Desertu vaišinant daugiau žmonių, siūlau dvigubinti porciją ir gaminti arba vienoje didelėje formoje, arba dviejose mažesnėse vienodo dydžio formose.
(8 porcijos)
Biskvitui:
- 2 kiaušinių
- 50 g cukraus
- 50 g miltų
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
- žiupsnio druskos
Braškiniam grietinėlės sluoksniui:
- 85 g braškinės želės
- 125 ml plakamosios grietinėlės (šaltos)
- 3 valg. š. cukraus pudros
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
Sirupui:
- 50 ml šilto vandens
- 1 valg. š. cukraus
- 1 arb. š. citrinos sulčių
Viršutiniam želė sluoksniui:
Gaminimas:
- Į didelį dubenį supilame 85 g braškinės želės, sumaišome su 1 stikline karšto vandens. Maišome, kol želė ištirpsta, tada supilame 0,5 stiklinės šalto vandens, išmaišome ir paliekame kambario temperatūroje atvėsti ir vos vos sutirštėti.
- Biskvitas. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Viename dubenyje naudodami elektrinį plakiklį plakame kiaušinius apie 1 min. Tada supilame cukrų, vanilės ekstraktą, įdedame žiupsnį druskos ir plakame dar apie 3–4 min, kol gauname balsvą, gan tirštoką masę. Po truputį įsijojame miltus ir lėtai įmaišome juos į tešlą gumine mentele arba šaukštu (ne plakikliu!). Miltus maišome trumpai, svarbu, kad neliktų gumulėlių ir miltai įsimaišytų į tešlą, bet nereikia jos permaišyti. Ant kepimo formos dugno (aš naudojau 26 cm x 17 cm kepimo formą aukštesniais kraštais) patiesiame kepimo popieriaus, supilame tešlą, išlyginame paviršių ir kepame ~20 min., kol biskvitas įgauna švelniai auksinę spalvą. Tada išimame biskvitą iš orkaitės, apverčiame ant kepimo grotelių, atsargiai nuimame kepimo popierių ir paliekame visiškai atvėsti.
- Sirupas. Sirupo ingredientus sumaišome viename indelyje. Maišome, kol cukrus ištirpsta ir paliekame sirupą visiškai atvėsti. Atvėsusį biskvitą dedame atgal į švarią kepimo formą (kurioje kepėte biskvitą). Naudodami šaukštą ar konditerinį teptuką sirupą tolygiai užpilame ant biskvito, paliekame kelias minutes įsigerti.
- Braškinis grietinėlės sluoksnis. Grietinėlę suplakame viename dubenyje su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu. Plakame, kol grietinėlė sutirštėja ir nebekrenta nuo plakiklio šluotelių. Tik neperplakite grietinėlės, kad nesušoktų į gumulėlius. Pirmame žingsnelyje sumaišyta želė jau turėtų būti šiek tiek sutirštėjusi, ją lėtai įmaišome į grietinėlės masę. Braškinį grietinėlės kremą supilame ant biskvito, išlyginame paviršių, įspaudžiame braškes ir dedame į šaldytuvą stingti 1 val.
- Viršutinis želė sluoksnis. Viename indelyje želę sumaišome su 0,5 stiklinės verdančio vandens, maišome, kol želė visiškai ištirpsta. Tada įpilame ¼ stiklinės šalto vandens ir paliekame visiškai atvėsti, kol stingsta grietinėlės sluoksnis. Po to naudodami šaukštą lėtai pilame želę ant pyrago viršaus ir dedame pyragą atgal į šaldytuvą stengti 1–1,5 val., kol želė visiškai sustingsta.
Pastabos. Vietoje braškių galite naudoti bet kokias kitas uogas. Braškinę želę galite pakeisti bet kokia kita mėgstama žele.