„Kartą bėgiodamas palei Nemuną užuodžiau nuostabiai kvepiantį slyvmedį – panorau atkartoti tobulas gamtos formas. Iš silikono pasigaminau slyvos formą, o jau tada beliko iliuziją užpildyti skoniu. Pagamintus desertus prieš patiekdamas klientams pakabinau ant bonsai medelio“, – pasakoja kūrėjas. Jis priduria, kad verta stengtis valandų valandas, jei matai, kad rezultatas sukelia svečiams šypsenas. „Desertas turi teikti emociją“, – apibendrina E. Juška.