Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad kefyras yra labai naudingas žmogaus organizmui.
„Kefyre gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C ir K, įvairių mineralų ir aminorūgščių. Sudėtyje yra tokių aminorūgščių kaip serinas, treoninas, alaninas ir kitų, kurios yra ypač svarbios, kad tinkamai vyktų centrinės nervų sistemos darbas. Kefyre esantis gausus aminorūgščių kiekis reguliuoja baltymų, gliukozės ir lipidų apykaitą, padeda lengviau mesti svorį, palaikyti imuninės sistemos ir energinį balansą.
Dėl kefyre esančių baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų šis gėrimas mažina stresą, stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo alergijų, astmos, diabeto, vėžio, pasižymi antibakteriniu poveikiu, padeda gyti žaizdoms. Reguliariai vartojant kefyrą gali palengvėti daugelis žarnyno sutrikimų (net dirgliosios žarnos sindromas), pagerėti žarnyno peristaltika, sumažėti vidurių pūtimas“, – pasakoja S. Čapkauskienė.
Mokslų daktarė teigia, kad vis daugiau tyrimų rodo, jog kefyrą vartojančių žmonių žarnyne gausu probiotinių bakterijų, o jos susijusios su sveikatos gerėjimu.
„Įdomu tai, kad gerdami kefyrą mes galime normalizuoti ir net pakeisti žarnyno mikrobiotos (žarnyne gyvenančių bakterijų) sudėtį. Taigi kefyras labai tinkamas vartoti tiek sveikiems, tiek ir sergantiems suaugusiems, senoliams, ikimokyklinio amžiaus vaikams (prieš duodant kefyro 1–3 vaikams, reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, mažyliams iki vienų metukų geriausias motinos pienas).
Netinkama ir nepakankama vaikų mityba glaudžiai susijusi su tam tikrų svarbių žarnyno bakterijų stygiumi, o silpna žarnyno mikrobiota stipriai veikia vaikų smegenų aktyvumą ir elgesį, turi neigiamą poveikį nuotaikai ir pažinimo procesams. Dėl savo maistinių ir gydomųjų savybių kefyras ir su juo susiję produktai labai vertinami.“