UAB „Mantinga“ technologas, šefas Gintautas Maslenskis sako sutinkantis su posakiu, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas. Pasak jo, dietologai turi skirtingų rekomendacijų: vieni jų pabrėžia, kad rytais reikėtų valgyti daugiau angliavandenių, kiti – daugiau baltymų. Tačiau visi sutinka, kad maistingus pusryčius valgyti būtina. Todėl virtuvės šefas dalijasi patarimais, suteiksiančiais naujų idėjų pusryčiams ir padėsiančiais rytą pradėti sveikiau bei žvaliau.
Svarbiausia produktų įvairovė
Kaip ir pietums bei vakarienei, taip ir pusryčiams pasirenkamą maistą derėtų paįvairinti. Turtingesnis pusryčių valgiaraštis svarbus ne tik siekiant užtikrinti subalansuotą mitybą, bet ir norint išlaikyti apetitą dienos pradžioje. Pusryčių valgiaraščio labai koreguoti neturėtų ir šaltasis metas. Svarbiausia, jog bet kuriuo sezonu valgytume pusryčius, o ruošiamas maistas būtų maistingas ir skanus.
„Viena vertus, rytais valgyti įvairesnį maistą svarbu dėl to, kad gautume organizmui reikalingų skirtingų naudingų medžiagų ir vitaminų. Kita vertus, maisto paįvairinimas padeda maitintis ne tik skaniau ir maistingiau, bet ir neatbaido nuo valgymo rytais, nes skirtingi produktai ir patiekalai neatsibosta“, – pataria UAB „Mantinga“ technologas ir šefas.
Maistas neturi kenkti gerai savijautai
Kad ir kokį maistą pasirinktume, rytais derėtų valgyti saikingai. Šefas nerekomenduoja valgyti saldžių sūrelių, spurgų, dribsnių su pienu, kuriuose gausu cukraus. „Pusryčių metu nereikėtų persivalgyti, maistas turėtų būti lengvas, ne riebus ir ne saldus, kad galėtume gauti pakankamai energijos, o kartu ir produktyviai praleisti dieną.“
Visiems žinomi, klasikiniai ir greitai paruošiami patiekalai taip pat gali būti puikus ryto pasirinkimas. Tarp tokių produktų G. Maslenskis vardija sveikus sumuštinius su viso grūdo duona, maistingas ir įvairių skonių viso grūdo košes, kiaušinius, vaisius ir daržoves.
Skanūs, maistingi ir nebrangūs pusryčiai
Pagaminti sočius, sveikus ir skanius pusryčius galima neišleidžiant daug pinigų. UAB „Mantinga“ šefas sako, kad naudingų, sveikų ir nesudėtingai paruošiamų produktų gali atrasti kiekvienas. „Sveikesnė pilno grūdo duona yra nežymiai brangesnė už tradicinę. Gausus pasirinkimas ir nebrangių įvairių grūdų bei kruopų rūšių, iš kurių rytais galima išvirti skanias košes. Žinoma, pusryčių meniu galima paįvairinti ir kiek brangesniais produktais, tokiais kaip avokadas, lašiša ar fetos sūris, su kuriais taip pat galima paruošti gardžius sumuštinius.“
Pusryčių neturi pamiršti ir skubantys
Skubantiems ir mažai laiko rytais turintiems, tačiau sveikai maitintis norintiems žmonėms reikėtų iš anksto apgalvoti ir suplanuoti pusryčių meniu, pasirūpinti reikalingais produktais. Taip pat visada galima atrasti skanių ir maistingų, tačiau nesudėtingai paruošiamų patiekalų. „Skubantiems visuomet geras pasirinkimas yra įvairios košės. Išvirti košę keturiems šeimoms nariams, kurią jie gali pagardinti skirtingais mėgstamais ingredientais, pavyzdžiui, bananu, sūriu, yra greičiau, nei tepti keturis sumuštinius“, – gudrybėmis dalijasi pašnekovas.
Pusryčiai visai šeimai
Tėvai, kurie rytais suka galvą, kaip sveikai ir skaniai pamaitinti mažuosius, pusryčių patiekalus ir jiems naudojamus produktus turėtų aptarti ir rinktis drauge su visais šeimos nariais. Taip pat nereikėtų bijoti ieškoti naujovių. Kaip vieną iš sveikų ir vaikų mėgstamų ryto užkandžių G. Maslenskis mini augalinės kilmės kokteilius, gaminamus iš įvairių vaisių, daržovių, sveikų avižinių kruopų, augalinio pieno.
„Visi gali atrasti jiems patinkančius, sveikus, rytui tinkančius patiekalus. Svarbu įsiklausyti į kiekvieną šeimos narį ir į pusryčių meniu įtraukti jų mėgstamus produktus. Tuomet skanius ir maistingus pusryčius suvalgę šeimos nariai gali žvaliai bėgti į darbus“, – teigia virtuvės šefas.
Nebijokite improvizuoti
Pusryčių meniu atviras improvizacijoms ir eksperimentams. Net ir įprasti patiekalai, tokie kaip omletas, turi daug skirtingų variacijų, kurias nesudėtingai gali išbandyti kiekvienas. UAB „Mantinga“ technologas ir šefas pataria į omletą įdėti skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, įvairių daržovių ar sūrių. Pasak jo, fantaziją pasitelkti galima ir galvojant apie maisto pateikimą. Originaliai ir gražiai lėkštėje atrodantys pusryčių valgiai ypač vilioja vaikus.
„Kiekvieną rytą ruošiamas omletas gali būti vis kitoks, turėti įvairius skonius ir neatgrasyti nuo pusryčių valgymo. Svarbu nepatingėti šiek tie pasidomėti ir skirti 5 minutes naršymui internete, kur galime atrasti daug naujovių. Siūlau išbandyti kitų šalių tradicinius omletus, ypač prancūzišką, itališką, ispanišką ar netgi japonišką, gaminamą su ryžiais“, – rekomenduoja pašnekovas.
Vien tik kavos nepakanka
Mėgstantiems rytą pradėti tik su stiprios kavos puodeliu, G. Maslenskis turi kitų rekomendacijų. Šefo teigimu, rytais gerti tik kavą nevalgant pusryčių yra nesveika. Todėl patariama dieną pradėti nuo stiklinės vandens. „Kava nėra visaverčiai pusryčiai. Gerdami tik kavą žmonės negauna tinkamai dienos pradžiai reikalingų maistingų medžiagų. Priešingai, ji sukelia dar didesnį troškulį bei kitokį nepageidaujamą poveikį organizmui ir savijautai“, – dėsto UAB „Mantinga“ atstovas.
Receptų receptai
Projektas „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ pristato laidą „Receptų receptai“, kurioje galite rasti greitai paruošiamus, paprastus ir skanius receptus kasdienai ir šventėms. Receptų video galite rasti „Delfi“ portale ČIA arba kiekvieną šeštadienį kviečiame žiūrėti laidą „Receptų receptai“ per Delfi TV 9.30 val.
„Receptų receptai“ laidos filmuojamos specialioje „Delfi TV virtuvėje“, kuri įrengta tam, kad norintys gaminti ir kurti galėtų tai daryti paprastai ir smagiai. „Delfi“ kviečia naudotis sukurta virtuve ir kurti turinį visus: maisto blogerius, virtuvės šefus ir kitus gaminti mėgstančius entuziastus. Ši išskirtinė erdvė veikiau primena namų svetainę, nei tradicinę virtuvę, o joje vykstantis veiksmas atviras visiems. Turite idėjų ar pasiūlymų – galite rašyti rinkodara@delfi.lt.