„Šis plikytos tešlos kepinys „Karpatka“ praėjusio šimtmečio 7–8 dešimtmečiais Lenkijoje buvo pasiekęs tikrą populiarumo piką. Paskui paplito į buvusias sovietų sąjungos šalis, ypač į tas, kuriose driekiasi gražieji Karpatų kalnai. Vakarų Ukrainoje „Karpatka“ tuo metu irgi buvo itin populiarus desertas“, – žiniomis dalijasi tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė ir kviečia pasigaminti nuostabųjį desertą.
Reikės tortui:
100 ml pieno
100 ml vandens
80 g sviesto
druskos žiupsnelis
140 g miltų
4 kiaušiniai
Kremui:
2 kiaušiniai
150 g cukraus
50 g krakmolo
vanilės
500 ml pieno
180 g sviesto
cukraus pudros pabarstymui
Gaminimas:
* Užverdame 100 ml pieno, 100 ml vandens, 80 g sviesto, druskos ir suberiame 140 gr miltų.
Intensyviai maišome, kol susiformuos vienas tešlos kukulis, o puodo dugnas pasidengs apnašomis.
* Tada leidžiame tešlai ataušti ir po vieną įmaišome keturis kiaušinius.
* Iš gautos tešlos iškepame du blynus.
* Plikyta tešla kepdama gražiai išsipučia ir susiformuoja kalnai kalneliai. Dėl jų pyragas ir gavo „Karpatkos“.
* Kremą galite dėti kokį tik norite, bet tradiciškai turėtų būti plikytas. Taigi reikia išplakti 2 kiaušinius su 150 gr cukraus, 50 gr krakmolo ir vanile, tačiau nepersistengti, nebūtinai iki baltumo.
* Užvirti 0,5 l pieno ir labai maža srovele intensyviai plakant supilti į plakinį. Viską gerai išmaišius dėti ant ugnies ir kaitinti, kol masė sutirštės.
* Tada atvėsinti iki kambario temperatūros ir plakant dalimis sudėti 180 g minkšto sviesto. Kadangi mes nesame dideli saldžių kremų mėgėjai, aš viriau iš pusės normos. Nors „Karpatkoje“ kremo turi būti daug, labai daug.
* Na ir sumontuojame galutinį rezultatą: blynas, kremas, blynas.
* Dedame į šaldytuvą kelioms valandoms, o prieš patiekiant „kalnų viršūnes“ pabarstome cukraus pudra, kad primintų sniegą kalnuose. Įprastai „Karpatka“ nėra daugiau niekuo dekoruojama, nors yra tekę matyti ir pagražintą šviežiomis uogomis. Čia kaip kam, skanaus.